Ovo su generali koji su oborili dva moćna carstva (video)

Datum:

Share post:

U Srbiji i svetu se obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Primirje je potpisano u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša. Srpska vojska imala je značajnog udela u okončanju rata, o čemu svedoče i reči nemačkog cara Vilhelma II, koje je uputio bugarskoj Vrhovnoj komandi: "Dozvolili ste da 62.000 srpskih vojnika odluči ishod rata. Sramota!"

Srpska vojska je ušla u rat sa prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem kao vrhovnim komandantom. Vojvoda Radomir Putnik bio je načelnik Vrhovne komande.
 

Srpska vojska je imala tri armije:

– na čelu Prve armije, nalazio se vojvoda Živojin Mišić;

– na čelu Druge armije, nalazio se vojvoda Stepa Stepanović;

TESTNA REKLAMA

– na čelu Treće armije, nalazio se vojvoda Pavle Jurišić Šturm.

Tokom rata došlo je do izmena na čelnim pozicijama u vojsci. Krajem 1915. godine, vojvoda Putnik je morao da odstupi zbog bolesti, a njega je nasledio Petar Bojović. Vojvodu Šturma je na Solunskom frontu zamenio general Miloš Vasić.

Savezničke snage na Solunskom frontu predvodio je francuski general Moris Saraj, kojeg je u januaru 1918. zamenio general Adolf Gijom. 

Gijom je tražio da Srbija proširi svoj deo fronta i na sebe preuzme još veću odgovornost u proboju Solunskog fronta. Ovom se oštro usprotivio Petar Bojović i tražio da bude obratno, jer je srpska vojska imala najveće žrtve.

Sukob je bio takav da je Bojović podneo ostavku regentu Aleksandru, a na njegovo mesto je postavljen Živojin Mišić.

Francuzi su smenili generala Gijoma i postavili generala Franše d'Eperea, čije trupe su uzele učešća u oslobađanju Srbije, pogotovo istočnog dela zemlje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: direktno.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nismo iznenađeni Nešićevim tvrdnjama

Nismo uopšte iznenađeni tvrdnjama predsjednika DNS-a Nenada Nešića o tome kako ga je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, zvao...

MIRJANA ŠARENAC MIČIĆ, GENERALNI DIREKTOR TRB: Snaga znanja

Od privatizacije Tehničkog remonta Bratunac 2014. i pokretanja proizvodnje, kompanija pod skraćenicom TRB postaje zamajac industrijskog razvoja, ne...

Slovenačka delegacija posjetila bijeljinsku Bolnicu

Delegacija iz slovenačkog pobratimskog grada Žalec, predvođena gradonačelnikom Jankom Kosom, posjetila je danas JZU Bolnica “Sveti vračevi”. Gosti...

EPISKOP FOTIJE: Neka svako uradi koliko može da ovaj grad bude bolji za život (foto)

BIJELjINA PROSLAVILA SVOJU SLAVU - DAN SVETOG PANTELEJMONA Večernjim bogosluženjem u Crkvi Svetog Đorđa, svečanom litijom centralnim gradskim ulicama,...