SEMBERIJA: Prodao svoju pšenicu, a sada poziva na proteste i prosipanje zbog cijene (foto,video)

Datum:

Share post:

Po cijeni od 0,62 pf svoju pšenicu je predao i naplatio Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljorpivrednika sela Semberije i Majevice. Isti taj dan glasno je tražio cijenu od 0,82 pf i pozivao na proteste i prosipanje pšenice. Tražio je i dolazak Milorada Dodika. Najavio blokiranje puteva i granica.


 

"Da srpski član predsjedništva gospodin Dodik dođe u Semberiju, pred ove ljude i da na neki načim pokušamo naći rješenje za tu pšenicu", kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.


Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice

Očigledno je da na sastancima održanim u Gradskoj upravi i u Privrednoj komori nisu svi imali iskrene namjere. Na ovaj način namjerno je izazvana kriza koja još uvijek traje, kaže direktor Agrarnog fonda.

TESTNA REKLAMA

PROČITAJTE JOŠ: BAKAJLIĆ: Ukoliko Dodik ne dođe u Semberiju u narednih šest dana na dogovor, izlazimo na proteste (foto,video)
https://desavanjaubijeljini.com/sr/news/Bijeljina//30623.bakajlic-ukoliko-dodik-ne-dode-u-semberiju-u-narednih-sest-dana-na-dogovor,-izlazimo-na-proteste-foto,video.html
https://desavanjaubijeljini.com/sr/news/Bijeljina//30623.bakajlic-ukoliko-dodik-ne-dode-u-semberiju-u-narednih-sest-dana-na-dogovor,-izlazimo-na-proteste-foto,video.html

PROČITAJTE JOŠ: Proizvođali i mlinari na sastanku sa Gradonačelnikom Petrovićem nisu uspjeli dogovoriti konkretnu otkupnu cijenu pšenice (foto)
https://desavanjaubijeljini.com/sr/news/Bijeljina//30170.proizvodaci-psenice-i-mlinari-na-sastanku-sa-gradonacelnikom-petrovicem-nisu-uspjeli-dogovoriti-konkretnu-otkupnu-cijenu-psenice-foto.html
https://desavanjaubijeljini.com/sr/news/Bijeljina//30170.proizvodaci-psenice-i-mlinari-na-sastanku-sa-gradonacelnikom-petrovicem-nisu-uspjeli-dogovoriti-konkretnu-otkupnu-cijenu-psenice-foto.html

"Onaj ko zastupa cijenu od 0,82 pf je prodao svoju pšenicu po 0,62, pa je vrlo upitno da li on želi da pomogne poljoprivrednom proizvođačima ili želi da pomogne nekim političkim subjektima. Indikativna je i posjeta gradonačelnika vršidbi baš predsjednika Udruženja", kaže Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda Bijeljina.

Da je ovo postala stvar politike, pokazuje i gradonačelnik Bijeljine koji se takođe pojavio na sastanku u Privrednoj komori. Riječ je o očiglednoj borbi za političke poene i uvlačenje poljoprivrednika u izbornu kampanju, a sve maskom brige za narod, kaže Lazarević.


Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda Bijeljina

"Gradonačelnik se lijepo uklapa u to, moje neko mišljenje je da je već tada znao da će biti nosilac liste SDS-a i evidentno je da kriza u cijeni pšenice odgovara opoziciji", kaže Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda Bijeljina.

PROČITAJTE JOŠ:GRADONAČELNIK PETROVIĆ: PŠENICA NIJE POLITIČKA ROBA
https://desavanjaubijeljini.com/sr/news/Bijeljina//30546.gradonacelnik-petrovic-psenica-nije-politicka-roba.html
https://desavanjaubijeljini.com/sr/news/Bijeljina//30546.gradonacelnik-petrovic-psenica-nije-politicka-roba.html

Dan prije sastanka na kome je pozivano na proteste, većina poljoprivrednika je uspjela da dogovori sa „Žitoprometom“, cijenu od 0,64pf kojom su zadovoljni. To je približna cijena koja je predložena na sastanku u Privrednoj komori. Nije sjajna, ali je prihvatljiva, kažu poljoprivrednici.

"Oni koji su primjenjivali punu agrotehniku, sa pravom i traži 0,83 pf, ali ako uzmete u obzir da je ove godine realno, agrotehnika bila malo redukovana i onaj ko nije baš ispoštovao sve 100 % i onaj ko je odvezao sa njive direktno u silos, mislim da cijena od 0,64 pf i nije toliko zlo", kaže Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.


Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

Vlada Srpske ove godine je dala po 400 KM po hektaru proizvođačima. Uz to podsticaji 3% od Agrarnog fonda, te paušal od UIO od 5% je ukupno negdje oko 14%  podsticaja. Sa cijenom od oko 0,65 pf to bi i bilo blizu cijene koju zahtjevaju poljoprivrednici. Politika treba biti isključena iz ove priče, a poljoprivrednici ne smiju dozvoliti da se njima manipuliše, kaže Lazarević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs/desavanjaubijeljini.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BANJA DVOROVI: Ne bavimo se paušalnim ocjenama i procjenama

Na vanrednoj konferenciji za novinare gradonačelnik Ljubiša Petrović, najavio je pokretanje krivičnih prijava protiv službenika i odgovornih lica...

Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini...

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...