PROF. DR ZLATKO MAKSIMOVIĆ: Iza nas su dvije uspješne godine, ali pune izazova (video)

Datum:

Share post:

Saopštenje direktora JZU Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina prof. dr Zlatka Maksimovića prenosimo u cjelosti:

"Prije dvije godine stupio sam na mjesto vršioca dužnosti direktora JZU Bolnica “Sveti Vračevi”.

Rukovođenje Bolnicom u Bijeljini preuzeo sam u jednom, rekao bih, dramatičnom vremenu kada je pandemija kovida 19 bila negdje na vrhuncu, kada se čitav svijet veoma teško nosio sa tom pojavom. Moram priznati da je tada bilo veoma teško naći način – kako spašavati živote ljude s jedne i sačuvati zdrastveni sistem s druge strane…

Sa ove distance, i sa rezultatima koje smo postigli, to izgleda potpuno drugačije.

Poznato je da je zdrastveni sistem u svijetu, pa i kod nas, bio na ivici izdržljivosti i prijetila je velika opasnost da se on potpuno uruši.

Pred nama su bila dva izbora:
– prvi, da Bolnicu u potpunosti prevedemo u kovid sistem i da tako zanemarimo veliki broj naših građana i pacijenata koji su imali druge zdrastvene probleme, a koji su zahtijevali bolnički tretman;
– i drugi, da uložimo napore, sredstva i kadrove za otvaranje kovid bolnice na lokacijama i u prostorijama koji su nam bili na raspolaganju.

Mi smo izabrali teži, ali jedini ispravan put i nijednog trenutka od njega nismo odustali. Uspjeli smo, prije svega, jer smo imali motiv, znanje i volju da spašavamo živote ljudi.

Šta smo sve uradili da bi to postigli opisao sam u monografiji “Naša borba sa kovidom”, prvoj monorafiji ove vrste u Evropi, koja će ostati kao važan dokument i svjedočanstvo o jednom teškom vremenu.

Nijednog trenutka krizu nismo koristili kao izgovor i za protekle dvije godine u Bolnici “Sveti Vračevi”s ponosom mogu da kažem da smo uradili mnogo na unapređenju naših usluga.

Poseban iskorak smo napravili u kardiologiji – pokrenuli smo 24-časovni rad angiosale, gdje u svakom trenutku imamo spreman tim interventnih kardiologa za zbrinjavanje pacijenata sa akutnim infarktom miokarda. Za nepune dvije godine neprekidnog rada stekli smo povjerenje građana širom Republike Srpske, koji kod nas zakazuju koronarografiju i ugradnju stenta. Prije godinu dana otvorili smo i Pejsmejker centar, a od ove godine smo krenuli i sa elektorfiziologijom srca. Svjesni smo da je potrebno dosta rada i ulaganja za razvoj elektrofiziologije, ali uz vodećeg stručnjaka u ovoj oblasti, profesora Lazara Angelkova i mladi tim kardiologa mislim da smo na dobrom putu da postanemo regionalni centar za liječenje poremećaja srčanog ritma u čemu imamo podršku Vlade Republike Srpske.

I u oblasti hirurgije pratimo moderne svjetske trendove. Za protekle dvije godine značajno smo unaprijedili rad u operacionim salama nabavkom najsavremenije opreme. Uvađenjem TEP metode laparoskopije napravili smo značajan iskorak u liječenju preponske kile, a više od 95 odsto svih hirurških procedura rade se laparoskopski, čime je znatno smanjeno vrijeme bolničkog liječenja, a oporavak pacijenata mnogo brži.

Napredak je vidljiv i u drugim oblastima, oftalmologija – liječenje katarakte najsavremenijom laserskom metodom FACO, ORL, MF, Hirurgija – Funkcionalna endoskopska hirurgija sinusa/ FES/. Uvedene nove procedure, dječija hirugija – nove procedure koje se rade samo u velikim centrima – operacije urođeno krivog stopala i rascjepa nepca, koje za sada radimo uz podršku dva vodeća stručnjaka iz dječije hirugije u regionu, profesora Sinišu Dučića i profesora Radoja Simića. Nove procedure su započete i u ortopediji – reviziona proteza koljena i hirurgija skočnog zgloba.

Podsjetiću da smo jedini u Republici Srpskoj uveli skrining srca, koji se radi svakom novorođenčetu prije izlaska iz Bolnice.

Od kada sam na čelu najveće zdravstvene ustanove u sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske potenciram da najbolji stručnjaci iz raznih oblasti dolaze kod nas, jer da bismo išli naprijed, moramo da učimo od najboljih.

Medicina nije statična i da bismo pratili svjetske trendove moramo konstantno da ulažemo i u opremu, a za prethodne dvije godine uložili smo više od sedam miliona maraka.

Improvizacija u zdravstvenim ustanovama je pogubna i zato sam na početku mandata odmah krenuo sa svojim timom u proces standardizacije. Već u novembru 2020. godine uveli smo ISO 9001:2015, Sistem menadžmenta kvalitetom, prošle godine uveli smo akreditacione standarde za porodilište i prije mjesec dana dobili smo ISO standard 15189:2018 akreditaciju za medicinske laboratorije, čime smo jedina Bolnica u Republici Srpskoj koja ima akreditovanu RT – PCR dijagnostiku SARS –CoV-2, što znači da naši PCR testovi važe svuda u svijetu.

Ovaj trud i uspjesi prepoznati su i van granica Republike Srpske, pa i ne iznenađuju priznanja koje smo dobili od Privredne komore Srbije – Oskar kvaliteta, za Bolnicu “Sveti Vračevi” Šampion poslovne izvrsnosti, a meni je dodijeljena nagrada Lidera poslovne izvrsnosti za 2021. godinu.

Naravno, mi ne radimo da bismo dobijali nagrade i priznanja, ali lijepo je kada neko vaš ogroman rad primjeti i pohvali. Ipak, naše najveće nagrade i priznanja su spaseni životi naših pacijenata. Nagrade nas obavezuju da radimo još bolje i posvećenije na zadovoljstvo upravo onih koji su u fokusu svih naših aktivnosti – korisnici naših usluga.

I zato IDEMO DALjE!!

Prof. dr. Zlatko Maksimović."

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BRAVO, MILICE! Gimnazijalka iz Kikinde osvojila 2 zlatne medalje iz fizike na Svetskom takmičenju u Turskoj! (foto)

Polaznica Regionalnog centra za talente „Dušan Vasiljev“ i učenica druge godine Gimnazije, Milica Tomić, osvojila je dve zlatne medalje...

BIJELJINA: Simići iz Trnjaka imaju dugu tradiciju proizvodnje rakije i kuća od drveta (foto)

Jedan od učesnika 13. Međunarodnog sajma turizma i gastrokulture u Bijeljini su i voćnjaci Simić iz Trnjaka. "Mi...

Košarkaši Jahorine prvaci Srpske (foto)

Večeras je u Palama  odigrana i treća utakmica finalne serije doigravanja u okviru MD shop 1.MLRS. Košarkaši Jahorine su...

Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna

Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna Srpska bokserka Sara Ćirković osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je...