Prijedlog zakona o zaštiti od požara "RASPLAMSAO VATRU" u Parlamentu Srpske

Datum:

Share post:

Prijedlog zakona o zaštiti od  požara rasplamsao je vatru u Parlamentu Srpske. Raspravu su najviše podgrijali poslanici DNS-a koji su uložioli amandman na Prijedlog zakona, po kome bi 40% sredstava išlo na poseban račun Republičke uprave Civilne zaštite umjesto na račun Vatrogasnog saveza. Po njihovom mišljenju tako nešto ne bi trebalo da se radi jer Civilna zaštita nije prepoznata kao subjekat zaštite od požara. Ipak ovim Prijedlogom zakona Republička uprava Civilne zaštite dobija i dodatna zaduženja pa zato nije najjasnije zbog čega su pojedincima zasmetala i dodatna sredstva.
 

Iz SNSD-a kažu da će preuzimanje posla od Vatrogasnog saveza priča o zaštiti od požara ujedno institucionalizovati, pa je jasno da su potrebna i veća ulaganja.

"Smisao toga je da dio sredstava koja se izdvajaju za Vatrogasni savez da dobije CZ da takođe može rješavati neke probleme koji su u samoj CZ kada su u pitanju razne mjere akcije, spasavanja, prevencije.", kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Bez obzira na sve to u SNSD-u kažu da se diskusija ipak svela na to gdje će sredstva otići a ne gdje su zapravo najpotrebnija. Poručuju da zakon predviđa da 40% sredstava ide Civilnoj zaštiti, 60% lokalnim zajednicama a da će o svemu računa voditi MUP Republike Srpske. Poručuju da se na ovaj način zaštita od požara mora uozbiljiti i da tako nešto ne može biti na Vatrogasnom savezu jer je kako kažu ipak riječ o udruženju građana.

"Dakle, ovdje govorimo o tih 40% sredstava koja su raspoređena, znam da su značajna ali nakon razgovora ideja je da ta sredstva budu unutar CZ, a kontrolu vodi ministarstvo.", rekao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

TESTNA REKLAMA

Tok novca zanimao je i SDS. Po njihovom mišljenju Prijedlog zakona mora biti povučen.

"Zašto sad mora CZ da preuzme ulogu da koordiniše između MUP-a i Vatrogasnog saveza da li je to zbog sredstava kojih se 40% upućuje Civilnoj zaštiti.", rekao je Milan Tubin, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Novac koji je predviđen za Civilnu zaštitu planiran je za opremanje i obuku vatrogasno-spasilačkih jedinica u Republici Srpskoj. Ostatkom koji bi išao u bužet loklanih zajednica  realizovali bi se  projekti tehničkog opremanja vatrogasno-spasilačkih jedinica lokalne samouprave.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...

VRIJEME DANAS pretežno sunčano i toplije

Jutro sveže i pretežno vedro uz umerenu oblačnost, ponegde oko reka sa prolaznom maglom. U višim predelima hladno....

POČINJE SUĐENJE Ejupu Ganiću i ostalim optuženim za zločine u Dobrovoljačkoj

Statusna konferencija pred početak suđenja Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera za zločine u...

Uspješan vikend za bijeljinski “Atletik“ – 21 medalja na tri takmičenja (foto)

Najmlađi članovi AK "Atletik" iz Bijeljine, juče su učestvovali na 7. Atletskoj uličnoj trci u Ugljeviku, gdje su...