PREVENTIVNI MAMOGRAFSKI PREGLEDI U BIJELJINI: Pregled moguć i bez zdravstvene knjižice

Datum:

Share post:

Građanke Bijeljine, uključujući i one bez zdravstvene knjižice, mogu danas obaviti besplatan mamografski pregled na centralnom gradskom trgu, zahvaljujući akciji Doma zdravlja Bijeljina i Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke „Gea“.

Direktor Doma zdravlja Duško Milovanović kaže da ovakve akcije organizuju 6 do 8 puta u toku godine, te da je Dom zdravlja poljednju akciju ovakvog tipa organizovao proteklog mjeseca u opštinama Pelagićevo i Donji Žabar, opštinama za koje Dom zdravlja Bijeljina organizuje primarnu zdravstvenu zaštitu.

„Moram da kažem da imamo odličnu saradnju sa udruženjima građana i nevladinim organizacijama. Danas organizujemo mamografska snimanja u saradnji sa Udruženjem žena oboljelih od karcinoma dojke „Gea“ iz Bijeljine, a narednih dana planiramo, kada je riječ o mamografskim snimanjima, da realizujemo saradnju i sa Udruženjem Otaharin“, rekao je Milovanović.

TESTNA REKLAMA

Milovanović kaže da, kada je riječ o prevenciji karcinoma dojke, postoji stacionarni mamograf i da se kod svih sumnjivih kliničkih slučajeva radi redovna dijagnostika, ali da je građanima ipak lakše da dođu do pregleda zahvaljujući ovakvim akcijama.

Kada je riječ o broju oboljelih od karcinoma dojke, direktor bijeljinskog Doma zdravlja kaže da taj broj stagnira.

Postoji život i poslije karcinoma
Na značaj ranog otkrivanja karcinoma dojke i značaj preventivnih mamografskih pregleda ukazala je i Đuja Pejić, članica Udruženja „Gea“ od njegovog osnivanja i predsjednica Udruženja u dva navrata.

„Želim da istaknem da je faktor vremena izuzetno značajan kada je riječ o karcinomu dojke. Što se ranije otkrije bolest veći je procenat izlečenja, a i samo liječenje kraće traje i manje košta, što je jako značajno kada znamo kakvo je stanje u društvu kod nas. Samo liječenje je jako skupo, kao i suplementi koje članice koriste prilikom terapije“, istakla je Pejićeva.
Ona napominje da je cilj Udruženja „Gea“ da podstakne žene da same idu na preglede, ali  ukazuje i na značaj samopregleda.

„Moram da istaknem i da je samopregled izuzetno značajan.  Ja sam na taj način, prije 18 godina, otkrila problem i na vrijeme sam reagovala. Želim svima da poručim da postoji život i nakon otkrića karcinoma, i da ja danas radim, imam dvije kćerke i porodicu. Samo treba biti hrabar i suočiti se sa bolešću“, naglašava Pejićeva.

Udruženje „Gea“ osnovano je 2004. godine. „Gea“ ima postavu stalnih članica, ali  i više od 300 njih, koje se javljaju povremeno, traže savjet i kojima Udruženje pomaže da stupe u kontakt sa ljekarima, ali i pruža druge vidove podrške i pomoći.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...

BIJELJINA: LISTA.BA te nagrađuje – osvoji iPhone 13 Max Pro, Televizor ili Tablet

www.Lista.ba  te NAGRAĐUJE SA: 1. iPhone 13 Max Pro, 2. Televizorom 40 inča Android, 3. Tabletom Lenovo 10 inča Ukoliko zeliš da...

21. “Zlatni kotlić Semberije“ u subotu u Banji Dvorovi

Turistička organizacija Grada Bijeljine i ove godine organizuje tradicionalnu manifestaciju „Zlatni kotlić Semberije“ koja se održava po 21....

BANJA DVOROVI: Ne bavimo se paušalnim ocjenama i procjenama

Na vanrednoj konferenciji za novinare gradonačelnik Ljubiša Petrović, najavio je pokretanje krivičnih prijava protiv službenika i odgovornih lica...