U VELIKOJ OBARSKOJ UOČI VASKRSA: Riblji kotlić, dobri konji i fijakeri (foto)

Datum:

Share post:

Konji vrani, fijakeri stari, kotlići s ribljom čorbom, sve na jednom mjestu, Danas popodne u Velikoj Obarskoj, a uoči sutrašnjeg najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Aktivisti Mjesne zajednice Velika Obarska, Andrija Spasojević Bendžo, u ime Mjesne boračke organizacije, Borko Simić, predsjednik Konjičkog kluba “Vranac” iz Velike Obarske , organizovali su druženje mještana Velike Obarske i susjednih semberskih sela. Došli su i gosti iz drugih opština i gradova regiona.

“Ovo je prva manifestacija ove vrste koju organizujemo u Velikoj Obarskoj. Cilj je da ovo preraste u tradicionalnu manifestaciju. Što se tiče ljubavi prema konjima i konjičkom sportu, to sam naslijedio od oca. Klub sam organizovao u 2016. godini, na Trojice. Ljubav prema konjima datira od malih nogu”, priča nam Borko Simić, vlasnik i osnivač Konjičkog kluba “Vranac”.

Nadmetanje u pripremi riblje čorbe

Na ovoj manifestaciji organizovano je i takmičenje u pripremanju riblje čorbe i ribljeg paprikaša. Sve je u znaku ribe i posnih jela. Takmiči se petnaestak vrsnih majstora i poznavalaca ribljih specijaliteta.

Kuvari ne odaju recept, jer svako riblju čorbu priprema na svoj, originalan način. Samo kažu, u kotliću se krčka više vrsta svježe ribe, crveni luk i začini.

Dok jedni pripremaju ribu na roštilju, drugi uživaju u dobroj narodnoj pjesmi, onako uz uvce, uz raspoložene harmonikaše.

Andrija Spasojević Bendžo, koji je u ime Mjesne boračke organizacije sela Velika Obarska oranizator ove manifestacije podsjeća da je tradicija obilježavanja Vaskrsa u ovom semberskom selu duga decenijama.

“ Obično smo se okupljali na Veliki petak, a sada smo promijenili datum okupljanja, u subotu, uoči Vaskrsa. Želimo da ovo postane tradicionalno druženje i okupljanje i da nam dođe što više gostiju iz svih semberskih sela, ali i iz cijele regije. Mi smo tu da budemo dobri domaćini, da pokažemo naše tradicionalno gostoprimstvo, da se družimo i veselimo”, kaže Andrija Spasojević.

Boban Miljanović iz Ugljevika u Veliku Obarsku stigao je bijelim fijakerom koji je kupljen u Modriči.

“Na pločici, ugraviranoj na fijakeru, piše da je izrađen 1941. godine, uoči Drugog svjetskog rata. Ovaj konj je posebna priča u našoj porodici. Star je trideset i jednu godinu, a još uvijek dobro služi. Miran je, pametan i inteligentan. Puno je toga preživio, ali je ostao na nogama. Moja djeca, njih troje, jašu ga bez bojazni da će ih izbaciti iz sedla”, priča Boban Miljanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: bijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ljubiša Petrović pozvao Viškovića i ministre Minića i Košarca na razgovor u Bijeljini o otkupnoj cijeni pšenice

Saopštenje Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović je uputio poziv predsjedniku Vlade Republike Srpske...

VODE SRPSKE: Upozorenje – Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka zbog najavljenih čestih padavina i lokalnih nepogoda

Saopštenje JU "Vode Srpske" prenosimo u cjelosti: "Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda do 12. juna se u cijeloj Republici...

GRADAŠČEVIĆ: Gradonačelnik Bijeljine se zahvalio na podršci – otkaz dobilo 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi (foto)

Povodom uručenja otkaza 3 Bošnjaka u Gradskoj upravi Bijeljina, oglasio se i potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina i odbornika...

Petrović Vladi RS predao projekte i zahtjev za raspuštanje Skupštine Grada Bijeljina (foto)

Danas smo predali inicijativu za raspuštanje gradske skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog i sramnog referenduma koji je inicirala...