Semberski domaćini iz Janje primorani da preoru njive s kupusom

Datum:

Share post:

Kupus, koji je bio spreman za tržište, ovih dana zaoran je na brojnim parcelama u Semberiji. Ogorčeni proizvođači na to su bili prinuđeni jer je, kažu, potražnja zbog pandemije virusa korona veoma slaba, a trenutna cijena nije vrijedna ni iznošenja kupusa sa njive.

Poljoprivredni proizvođač Mirsad Crnogorac iz Janje kod Bijeljine morao je njivu, na kojoj je doskoro bio kupus, da preore i posije kukuruz jer kupaca nema, a cijena ambalaže malo je niža od cijene kupusa. U gubitku je, tvrdi, oko šest hiljada maraka.

“Ovo je rani kupus, ne može da stoji zato što su visoke temperature, najviše do 15 dana otkad sazrije. Bio je dvije marke karton, a sama ambalaža bila je marka i zato nisam imao računa da siječem. Da nekome drugom date da dođe ovdje i siječe, ne bi imao računa”, kaže Mirsad.

Sličan problem imaju i drugi proizvođači kupusa. Ulog je veliki, a novac se ne vraća.

“Vozio sam dva puta na pijacu, oba puta sam vratio. Prodao sam samo deset kartona po marku i po ili dvije. To malo čovjeka iznervira”, priča Juso Karijašević iz Janje.

TESTNA REKLAMA

Vrijeme je išlo na ruku poljoprivrednicima i proizvod je odličnog kvaliteta, kažu agronomi. Međutim, izgleda da dva dobra proizvođače nikako ne mogu da snađu.

“Koliko truda i finasija ulože, a sad im je država okrenula leđa. Nemaju ugovoreno tržište, pijace su sve lošije i lošije, cijene sve niže. Sve više će odustajati od toga. Ove godine ih je pogodila i pandemija virusa korona, nema dovoljno naroda, nema priliva stranaca, ne rade restorani, ugostiteljstvo je loše”, objašnjava agronom Gorana Kojić.


Tržište nije uređeno, proizvodi se stihijski pa prerađivači u jeku sezone povrće uvoze iz susjednih zemalja, dok se naše baca, ističu u poljoprivrednoj zadruzi.

“Trebalo bi neko da okupi sve predstavnike udruženja, poljoprivrednih zadruga krajem godine ili početkom januara, da iznesu svoje potrebe za određenim povrćem da bismo mi, koji se bavimo organizacijom proizvodnje, mogli svoje kooperante da usmjerimo u procesu proizvodnje tih artikala koji su potrebni za lokalne proizvođače”, kaže Mujo Bogaljević iz Opšte poljoprivredne zadruge “Agrofarmer” iz Janje.

Rješenje je, kažu zadrugari, u ugovorenoj proizvodnji. U suprotnom će uzgoj povrća, po čemu je Semberija poznata, biti doveden u pitanje, ne samo ove, nego i narednih godina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

TRIVIĆ U BIJELJINI: Gradonačelnik Petrović se odlično nosi sa svim izazovima koji potiču iz domena politike (foto)

Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini, prisustvovala i potpredsjednik PDP RS i kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić koja...

BIJELJINA: Održano Pantelinsko duhovno veče (foto)

Večeras je u Bijeljini u Centru za kulturu "Semberija" održano Duhovno veče u sklopu Pantelinskih dana. Duhovnoj večeri...

BIJELJINA: Delegacija SPS na manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče“

Delegacija SPS Bijeljina prisustvovala je večeras kulturnoj manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče” u Bijeljini. Delegaciju bijenskog SPS su predvodili dr...

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS i kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, prisustvovao je večeras...