Vučević prvi zvanični susret na novoj funkciji obavio sa Patrijarhom Porfirijem

Datum:

Share post:

Predsjednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas da mu je drago što je svoj prvi zvanični sastanak na novoj funkciji obavio sa Njegovom Svetosti, Patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem i to uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

– Nakon sadržajnog razgovora, zatražio sam od Njegove Svetosti (Patrijarha Porfirija) blagoslov za obavljanje jedne od najodgovornijih funkcija u državi. Patrijarh Porfirije mi je, uz očinski blagoslov, darovao ikonu Svetog Save, oca srpske duhovnosti, prvog i najvećeg srpskog prosvetitelja, osnivača naše Crkve, simbola sabornosti Crkve, države i naroda; uz poruku da koračamo njegovim stazama i da gradimo nasušno i svima potrebno jedinstvo – napisao je Vučević na svojoj Instagram stranici.

On je ocijenio da je Srpska pravoslavna crkva jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda i da je očuvala nacionalnu svijest tokom viševijekovnog ropstva, da mu je u velikoj mjeri gradila identitet, ostajala i u onim krajevima gdje prerogativa državne vlasti nije bilo i očuvala narod i s njim zajedno stradala.

– Imajući u vidu sve teškoće i iskušenja koja donosi aktuelni istorijski trenutak, smatram da bi bilo odgovorno unapređivati saradnju Crkve i države, zasnovanu na našem istorijskom iskustvu i na modelu kooperativne odvojenosti – istakao je Vučević.

U saopštenju SPC navodi se da je patrijarh srpski Porfirije primio danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu novoizabranog predsjednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića i blagoslovio je rad novog srpskog premijera na dobro svih građana.

Darujući mu ikonu prvog srpskog arhiepiskopa, duhovni vođa pravoslavnih Srba je poručio da je Sveti Sava oličenje samopregornog rada na narodnom jedinstvu, koje nam je danas, uz poštovanje i uvažavanje svih legitimnih razlika, veoma potrebno.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Glavni odbor PDP zasijeda u Bijeljini (foto)

Glavni odbor PDP zasijeda u Bijeljini U Bijeljini je danas (subota, 18. maj 2024.) sa početkom u 12.00 časova...

BIJELJINA: Na danjašnji dan 2016. FK “Radnik“ osvojio KUP BiH! (foto)

Bijeljinski Radnik je na današnji dan, 18. maja 2016. godine osvojio Kup BiH i izborio plasman u kvalifikacije...

„ISKORISTILI SU TRAGEDIJU“: Davor Dragičević traži da Stanivuković i Trivićeva odustanu od kandidature

Davor Dragičević, otac stradalog mladića Davida Dragičevića, koji se kandidovao za gradonačelnika Banjaluke, traži da se iz izborne...

BOŽOVIĆ PORUČIO VLASTIMA: Mi branimo Republiku Srpsku a vi svoj prljavi kapital!

Funkcioner SDS-a i načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović upozorio je da vlast i Komitet SNSD-a sve svoje...