Šta Srbi najviše vole da jedu? (foto)

Datum:

Share post:

Srbi su veoma poznati kao veliki gurmani. Volimo da uživamo u dobroj hrani i svaka bitna prilika i druženje prepuni su dobrih jela. Domaće ili strano, bitno nam je da je kvalitetno i u velikim količinama.

Koja su to jela koja se najčešće spremaju i jedu kod nas? Pišemo o najboljim slanim i slatkim jelima u kojima Srbi vole da uživaju u današnjem tekstu.

Od stranog – najpopularnija je italijanska kuhinja

Generalno, srpska kuhinja je izuzetno raznovrsna. Istorijske prilike dosta utiču na ishranu naroda i na jela koja se preferiraju. Usljed brojnih imperija i naroda koji su prolazili i boravili na našim prostorima, osjetni su tragovi njihovih kultura, koji se između ostalog primjećuju i kod jela koja najviše volimo.

Najveći uticaj imaju grčka i turska kuhinja, a što se tiče jela koja su postala popularna u poslednjih nekoliko decenija, italijanska kuhinja prednjači. Pizze, paste, rižoto su obroci koji se najviše naručuju putem aplikacija i ono što mladi ljudi najviše preferiraju.

U svim gradovima su dosta zastupljeni i lokali koji prave ovakvu hranu i mogu nam priuštiti pun doživljaj omiljenih italijanskih specijaliteta.

Pored Italije, izuzetno je popularna orijentalna kuhinja

Azijska hrana već neko vrijeme uzima primat kod nas. Kinezi su svuda došli i ostavili trag svoje kulture, a naročito je to slučaj sa hranom. Uglavnom se kod nas naručuje piletina koja je u kombinaciji sa raznim sosevima i povrćem. Japanska kuhinja je isto u porastu sa popularnošću i sve više ima suši restorana na našim prostorima.

U poslednje vrijeme, otvaraju se i restorani sa popularnim jelima iz zemalja Bliskog Istoka, koje karakterišu jaki i raznovrsni začini, za ljubitelje slanije hrane.

Sada ono glavno i najljepše – domaće

Srpska domaća hrana je kultna, možemo slobodno reći. Ko god da je došao u restoran ili goste kod nas i probao domaću hranu, ona je ostavila veliki utisak na njega. Pored toga, koliko god strane kuhinje imale jak uticaj u moderno vrijeme kod nas, nikada neće moći da zamijene dobru pitu ili čorbu koju spreme naša mama ili baka.

Kako bismo na najbolji način sortirali hranu koja se najviše jede kod Srba, podijelićemo je u nekoliko grupa odnosno raščlaniti po pitanju obroka o kojem je riječ.

Doručak – tradicija kaže najvažniji obrok

U našoj kulturi je generalno izgrađen model tri obroka dnevno i to je sada apsolutna stvar kod svih uzrasta manje-više. Čak i oni koji puno rade, gledaju da objeduju tri puta dnevno, pa makar jedan obrok “trpeo” i bio u manjim količinama. Obično doručak bude taj obrok jer se rano ustaje i obaveze kreću blagovremeno.

Od hrane koju najviše volimo i praktikujemo za doručak, svakako se izdvajaju:

  • hleb i razna peciva – hljeb kao sastavni dio gotovo svakog obroka. U srpskim kućama se vekovima spremao domaći hljeb i dobro poznata pogača, koja se danas priprema uglavnom samo za određene prilike. Peciva su samo izvedenica od toga, pa su pekare jedan od najčešćih izbora za doručak srpskog čovjeka.
  • burek i razne pite – prava poslastica i nešto što biramo kada želimo dobro da se najedemo i krenemo puni energije na posao ili u školu. Srpske domaćice spremaju najbolje pite, svih vrsta, sa povrćem, sirom ili mesom.
  • proja – kukuruzni hljeb. Jelo koje je dosta voljeno jer predstavlja direktnu zamjenu za hljeb i može se jesti uz razne priloge poput: sira, jogurta, suhomesnatih proizvoda, povrća itd.
  • sendviči – logičan izbor za doručak, a nekada i za bilo koji obrok ili užinu. Izbor je neograničen, uz nekoliko parčića hleba i namaze, može se napraviti puno lijepih obroka. Najčešće koristimo puter, margarin, paštete, med i domaće džemove.
  • jaja u svim varijantama – kajgana, jaja uz sireve, suhomesnate proizvode, salatu, čvarke, slaninu i slično

Ručak – često najobimniji obrok

Što se tiče ručka, on pada u sred dana uglavnom i predstavlja nam odlično pojačanje kako bismo nastavili da radimo punim tempom ili kako bismo se pripremili za neku aktivnost kao što je škola ili sportski događaj. Ovde ćemo izdvojiti najčešće specijalitete koje volimo da jedemo za ručak.

  • čorbe – savršeno predjelo, supe i čorbe se pripremaju od najrazličitijeg mesa i povrća. Daju nam odličnu uvertiru za glavno jelo. Mnoga jela su izvedena od čorbi, pa tako imamo jaka jela i specijalitete koji su čorbasti poput pasulja, paprikaša, gulaša, graška, sladak kupus i slično.
  • jela od kiselog kupusa – sarme i podvarak. Sarme su definitivno jedno od najpopularnijih jela kod Srba. Priželjkuju se sa nevjerovatnim iščekivanjem kada dođe zimska sezona, praznici itd. Još jedno popularno jelo sa kiselim kupusom je podvarak koji odlično ide uz razne vrste mesa
  • Musaka – pod uticajem grčke kuhinje
  • roštilj – dobro meso će uvek biti cijenjeno kod nas i tačka.
  • salate – ono što svaki obrok (posebno obiman kao što je ručak) čini malo boljim

Večera – za dobar kraj dana

“Večeru ostavi prijatelju” je poznata izreka kod nas. Međutim, svi pravi gurmani i te kako vole da kvalitetno i obimno zaključe svoj dan. Što se tiče večere, većinski se ponavljaju namirnice kao kod doručka, samo obično drugačija kombinacija. Jaja, suhomesnato, hleb, pite, namazi, povrće – sve ovo ulazi u obzir kada je kvalitetna večera u pitanju.

Dezerti – uvijek imamo mjesta i za užinu

Da ne zaboravimo slatko, evo nekih poslastica koje su najčešći izbor u našem narodu:

  • baklava
  • krofne
  • vanilice
  • alva
  • knedle
  • orasnice
  • voćne pite
  • torte
  • tulumbe
  • urmašice

Za kraj – bonus recept Karađorđeva šnicla

Jedno od omiljenih jela koje se najčešće poručuje u restoranima – Karađorđeva šnicla, još poznata kao “djevojački san”. Evo jedne varijante kako možete spremiti ovaj specijalitet. Potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • 800 g svinjskog filea ili teletine od buta,
  • 80–90 g starog ili zrelog kajmaka,
  • 30 g brašna,
  • jaje,
  • 30 g prezli, ulje, so

Pripremićete jelo u nekoliko jednostavnih koraka. Prvo, isijecite filete kako biste dobili šnicle velike površine. Šniclu možete smekšati tučkom za meso. Jedna ivica neka bude istanjena, kako bi se lakše zalijepila prilikom rolovanja. Rasporedite kajmak preko mesa i oblikujte u valjak.

Meso uvaljati potom u brašno i umočiti ga u zamućena jaja, sa svih strana. Zatim, staviti meso u prezle da dobro prionu i na kraju, pržiti ga u dubokoj masnoći dok ne porumeni i dobili ste savršen obrok!

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com / pexels.com

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POMOĆ PEDIJATRIJSKOJ ONKOLOGIJI: Nikola Rokvić na putu HODOČAŠĆA do manastira Nektarija Eginskog (video)

"Idemo dalje za dječju radost" Koliko je Nikola Rokvić skupio novca nakon 5 DANA HODOČAŠĆA Prije pet dana, ispred...

OTVOREN POZIV NA RAT: Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem

Saopštenje organizacije “Bosansko-bošnjačko narodno vijeće” u kojem je bošnjački narod pozvan “na samoorganizovanje” i u kojem je istaknuto...

Identifikovano lice koje je pokidalo tablicu sa privatnog vozila gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića

Sinoć (četvrtak, 25. april 2024.) u poznatom bijeljinslom salonu je bila organizovana proslava povodom odlaska u penziju jednog...

U Bijeljini održana prezentacija projekta „Zdrave zajednice u BiH“ (foto)

U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina danas je održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji uz finansijsku...