''POVRTARSTVO'' IZ BIJELJINE: Vakuumirani kupus na domaćem, a možda i njemačkom tržištu

Datum:

Share post:

Poljoprivredna zadruga “Povrtarstvo” iz Bijeljine prodavaće vakuumirani kiseli kupus u supermarketima na domaćem tržištu, a ima i dobre izglede da se počne izvoziti u Njemačku, rekao je predsjednik Zadruge Mićo Živić.
 

“Jedno je sigurno, ove zime neće nedostajati kiselog kupusa u BiH. To je, takođe, dobra vijest, znajući koliko ljudi ovdje vole jesti sarme i kisele salate. Gotovo da nema novogodišnje gozbe bez ta dva jela”, istakao je Živić.

On je rekao da je vakuumirani kiseli kupus novi proizvod Zadruge, a njihova glavna djelatnost do sada je bila proizvodnja i prodaja svježeg povrća lancima supermarketa, dok su oko 25 odsto proizvoda izvozili u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Češku, saopšteno je iz “Farma dva” projekta, koji sprovode USAID i Švedska.
Mićo Živić

“Sada se fokusiramo na kupus, ali paralelno pokušavamo vakuumirati i svježe povrće i nuditi ga na tržištu. S obzirom na to da je pandemija svuda oko nas, vjerujemo da će ljudima biti draže da kupuju vakuumirano povrće koje nisu dirali svi ostali koji dolaze u supermarkete. Vjerujem da tu imamo novu tržišnu šansu pa sada testiramo kako različito povrće reaguje na vakuum pakovanje”, objasnio je Živić.

Prema njegovim riječima, “Farma dva” projekat pomogao je Zadruzi da kupi 300 novih buradi za kiseljenje, mašinu za vakuumsko pakovanje, te vagu i štampač bar-kodova, što će članovima omogućiti da samo ove sezone proizvedu i upakuju 200 tona listova kiselog kupusa, kao i cijele glavice, na domaćem tržištu.

TESTNA REKLAMA

'''Nova burad i mašina za vakuumsko pakovanje omogućiće nam da učetvorostručimo proizvodnju kiselog kupusa i dodamo vrijednost našem proizvodu. Ali, nastavićemo i sa proizvodnjom svježeg kupusa”, istakao je Živić i dodao da za njihove farmere to znači da sada Zadruzi mogu prodati gotovo dvostruko veću količinu kupusa i zaraditi više novca.

On je rekao da nova mašina i burad, poljoprivrednicima Zadruge šalje pozitivnu poruku, odnosno mogu vidjeti neke nove pomake, mogu prodati više svog proizvoda i osjećaju se kao dio nečeg novog i boljeg.

Živić je istakao da je ova godina bila teška, ali da je bilo i dobrih pomaka.

“Dok smo u prošloj godini izvezli 25 odsto naših proizvoda, u ovoj izvoz je išao i do 40 odsto”, naglasio je on, te dodao da će njihova proizvodnja kiselog kupusa i drugog vakuumiranog povrća vjerovatno rasti u godinama koje dolaze.

Zadruga je osnovana 2013. godine, a do prošle godine se u njen rad uključilo 120 poljoprivrednika iz 10 sela u Semberiji.

Godišnje Zadruga od svojih članova otkupi oko 2.000 tona povrća, od čega je 200 tona kupusa.

Oni su i ranije kiselili do 50 tona kupusa, ali su ga prodavali na veliko kao poluproizvod industrijskim prerađivačima, a preostalih 150 tona su prodavali kao svježe povrće.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: ntvarena.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Hiljadu učesnika iz 58 klubova na Međunarodnom rukometnom turniru u Bijeljini

Hiljadu učesnika iz 58 klubova na Međunarodnom rukometnom turniru u Bijeljini. BIJELJINA HANDBALL CUP 2022 će biti održan 19,...

NAŠA REPUBLIKA SRPSKA na današnji dan DOBILA IME

Narodna skupština Srpske Republike BiH usvojila je u Banjaluci 12. avgusta 1992. godine Deklaraciju o državnom i političkom...

RiTE „Ugljevik“ i „Elektro – Bijeljina“ u plusu – Za pola godine ostvarena VIŠEMILIONSKA DOBIT

Zavisna preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), osim Elektrokrajine, završila su prvu polovinu ove godine u plusu te...

SAVO MILOŠEVIĆ novi trener Partizana

Legendarni srpski fudbaler Savo Milošević vratio se na klupu Partizana, objavili su mediji u Srbiji. Nakon eliminacije u kvalifikacijama...