SPISAK ZEMALJA u koje možete ući slobodno i onih u kojima vas čeka test i karantin

Datum:

Share post:

Usljed pandemije korona virusa većina država je morala zatvoriti svoje granice, a sada je uslijedilo popuštanje mjera, te vam u ovom tekstu donosimo šta vas to očekuje pri ulasku u neke zemlje.
Bosna i Hercegovina
​U Bosni i Hercegovini je ukinuta mjera samoizolacije po ulasku u zemlju, ali je ulazak stranih državljana moguć samo u slučaju poslovnih aktivnosti ili ukoliko se radi o porodicama preminulih koji mogu da uđu u zemlju kako bi prisustvovali sahrani.
U oba slučaja neophodno je da imaju negativan test na virus korona star ne više od 48 sati, kao i da se jave nadležnoj zdravstvenoj ustanovi u opštini u koju odlaze.

 

Otvaranje granica ove države za strance najavljeno je za prvi jun.
Iako se granice otvaraju, svaka zemlja zadržava pravo da slijedi različite mjere u skladu sa svojom epidemiloškom situacijom i procjenama, stoga se uslovi za prelazak granice razlikuju od države do države.
Srbija
Od 22. maja Srbija je otvorila svoje granice, a na ulasku u zemlju više nije potrebno imati negativan test na korona virus niti posebnu dozvolu za domaće i strane državljane. Pored toga, putnici više neće morati u samoizolaciju pri dolasku u Srbiju, s tim što će svima koji budu ušli u državu biti uručena zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvijek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.
Grčka
Granice za sve građane otvaraju se od 15. juna. Grčka od tada neće zahtjevati obavezan test i karantin od 14 dana.
Obavezno je popunjavanje posebnog upitnika ukoliko putujete trajektom duže od pola sata.
Hrvatska
Za ulazak u Hrvatsku, bilo turistički ili poslom, neophodan je negativan test ne stariji od 72 sata. U oba slučaja neophodan je dokaz o razlogu boravka u ovoj zemlji- dokaz o poslovnim razlozima ili dokaz o rezervaciji smeštaja.
Za strance nije obavezan 14-dnevni karantin. U ovoj državi najavljuju dalje popuštanje mera, ali nema preciznih informacija o potpunom otvaranju granica.
Crna Gora
Iako će granice za strane državljane otvoriti 1. juna, turisti iz Srbije i Republike Srpske ipak neće moći da uđu, jer, kako je juče saopšteno, granice će od ovog datuma biti otvorene za građane Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Albanije i Grčke. Građani ovih
Crna Gora ne zahtjeva mjere samoizolacije ni negativan test.
Turska
Granice za strane turiste, među kojima će najverovatnije biti i građani BiH najverovatnije će se otvoriti 15. juna.
Još uvijek nije poznato da li će Turska zahtjevati mjere samoizolacije i/ili negativan test, kao ni da li će biti neophodne maske.
Bugarska
Otvaranje granica od 1. juna.
Bugaska neće zahtjevati mjere karantina i negativan test.
Mađarska
Mađarska je isprva predvidjela ulazak u zemlju samo pojedincima koji putuju iz poslovnih razloga, prvenstveno sezonskim radnicima, ali od 25. maja je ulazak svim građanima dozvoljen.
Ova država od ponedeljka 25. maja ne zahtjeva karantin.

 

Građani mogu da uđu u zemlju na svih devet graničnih prelaza.
Makedonija
Otvaranje granica predviđeno je do 10. ili 15. juna.
Trenutno je na snazi mjera karantinu.
Nakon 10., odnosno 15. juna najavljeno je da neće biti potreban negativan test ili mjera karantina.
Austrija
Potreban negativan test ili 14 dana u samoizolaciji.
Test je moguće obaviti na aerodromu u Beču za 190 evra, rezultati se dobijaju nakon tri sata.
Ulaz dozvoljen samo strancima s boravišnom vizom ili prebivalištem u Austriji, dok ulazak sa radnom vizom nije dozvoljen, iako postoji mogućnost da se naprave izuzeci za sezonske radnike.
Švajcarska
Ulazak isključivo za državljane Švajcarske i one sa stalnim prebivalištem.
Njemačka
Trenutno u ovu zemlju smiju da uđu samo oni sa boravišnom vizom ili prebivalištem u Njemačkoj.
Na snazi su mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: blic.rs


Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

FK „PROLETER“ demantuje navode FK „Vlasenice“

Saopštenje FK "Proleter" prenosimo u cjelosti: "Poštovani, Povodom objavljenih saopštenja FK „Vlasenica“ u vašim portalima a u vezi odigrane utakmice...

Razvojna agencija Bijeljina poziva zainteresovane 31. marta na prezentaciju Programa rada za 2023. godinu

Poštovani, Razvojna agencija Grada Bijeljina Vas poziva na info dan – prezentacija Programa rada za 2023. godinu Razvojne agencije...

Sedmi Internacionalni festival muzike „Primavera“ od 30. marta u Etno selu „Stanišići“

U organizaciji Udruženja građana ”Muzički umjetnici Semberije” održaće se sedmi po redu Internacionalni festival muzike ”Primavera”. Četvrodnevna manifestacija praznika...

MILIČEVIĆ (SDS): Organi stranke će SANKCIONISATI Vidića zbog susreta sa Milanovićem (foto)

Vršilac dužnosti predsjednika SDS Milan Miličević ogradio se od poteza načelnika opštine Brod Zorana Vidića, člana te stranke,...