Skupština Srpske USVOJILA Zakon o nepokretnoj imovini

Datum:

Share post:

Narodna skupština usvojila je po hitnom postupku Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Osim toga, na petoj posebnoj sjednici, po hitnom postupku, usvojeni su i Zakon o prestanku važenja Zakona o posebnim republičkim taksama,  Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Fondu i finansiranju zaštite životne sredine Republike Srpske i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o republičkoj upravi.

Zakonom o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti – po hitnom postupku reguliše se svojina na nepokretnoj imovini koja služi kao sredstvo vršenja i sprovođenja javne vlasti i koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, a upisana je u javnim evidencijama o nepokretnostima, za čije vođenje i održavanje je nadležna Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove kao svojina tih subjekata.

Razlozi za donošenje Zakona o posebnim republičkim taksama – po hitnom postupku, navedeno je u obrazloženju, sadržani su u potrebi rasterećenja privrednih subjekata koji su pogođeni pandemijom, a što bi za rezultat imalo brže obnavljanje privredne aktivnosti u Republici Srpskoj. Istaknuto je da se ovim zakonom ukida obaveza plaćanja posebne republičke takse čiji su obveznici svi privredni subjekti u Republici Srpskoj.

Izmjenama i dopunama Zakona o Fondu i finansiranju zaštite životne sredine Republike Srpske – po hitnom postupku uređuju se odredbe zakona koje se odnose na djelatnost Fonda u smislu propisivanja obaveze pružanja finansijskih usluga i obavljanja drugih finansijskih djelatnosti u vezi sa podsticanjem i finansiranjem zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i na propisivanje obaveze Fondu da Vladi Republike Srpske redovno podnosi polugodišnji i finansijski izvještaj o radu.

Zakonom o izmjenama i dopuni Zakona o republičkoj upravi – po hitnom postupku, između ostalog, proširuje se nadležnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na oblast industrijske prerade drveta i proizvodnju finalnih proizvoda od drveta, za koje je prema važećem Zakonu nadležno Ministarstvo privrede i preduzetništva. 

Usvojen je i Zakon o metrologiji u Republici Srpskoj, u redovnoj proceduri.

Narodna skupština, na prijedlog Vlade Republike Srpske, izabrala je ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića za potpredsjednika Vlade Republike Srpske, iz reda bošnjačkog naroda i ministra pravde Miloša Bukejlovića za potpredsjednika Vlade Republike Srpske, iz reda hrvatskog naroda. 

Narodni poslanici su prihvatili prijedlog Vlade da se 29. tačka dnevnog reda – Izbor i imenovanja razmatra pod rednim brojem 17.

Narodna skupština je usvojila i Odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci po Projektu „Medicinski kompleks Banjaluka“.

Peta posebna sjednica Narodne skupštine trebalo bi da bude nastavljena nakon praznika, a tačan datum sjednice biće naknadno utvrđen. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...