U Patkovači kod Bijeljine otvorena Muzička radionica “Zujalica“ (foto)

Datum:

Share post:

U blizini Bijeljine, u Patkovači, otvorena je prva Muzička igraonica „Zujalica“ koju će pohađati mališani od 2 do 8 godina.

Muzičku igraonicu otvorilo je Udruženje građana “Muzički edukativni centar Muzikum”, a cilj je, zapravo, da se mališani upoznaju sa čarima muzike kroz pjesme, muzičke igre i sviranje instrumenta. Muzičke igre osmislila je profesor klavira i solfeđa, Jelena Petković, iskusni profesor Muzičke škole “Stevan Stojanović Mokranjac” iz Bijeljine, a igraonicu će voditi profesori Jelena Petković i Marija Latinčić.

TESTNA REKLAMA

Kako je istakla profesor Petković, dugogodišnje iskustvo pokazalo je da rana muzička stimulacija pozitivno djeluje na dječiju memoriju, pažnju, motoriku i koordinaciju, pa je „Zujalica“ specijalizovana Muzička igraonica prilagođena baš za predškolski uzrast koji će djecu na najljepši način uvesti u svijet muzike.

„Jedna godina u “Zujalici” predviđena je da traje kao školska godina, a na kraju će mališani dobiti diplome da su odslušali muzičku edukaciju “Zujalice” od godinu dana. U zavisnosti od uzrasta, stariji će preći u Muzičku školu, dok će mlađi nastaviti edukaciju u “Zujalici”. U pripremni razred Muzičke škole mogu da krenu i sa šest ili sedam godina, u zavisnosti od njihove zrelosti. Upravo iz tog razloga mi i primamo djecu od dvije godine, prosto radimo na muzičkoj stimulaciji, dok dođu do uzrasta da mogu da upišu Muzičku školu”, rekla je Petkovićka  za portal Dešavanja u Bijeljni.

Cilj osnivanja “Zujalice” jeste da se mališani upoznaju sa svim instrumentima, da nauče pjevati pjesmice grupno i pojedinačno, kao i da razviju sluh kako bi u narednim godinama upisali Muzičku školu.

Kada je riječ o edukativnom kadru, časove u “Zujalici” držaće eminentni stručnjaci poput profesora klavira i solfeđa Jelene Petković, profesor klavira Marija Latinčić, profesor violine Nikoleta Pavlović, profesor harmonike Slaviša Perić…

Mališani će biti podijeljeni po grupama, tako da će dvogodišnjaci i trogodišnjaci biti u jednoj grupi i imati časove dva puta nedeljno po 45 minuta, a vršnjaci od pet do osam godina imaće časove dva puta sedmično po sat vremena. Iako je novina u gradu, velika je zainteresovanost i oduševljenje, kako roditelja, tako i mališana.

Nikoleta Pavlović, profesor violine u Muzičkoj školi “Stevan Stojanović Mokranjac”, koja je dio “Zujalice”, ističe da je violina sada među najpopularnijim instrumentima.

“Violina je sada u top listi instumenata, zajedno sa klavirom i solo pjevanjem, a sa učenjem je najbolje krenuti sa sedam ili osam godina, kada već imamo neko muzičko predznanje”, kaže Pavlović, te dodaje da su muzičke radionice itekako dobre i edukativne, jer djeca i prije osme godine nauče mnogo toga i u Muzičku školu dođu sa predznanjem.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Agrarni budžet u Srpskoj veći za 105 miliona KM, ratari zadovoljni podjelom sredstava

Prvi krug sastanaka poljoprivrednika i resornog ministarstva dao je poljoprivrednim proizvođačima razlog za zadovoljstvo. Naime, agrarni budžet za ovu...

Planinari PD ’’Povlen’’ iz Valjeva u posjeti PED ’’Majevica’’ (foto)

U subotu i nedjelju (28 i 29 januara 2023.) članovi pobratimskog Planinarskog društva ’’Povlen’’ iz Valjeva bili su...

DODIK: Dosadašnji Gradonačelnik, osim svojih ličnih hirova, ništa drugo nije ni pokazao u Bijeljini (video)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boraveći danas u Bijeljini na sastanku sa semberskim poljoprivrednicima govorio je i o...

RSS sve jača – formiran Mjesni odbor Stari grad (foto)

RSS sve jača – formiran Mjesni odbor Stari grad - Osnivač Republičke stranke Srpske Slavenko Ristić imao je izuzetnu...