Semberski preduzetnici jači od korone

Datum:

Share post:

Prema podacima Odjeljenja za privredu grada Bijeljina tokom 2020. godine nastavljen je trend većeg broja prijavljenih u odnosu na broj odjavljenih preduzetničkih radnji. Na kraju prošle godine u Bijeljini je bilo registrovano 1.866 aktivnih preduzetnika, što je za 12 više nego godinu ranije.

– Ovaj podatak zaista raduje, hrabri i budi nadu u bolje sutra, jer su naši preduzetnici među rijetkima, ne samo u Republici Srpskoj nego i BiH, pa i okruženju, koji se, poslije svih nedaća, izazova i teškoća koje su ih neočekivano zadesile, mogu pohvaliti ovakvim rezultatom – rekao je izvršni direktor Zanatsko-preduzetničkog udruženja „Preduzetnik“ Milorad Stević.

Prema njegovim riječima, zvanični podaci pokazuju da je tokom prošle godine odobrenje za rad dobilo 257 preduzetnika, među kojima čak 72 zanatsko-preduzetničke radnje više u odnosu na godinu ranije, dok ih je za stalno odjavljeno 185.

– Pravo na privremeni prestanak rada tokom godine koristila su 253 preduzetnika, a 31. decembra 2020. godine u tom statusu bilo ih je 88, dok je nastavak rada prijavilo 46 preduzetnika. Nadležni organ Gradske uprave po službenoj dužnosti odjavio je 36 preduzetnika – rekao je Stević.

Nakon dužeg niza godina u strukturi djelatnosti zanatske radnje preuzele su primat nad trgovačkim na području Bijeljine.

– Trgovina je godinama bila oblast broj jedan u Semberiji, a sada možemo istaći da se zanatstvo vraća, jer je u ovoj oblasti prijavljeno 67, a odjavljene su 43 radnje. Inače zanatstvo, kao i trgovina, čine 32 odsto od ukupnog broja aktivnih preduzetnika u gradu. U trgovini je lani bilo 63 prijavljenih, a 67 odjavljenih radnji. U ugostiteljstvu je taj odnos gotovo izjednačen pa je 52 prijavljenih, a 50 odjavljenih, što je i bilo očekivano, s obzirom na sve teškoće koje su zadesile ovu djelatnost – navodi Stević.

Pored pomoći lokalnog Udruženja „Preduzetnik“ na području Bijeljine svake godine Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća kroz javne pozive finansira preduzetnike.

U ovoj agenciji kažu da su uprkos svim izazovima uspjeli da realizuju plan rada tokom 2020. godine, u kojem su i dva javna poziva s ciljem pomoći preduzetnicima, koji su se odnosili na uslužne djelatnosti i proizvodnju.

– Na području Bijeljine imamo najveći broj tih subjekata i htjeli smo da im putem tih javnih poziva pomognemo i pružimo podsticajna sredstva tokom pandemije – rekla je direktorica Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Tatjana Blagojević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Glas Srpske

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...