SKANDALOZAN GOVOR IMAMA IZ KOZARCA: “SPC je sekta, Svetosavlje se temelji na fašizmu“ (video)

Datum:

Share post:

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu kod Prijedora, Amir efendija Mahić održao je skandalozan govor, ne krijući mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i prvom srpskom prosvetitelju, nazivajući Svetog Savu začetnikom fašizma, a SPC sektom.

On je odlučio da baš na Savindan, 27. januara, “ospe paljbu”, prema tom srpskom svetitelju, prenosi portal 24sedam.

Danas je Savindan. Starija generacija će to znati, ovi mlađi možda rjeđe i hvala Bogu da je tako. Kada je u pitanju ovaj dan i u njemu spomen na jednog od činovnika SPC, želim reći nekoliko riječi o ovom danu i tom pojedincu. Naime, tzv. Sveti Sava kako ga pravoslavni svijet zove na području užeg dijela Balkana na kojem živimo, jeste jedan Rastko Nemanjić koji je rođen u jednoj porodici i njegov rođeni brat je bio krunisan za srpskog kralja. Veoma kontraverzna ličnost, u našem jugoslovenskom području prezentovan kao prosvetitelj. Starije generacije se sjećaju da je čak i u vrijeme komunizma on predstavljan kao prosvetitelj i osoba koja je donijela svjetlo nauke na ove prostore. To ni najmanje  nikada nije bilo tačno. Uvijek je to kao jedna notorna laž poturano ovdašnjem čovjeku”, rekao je Mahić.

On se tu nije zaustavio nego je Srpsku pravoslavnu crkvu nazvao  sektom.

“Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih dijelova svijeta, taj čovjek?

To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo.

To je srpska pravoslavna sekta. To je u osnovi sektaško učenje pravoslavlja koje nema sa izvornim hrišćanskim i pravoslavnim učenjem osnovne poveznice koje bi trebalo da ima – kazao je Mahić.

Glavni imam Medžlisa IZ-a u Kozarcu je zatim optužio svetosavsko učenje za nacionalizam.

“Dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje, koje ispovjedaju pravoslavci u Bosni, jeste utemeljeno na dvije teške stvari. Prva je nacionalizam. To vam je crkva ili crkveno učenje koje zagovara nacionalizam, što nema nikakve veze ni sa Isusom, ni sa bilo kakvim crkvenim učenjem koje u svojoj osnovi ruši sve nacionalističke ideologije i hrišćane smatra jednakim. Pravoslavlje kakvim ga svetosavlje poznaje, ne smatra ih istim. Zato ćete imati jednog pravoslavca koji se nađe u ovim svetosavskim državama da bi skoro trebalo da promijeni vjeru da bi bio pravoslvac po njihovom kalupu”, kazao je on.

“Svetosavlje se temelji na fašizmu”

Imamu ni to nije bilo dovoljno, nego je optužio Svetog Savu za, ni manje ni više, nego fašizam.

“S druge strane je utemeljenje na fašizmu.

Spominjani Rastko kojeg zovu tako kako ga zovu, po tom njegovom monaškom imenu Sava, je bio začetnik ideologije mržnje prema drugome.

Uzmite njegova osnovna djela.

Čitava njegova djela se zasnivaju na proklinjanju između ostalog onoga što je poveznica sa islamom i muslimanima.

On je sve nastojao ocrniti pravoslavnom svijetu i sa druge strane sve je to proklinjao kao nešto đavolsko prisutno u ljudima i ljudskom rodu.

(Video u prilogu je objavljen zahvaljujući portalu Frontal.rs )

Kada bi čovjek imao vremena da se posveti tim budalaštinama koje propovijedaju, mi možemo naći apsolutne korjene ovome fašizmu koji mi danas živimo od strane naših komšija i genocidu koji se ovdje desio.

Tu su temelji i od toga preko poznatog crkvenog lika, koji je opet poturan kao prosvjetitelj, i njegovog Gorskog vijenca.

Mogli bismo zaista doći do toga da cjelokupno to učenje ima određene postavke koji mogu nama jasnijim učiniti zašto se odnose tako prema muslimanima”, rekao je glavni imam Medžlisa IZ-a u Kozarcu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs/frontal.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...