UGLJEVIK: Obilježena 31. godina od formiranja “MANDINIH LAVOVA“ (foto,video)

Datum:

Share post:

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na centralno Spomen-obilježje za 301 poginulog borca iz opštine Ugljevik danas je obilježeno 31. godina od formiranja specijalne ratne jedinice „Mandini lavovi“ koja je djelovala u okviru Prve Majevičke brigade Vojske Republike Srpske.

Vojvoda Mitar Maksimović Mando

Cvijeće je položeno i na spomen-bistu komandanta ove jedinice vojvode Mitra Maksimovića-Mande koja se nalazi ispred ugljevičkog Centra za kulturu, čime su članovi porodice, saborci i građani Ugljevika odali počast heroju odbrane.

Predsjednik Udruženja veterana „Mandini lavovi“ Drago Tomić rekao je da se ova jednica borila na svim ratištima, od Trebinja do Novog Grada.

„Svake godine na Mali Vaskrs obilježavamo dan naše jednice kroz koju je prošlo 500 boraca, od kojih je 40 poginulo, a više od 100 je ranjeno“, rekao je Tomić.

On je posebno istakao da nijedan vojnik „Mandinih lavova“ nije procesuiran za ratne zločine, kao dokaz da je jedinica poštovala običaje rata i da su se svi vojnici borili časno.

Iz Boračke organizacije kažu da su „Mandini lavovi“ u veoma pozitivnom smislu obilježili ratno vrijeme, ali i period nakon rata.

„Sjećamo se svih boraca i želimo da se ne zaboravi borba momaka iz našeg kraja i dobrovoljaca iz raznih krajeva tadašnje Jugoslavije za opstanak srpskog naroda“, kažu Mandini saborci.

U Ugljeviku je tokom rata poginuo 301 borac, a 648 ih je ranjeno.

Komandant „Mandinih lavova“ vojvoda Mitar Maksimović-Mando bio je predsjednik Skupštine opštine Ugljevik, predsjednik Opštinske boračke organizacije i predsjednik Fudbalskog kluba „Rudar“, a za ratne zasluge odlikovan je Ordenom Miloša Obilića.

Vojvoda Mitar Maksimovića-Mando je poginuo 27. decembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći u Dvorovima kod Bijeljine.

Prije 20 godina POGINUO ratni komandant MITAR MAKSIMOVIĆ MANDO (foto,video)

Mitar Maksimović Mando (Donje Zabrđe10. oktobar 1963 — Dvorovi27. decembar 2002) bio je četnički vojvoda, komandant jedinice Mandini lavovi u sastavu Vojske Republike Srpske i predsednik Boračke organizacije Republike Srpske za opštinu Ugljevik. Takođe, imao je i čin kapetana.

Rođen je u selu Donje Zabrđe kod Ugljevika 1963. godine. Bio je predsednik Boračke organizacije Republike Srpske. Poginuo je 2002. godine u saobraćajnoj nesreći (39 godina). Za sobom je ostavio suprugu Ljiljanu, kćerku Božanu i sina Dušana.

Pre rata je bio strastveni ljubitelj fudbala i igrao u lokalnom klubu „Majevica“ iz Zabrđa. Njegove kvalitete tada primećuje i dosta poznatiji „FK Rudar“ iz Ugljevika. Inače, vojvoda Maksimović je bio i veliki navijač Crvene zvezde.

Po otpočinjanju ratnih dejstava u Hrvatskoj, kao dobrovoljac odlazi u Knin 26. septembra 1991. godine i postaje borac Prve benkovačke brigade. Istakavši se svojom hrabrošću tokom borbi za Knin i Benkovac, dobija unapređenje u komandira čete.

U rodni kraj se vraća poslije devet meseci, kada Muslimani napadaju Ugljevik. Osvojio je relej Stolice na Majevici, 10. aprila 1992. godine, a potom formira elitnu borbenu grupu „Obilići“. Posle nekog vremena Mandina jedinica za brza dejstva preimenuje se u „Lavove sa Majevice“. Jedinica je u svom sastavu imala i do 600 boraca.

 „Lavovi sa Majevice“ imali su 52 poginula i 180 ranjenih boraca.

Jedinica obilazi i mnoga druga bojišta sem Majevičkog. Istakla se u oslobađanju koridora, tačnije u borbama za Brčko, borbama na Ozrenu i mnogim drugim.

Za svoje boračke zasluge, 13. maja 1993. Mitar Maksimović je proglašen za vojvodu od strane Vojislava Šešelja. Mando je, između ostalog, odlikovan i Ordenom Miloša Obilića.

Bio je predsednik Skupštine opštine Ugljevik i predsednik Boračke organizacije Republike Srpske. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 27. decembra 2002. godine, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima. Na petogodišnjicu smrti mu je podignuta spomen-bista u centru Ugljevika.

Baja Mali Knindža, veliki Mandin prijatelj, na albumu Gluvi barut objavio je pjesmu „Prepelice“ koja je posvećena Mitru Maksimoviću Mandi.

Od 21. septembra 2021. godine javnosti je dostupan i dokumentarni film u produkciji Nemanje Čekića pod nazivom „Živ je Mando“ koji govori o ratnom putu Mandinih lavova, ali i životu vojvode Mitra Maksimovića. U filmu su govorili Mandini ratni drugovi Drago Tomić, Milenko Popović, Duško Nikolić, Slobodan Radovanović i Mitar Jevtić kao i Mandin sin, Dušan Maksimović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POMOĆ PEDIJATRIJSKOJ ONKOLOGIJI: Nikola Rokvić na putu HODOČAŠĆA do manastira Nektarija Eginskog (video)

"Idemo dalje za dječju radost" Koliko je Nikola Rokvić skupio novca nakon 5 DANA HODOČAŠĆA Prije pet dana, ispred...

OTVOREN POZIV NA RAT: Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem

Saopštenje organizacije “Bosansko-bošnjačko narodno vijeće” u kojem je bošnjački narod pozvan “na samoorganizovanje” i u kojem je istaknuto...

Identifikovano lice koje je pokidalo tablicu sa privatnog vozila gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića

Sinoć (četvrtak, 25. april 2024.) u poznatom bijeljinslom salonu je bila organizovana proslava povodom odlaska u penziju jednog...

U Bijeljini održana prezentacija projekta „Zdrave zajednice u BiH“ (foto)

U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina danas je održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji uz finansijsku...