Preminuo sveštenik Vojislav Vojo Čarkić – Pop Žućo

Datum:

Share post:

Sveštenik Vojislav Vojo Čarkić, poznat kao „pop Žućo“, preminuo je danas u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Prota Vojo bio je sveštenik koji je Odbrambeno-otadžbinski rat proveo na prvoj liniji na Grbavici koja je poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma pripala Federaciji BiH.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma zajedno sa srpskim narodom Grbavice prešao je u Istočno Sarajevo gdje je nastavio službi u crkvi u Miljevićima.

Prota Vojo je 1996. godine, kada je Grbavicu napustilo oko 5.000 njenih stanovnika, izašao na čelu litije noseći krst, koji su osveštala dva patrijarha, preko Vraca do teritorije Republike Srpske.

Krst su na leđima iznijeli tadašnji ministar vjera Dragan Davidović i načelnik opštine Srpsko Novo Sarajevo Milorad Katić.

Kada su počeli ratni sukobi, prota je pomagao Srbe koji tada nisu uspjeli da izađu iz federalnog Sarajeva na srpsku stranu.

Tokom rata je više hiljada poslao preko Miljacke, na teritoriju pod kontrolom tzv. Armije BiH. Od tih paketa je pola išlo muslimanima, a pola Srbima, Hrvatima i Jevrejima koji su ostali u drugom dijelu Sarajeva.

U kolektivnom sjećanju sarajevskih Srba, ali i mnogih drugih, zauzeo je neizbrisivo mjesto kao vojni sveštenik u uniformi sa krstićem na vunenoj kapi.

Tokom rata nosio čin majora, a poslije njega ozvaničen je kao potpukovnik.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SDS i PDP: Vlast može donositi odluke i bez opozicije

SNSD i koalicioni partneri imaju većinu i mogu donositi sve odluke bez opozicije, saopšteno je iz SDS-a. Iz SDS-a...

STEVANDIĆ: „Sutra konačna odluka o izborima, opozicija od početka radila sa Šmitom“

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da će konačna odluka o nastupu na lokalnim izborima...

DODIK: „Kukavički čin opozicije“

SNSD se odazvao pozivu na današnji sastanak, jer je zainteresovan za sudbinu Republike Srpske. Rekao je to lider SNSD...

Snažno nevrijeme pogodilo dijelove BiH

Snažno nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim vjetrom i gradom pogodilo je okolinu Mrkonjić Grada, Kneževa, Bugojna i Viteza. Prema najavama,...