USREĆILI ČIKA ĐORĐA: Čuvar ''Zejtinlika'' zaplakao kad je vidio poklon 

Datum:

Share post:

Na Aranđelovčanina Ivicu Anđelića djeda Đorđe iz Soluna ostavio je poseban utisak. Naime, prilikom posjete srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku Ivica je upoznao čuvara groblja i tom prilikom odlučio da mu se, kako kaže oduži za sav njegov rad i trud.

On je opisao kako je došlo do poznanstva sa čika Đorđom, kao i o želji da mu se oduži na neki način zbog svega što čini decenijama unazad .

– Kada sam posjetio Zejtinlik u septembru, upoznao sam čika Đorđa, oduševio me kao čovjek, oduševio me način na koji predstavlja Srbiju, koliko je zapravo poznaje iako nikada nije bio ovdje. Osjetio sam potrebu da mu se odužim na neki način, da mu odam počast za sve ove godine truda i rada što je posvetio našim precima – rekao je Ivica Anđelić i dodao da je njegov gest zapravo sitnica prema zaslugama koje je ovaj starac ostavio iza sebe.

– Dugo sam razmišljao kako da mu se odužim, da bude nešto lijepo i originalno. Uz pomoć supruge i prijatelja došli smo na ideju da mu kupimo narodnu nošnju, jelek, anterija, kanice, pantalone i opanci – kazao je Ivica.

 

– Ljudi su prepoznali našu ideju, uspjeli smo i srce mi je puno. Usrećili smo našeg čika Đorđa, ja sam u tome ne bih uspio. Zahvaljujem se svima koji su svako na svoj način dali doprinos a posebno ljudima koji su poklon uručili – rekao je inicijator ove akcije.

Da poklon stigne tamo gdje treba pobrinuli su se Budimir i Snežana Milojević iz sela Zagorica kod Topole.

– Čika Đorđe je bio oduševljen, čak je i zaplakao kada je vidio poklon. Dugo je pričao sa nama i fotografisali smo se, a na rastanku nam je obećao da će obući nošnju i poslati nam fotografiju – kazala je Snežana Milojević za Glas zapadne Srbije.

Inače, djeda Đorđe je postao dio istorije kako Srbije, tako i Grčke, u kojoj je i rođen 1. maja 1928. godine u Solunu. Dobro je poznat svima koji su posjetili mjesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata, stradalih tokom bitaka na Solunskom frontu, u redovima srpske vojske.

Njegovu ideju podržali su brojni prijatelji preko društvenih mreža, i ubrzo se prikupio potreban novac.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODIJELJENI VASKRŠNJI DAROVI EPISKOPA FOTIJA

U susret proslavljanju Praznika Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista, blagoslovom Episkopa zvorničko-tuzlanskog Gospodina Fotija, jerej Branislav Nedić, protođakoni Nemanja...

Bijeljina postaje turistička destinacija

Osim velikih gužvi, u Bijeljini je primjetan i povećan broj turista u prazničnim danima. To govori u prilog...

Vučević prvi zvanični susret na novoj funkciji obavio sa Patrijarhom Porfirijem

Predsjednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas da mu je drago što je svoj prvi zvanični sastanak na...

VIŠKOVIĆ: Srpska je finansijski stabilna

Srpska je finansijski stabilna. Od kraja 2018. godine do danas penzije su povećane za 60,1 odsto, a plate...