''PROIZVODNI PROCES SE ODVIJA BEZ PROBLEMA'': Ministar Đokić u posjeti RiTE Ugljevik

Datum:

Share post:

Sva proizvodna i distributivna preduzeća i zaposleni u sistemu Eelektropivrede RS marljivo rade kako bi građanima i privrednim društvima i u ovim vanrednim uslovima obezbjedili dovoljne količine električne energije, izjavio je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić tokom današnje posjete Rudniku i Termoelektrani Ugljevik.

-Zaposleni u ovom sektoru suočavaju se sa svim rizicima kao i ostali u RS i svijetu da kada rade to može ugroziti njihovo zdravlje. Istina sa nešto manjim  brojem angažovanih ljudi ali u cjelini ni jednom se nije ostetio nedostatak svih zasposlenih u sistemu, nego je obezbjeđeno da sistem funkcioniše. Očekujem da će tako biti i ubuduće, sve do kraja vanrednosg stanja RS -rekao je Đokić.

On se osvrnuo i na kapitalne investicije poput izgradnje sistema za odsumporavanje.

– Imajući u vidu da se sve više govori o čovjekovoj nedovoljnoj posvećenosti zaštiti životne sredine, mi smo bili svjesni da se možemo suočiti sa oštrim mjerama koje će se odnositi na velike zagađivače. Izgradnjom ovog postrojenja, RS dočekuje spremno trenutak u kojem će se otvoriti globalna  diskusija ko i u kojoj mjeri utiče na zagađenje životne sredine i zdravlje ljudi. Ovim smo ispoštovali sve ekološke zahtjeve i produžili vijek trajanja ovog objekta – rekao je ministar Đokić.

On je iskazao nadu da će doći do stabilizacije na tržištu električne energije i da će se povećati potražnja.

-Vanredni uslovi su izazvali negativne trendove i tokove u poslovanju i uticali na smanjivanje prihoda. Ali vjerujem da ćemo naći mjere kojima ćemo sistem zaštiti i obezbjediti redovno snabdjevanje građana po uslovima i cijenama koje su prihvatljive – naglasio je ministar Đokić.

U ovom gigantu, koji proizvodi 30 odsto električne energije u Srpskoj, proizvodni proces odvija se bez problema, a preduzete su sve mjere kako bi se sačuvalo zdravlje zaposlenih.

– Mjesec i po dana poslije pojave virusa korona, од 1859 zasposlenih  mi nemamo ni jednog zaraženog. Zadržali smo proces proizvodnje i planirali smanjenje troškovca za 15-tak miliona maraka kako bismo prevazišli teškoće izazvane pandemijom. U prva tri mjeseca proizvedeno je 465 Gwh a uglja 524.000 tona uglja i oko 2,5 miliona metara čvrste mase otkrivke – naglasio je i generalni direktor ovog preduzeća Čedomir Stojanović.

Vanredno stanje koristi se u elektroenergetskom sektoru za pripremu planiranih investicija u izgradnji novih proizvodnih kapaciteta, kao što su vjetroelektrana Grebak kod Nevesinja i Hrgud kod Berkovića i solarnih elektrane na području Bileće i Trebinja. Ovi projekti su od krucijalnog zančaja za održivost ekonomskog sistema RS, naglašeno je nakon sastanka resornog minsitra i uprave RiTE Ugljevik.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

„Šta rade bebe i odakle dolaze?“ – Vesela nedjelja sa mališanima vrtića „Čika Jova Zmaj“ (video)

Zajedno sa mališanima vrtića „Čika Jova Zmaj“ krenuli smo u veselu avanturu. U ovom serijalu klinci odgovaraju na tako...

Ruskinja iz Ukrajine živi u Bijeljini i udovica je ratnog veterana VRS: “Mog sina niko neće odvući u rat“ (foto)

Šta sve Ljubica Mrkajić (51), djevojački Ljubov Romanjenkova, nije preživela i odbolovala u pet decenija svog života! Kao djevojka...

KONAČNI REZULTATI: 68,36% Semberaca protiv opoziva Gradonačelnika Petrovića

Saopštenje Kabineta Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti: "Komisija za sprovođenje opoziva gradonačelnika Bijeljine je, nakon objedinjavanja svih...

CRVENI KRST BIJELJINA: Vratimo dječija igrališta zajedno – čekamo vas sutra u sali Gimnazije

Saopštenje Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Dragi sugrađani! Želimo da vas pozovemo da se pridružite akciji pod...