UG “Otaharin“ Bijeljina: Okrugli sto o prednostima socijalnog preduzetništva

Datum:

Share post:

Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ iz Bijeljine održalo je juče okrugli sto s ciljem promovisanja prednosti socijalnog preduzetništva za razvoj lokalne zajednice, a ove aktivnosti provodi, osim u Bijeljini, i na području Modriče i Bratunca.

Cilj okruglog stola je da se otvori dijalog među partnerima i unaprijedi razumijevanje o specifičnostima i potencijalu razvoja socijalnog preduzetništva u lokalnoj zajednici, saopšteno je iz Udruženja „Otaharin“.

Na okruglom stolu je, navode u „Otaharinu“, prezentovan koncept socijalnih preduzeća u EU, predstavljeno je istraživanje o modelima socijalnog preduzeća u BiH, te najznačajniji članovi nacrta Zakona o društvenom preduzetništvu Republike Srpske.

Ovaj nacrt je nastao iz potrebe da se uspostavi institucionalni i zakonodavni okvir za razvoj socijalnog preduzetništva, te da institucije razviju okvir koji je u skladu sa potrebama postojećih preduzeća, dodjeljujući im status socijalnog preduzeća, kako bi bila prepoznatljivija za tržišnu utakmicu sa drugim komercijalnim subjektima.

„Učesnici okruglog stola uglavnom razumiju potrebu i opravdanost socijalnih preduzeća naročito u zemlji sa sve izraženijim brojem stavnovništva koje živi na rubu egzistencije. Postoje još nedoumice i pravne prepreke oko nadopunjavanja ovog zakona sa drugim zakonima i aktima. Ono što je činjenica jeste da socijalna preduzeća u BiH imaju znanje i vještine vođenja socijalnog biznisa“, navodi se u saopštenju iz „Otaharina“.

U saopštenju se dodaje da je, ipak, potrebna veća podrška na svim nivoima, jer će u suprotnom doći do gašenja preduzeća, a samim tim i otežanog zadovoljenja potreba korisnika.

U dosadašnjem radu, socijalna preduzeća najčešće dobijaju podršku kroz neki vid inicijalne donacije ili projekat, kažu u „Otaharinu“.

„Socijalno preduzetništvo doprinosi razvoju i blagostanju lokalne zajednice kroz promovisanje društvene odgovornosti i podršku najugroženijim članovima društva. Situacija izazavana epidemijom virusom korona je još jednom pokazala da su socijalno preduzetništvo i solidarnost bitni za pružanje pravovremene podrške“, navodi se u saopštenju. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

USVOJEN Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Trinaestoj posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske. Za Izborni zakon glasao je...

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...