U VELIKOJ OBARSKOJ UOČI VASKRSA: Riblji kotlić, dobri konji i fijakeri (foto)

Datum:

Share post:

Konji vrani, fijakeri stari, kotlići s ribljom čorbom, sve na jednom mjestu, Danas popodne u Velikoj Obarskoj, a uoči sutrašnjeg najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Aktivisti Mjesne zajednice Velika Obarska, Andrija Spasojević Bendžo, u ime Mjesne boračke organizacije, Borko Simić, predsjednik Konjičkog kluba “Vranac” iz Velike Obarske , organizovali su druženje mještana Velike Obarske i susjednih semberskih sela. Došli su i gosti iz drugih opština i gradova regiona.

“Ovo je prva manifestacija ove vrste koju organizujemo u Velikoj Obarskoj. Cilj je da ovo preraste u tradicionalnu manifestaciju. Što se tiče ljubavi prema konjima i konjičkom sportu, to sam naslijedio od oca. Klub sam organizovao u 2016. godini, na Trojice. Ljubav prema konjima datira od malih nogu”, priča nam Borko Simić, vlasnik i osnivač Konjičkog kluba “Vranac”.

Nadmetanje u pripremi riblje čorbe

Na ovoj manifestaciji organizovano je i takmičenje u pripremanju riblje čorbe i ribljeg paprikaša. Sve je u znaku ribe i posnih jela. Takmiči se petnaestak vrsnih majstora i poznavalaca ribljih specijaliteta.

Kuvari ne odaju recept, jer svako riblju čorbu priprema na svoj, originalan način. Samo kažu, u kotliću se krčka više vrsta svježe ribe, crveni luk i začini.

Dok jedni pripremaju ribu na roštilju, drugi uživaju u dobroj narodnoj pjesmi, onako uz uvce, uz raspoložene harmonikaše.

Andrija Spasojević Bendžo, koji je u ime Mjesne boračke organizacije sela Velika Obarska oranizator ove manifestacije podsjeća da je tradicija obilježavanja Vaskrsa u ovom semberskom selu duga decenijama.

“ Obično smo se okupljali na Veliki petak, a sada smo promijenili datum okupljanja, u subotu, uoči Vaskrsa. Želimo da ovo postane tradicionalno druženje i okupljanje i da nam dođe što više gostiju iz svih semberskih sela, ali i iz cijele regije. Mi smo tu da budemo dobri domaćini, da pokažemo naše tradicionalno gostoprimstvo, da se družimo i veselimo”, kaže Andrija Spasojević.

Boban Miljanović iz Ugljevika u Veliku Obarsku stigao je bijelim fijakerom koji je kupljen u Modriči.

“Na pločici, ugraviranoj na fijakeru, piše da je izrađen 1941. godine, uoči Drugog svjetskog rata. Ovaj konj je posebna priča u našoj porodici. Star je trideset i jednu godinu, a još uvijek dobro služi. Miran je, pametan i inteligentan. Puno je toga preživio, ali je ostao na nogama. Moja djeca, njih troje, jašu ga bez bojazni da će ih izbaciti iz sedla”, priča Boban Miljanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: bijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Identifikovano lice koje je pokidalo tablicu sa privatnog vozila gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića

Sinoć (četvrtak, 25. april 2024.) u poznatom bijeljinslom salonu je bila organizovana proslava povodom odlaska u penziju jednog...

U Bijeljini održana prezentacija projekta „Zdrave zajednice u BiH“ (foto)

U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina danas je održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji uz finansijsku...

KMF Radnik MD SHOP i KMF Smederevo potpisali sporazum o bratimljenju (foto)

KMF Radnik MD SHOP iz Bijeljine je u Smederevu potpisao sporazum o bratimljenju sa KMF Smederevo. -Ovo je još...

MINISTAR NEŠIĆ: Stranci izazvali krizu i probleme

Ministar bezbjednosti BiH  Nenad Nešić rekao je da probleme na polju bezbjednosti u BiH izaziva unutrašnja kriza do...