Prvih 100 uzoraka spremno za serološko testiranje u Srpskoj

Datum:

Share post:

Prvih 100 uzoraka krvi stanovnika na području Foče spremni su za analizu, a već danas i u Banjaluci počinju serološka testiranja u svrhu utvrđivanja procenta stanovništva koje je prebolovalo "kovid 19".

Potvrdili su to čelnici medicinskih fakulteta u Foči i Banjaluci, Dejan Bokonjić i Ranko Škrbić, koji sa Institutom za javno zdravstvo RS i domovima zdravlja realizuju studiju koja će pokazati koliko je Srpska daleko od kolektivnog imuniteta.

 
 
 
 

Bokonjić je istakao da je na području fočanske regije već uzeto oko 100 uzoraka, te da će ova regija biti završena do kraja sedmice.

"U naredne dvije sedmice uzećemo uzorke i sa područja Trebinja, Zvornika  i sarajevsko-romanijske regije čime naš fakultet završava svoj dio posla. Za uzorke koje smo uzeli ispunjene su ankete, ali još nisu testirani jer čekamo da sakupimo dovoljno da bismo uključili aparat koji je kapaciteta do 160 uzoraka", pojasnio je Bokonjić.

TESTNA REKLAMA

Dodao je da posao donekle otežavaju nepovjerenje i strah zbog čega  porodice koje su nasumično izabrane ne žele da budu testirane, što se odražava na brzinu procesa.

"Cilj nam je da što prije dođemo do rezultata i da razvijemo strategiju koja je ključna za borbu protiv epidemije. Nadam se da ćemo do kraja godine imati prve rezultate", poručio je Bokonjić, apelujući na građane da se bez straha odazovu i daju krv.

Škrbić kaže da je Medicinski fakultet u Banjaluci spreman za analizu uzoraka.

"U ova dva dana počeće nam stizati uzorci krvi koje će banjalučki Dom zdravlja uzimati u ambulantama na Petrićevcu i Starčevici. Razgovarao sam juče o tome sa rukovodstvom Instituta i Doma zdravlja tako da u ovoj sedmici i mi počinjemo", istakao je Škrbić.

Dodao je da je ova visokoškolska ustanova u međuvremenu isprobala nabavljenu opremu testirajući zaposlene i studente na Medicinskom fakultetu.

"Naša ekipa je u potpunosti ovladala tehnikom tako da vjerujem da će sve ići kako treba. Kada završimo Banjaluku, slijedi Čelinac, Laktaši, Gradiška, Prijedor, u skladu sa epidemiološkom formulom", dodao je Škrbić, naglasivši da bi već za mjesec dana trebalo da Srpska ima relevantne podatke o velikom serološkom istraživanju koje će obuhvatiti nekoliko hiljada stanovnika Srpske.  

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DRAGIŠA KATIĆ KALE: Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi

Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi. Dugogodišnji igrač, kapiten, trener i direktor stadiona u Dvorovima, omiljen, poštovan...

ŠAROVIĆ: SDS na izbore izlazi pod sloganom “Živjećeš bolje“

Srpska demokratska stranka na predstojeće izbore izlazi sa sloganom „Živjećeš bolje“, saopštio je ovo danas na konferenciji za...

MALETIĆ: Savo Bakajlić preko Nedžada Biće koji ima “SAKSIJU ZEMLJE“ i federalnih udruženja hoće nemire u Srpskoj

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, komentarišući današnju konferenciju za medije Udruženja poljoprivrednika "Sela...

Savo Bakajlić traži ostavku Gradonačelnika Bijeljine i raspuštanje Skupštine (video)

Predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“, Savo Bakajlić, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je zatražio...