UG “Otaharin“ Bijeljina: Okrugli sto o prednostima socijalnog preduzetništva

Datum:

Share post:

Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ iz Bijeljine održalo je juče okrugli sto s ciljem promovisanja prednosti socijalnog preduzetništva za razvoj lokalne zajednice, a ove aktivnosti provodi, osim u Bijeljini, i na području Modriče i Bratunca.

Cilj okruglog stola je da se otvori dijalog među partnerima i unaprijedi razumijevanje o specifičnostima i potencijalu razvoja socijalnog preduzetništva u lokalnoj zajednici, saopšteno je iz Udruženja „Otaharin“.

Na okruglom stolu je, navode u „Otaharinu“, prezentovan koncept socijalnih preduzeća u EU, predstavljeno je istraživanje o modelima socijalnog preduzeća u BiH, te najznačajniji članovi nacrta Zakona o društvenom preduzetništvu Republike Srpske.

Ovaj nacrt je nastao iz potrebe da se uspostavi institucionalni i zakonodavni okvir za razvoj socijalnog preduzetništva, te da institucije razviju okvir koji je u skladu sa potrebama postojećih preduzeća, dodjeljujući im status socijalnog preduzeća, kako bi bila prepoznatljivija za tržišnu utakmicu sa drugim komercijalnim subjektima.

TESTNA REKLAMA

„Učesnici okruglog stola uglavnom razumiju potrebu i opravdanost socijalnih preduzeća naročito u zemlji sa sve izraženijim brojem stavnovništva koje živi na rubu egzistencije. Postoje još nedoumice i pravne prepreke oko nadopunjavanja ovog zakona sa drugim zakonima i aktima. Ono što je činjenica jeste da socijalna preduzeća u BiH imaju znanje i vještine vođenja socijalnog biznisa“, navodi se u saopštenju iz „Otaharina“.

U saopštenju se dodaje da je, ipak, potrebna veća podrška na svim nivoima, jer će u suprotnom doći do gašenja preduzeća, a samim tim i otežanog zadovoljenja potreba korisnika.

U dosadašnjem radu, socijalna preduzeća najčešće dobijaju podršku kroz neki vid inicijalne donacije ili projekat, kažu u „Otaharinu“.

„Socijalno preduzetništvo doprinosi razvoju i blagostanju lokalne zajednice kroz promovisanje društvene odgovornosti i podršku najugroženijim članovima društva. Situacija izazavana epidemijom virusom korona je još jednom pokazala da su socijalno preduzetništvo i solidarnost bitni za pružanje pravovremene podrške“, navodi se u saopštenju. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...

VRIJEME DANAS sunčano i vruće

Pretežno sunčano i vruće. Kasnije popodne i uveče na zapadu postepeno naoblačenje. Tokom noći na zapadu oblačno uz...