ODSJEK ZA KOMUNALNE POSLOVE GRADA BIJELJINA: Riješeni problemi nadležnosti prinudne naplate

Datum:

Share post:

Prema Zakonu o komunalnim djelatnostima Republike Srpske, komunalna naknada se plaća za korišćenje objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje, a u djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje ubrajaju se čišćenje javnih površina u naseljenim mjestima, održavanje, uređivanje i opremanje javnih zelenih i rekreacionih površina, održavanje javnih saobraćajnih površina u naseljenim mjestima, odvođenje atmosferskih padavina i drugih voda sa javnih površina, javna rasvjeta u naseljenim mjestima i djelatnosti zoohigijene.

Iz Odsjeka za komunalne poslove Grada Bijeljina, za portal „Dešavanja u Bijeljini“ kažu da se komunalna naknada u Bijeljini naplaćuje od 2012. godine i predstavlja prihod koji služi za poboljšanje infrastrukture grada, a obračunava se na osnovu Odluke o komunalnoj naknadi koja je donesena u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Republike Srpske.

Obveznici plaćanja komunalne naknade su vlasnici, nosioci prava raspolaganja ili prava korišćenja na stambenom, poslovnom ili drugom prostoru, korisnici izgrađenih objekata, sa odobrenjem ili bez odobrenja za građenje, koji su građevinski završeni, zakupci kao privremeni korisnici prostora, odnosno fizička i pravna lica koja su korisnici objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje.

Cijene komunalnih naknada u Bijeljini su određene po građevinskim zonama koje su urbanistički određene i obračunavaju se na jedinici izgrađene korisne površine u sljedećim iznosima:

TESTNA REKLAMA

Za stambene objekte (mjesečno):
  I zona   0,048 KM/m2
  II zona  0,042 KM/m2
  III zona 0,030 KM/m2
  IV zona 0,024 KM/m2
  V zona  0,017 KM/m2
  VI zona 0,011 KM/m2
Za poslovne objekte (mjesečno):
  I zona   0,19 KM/m2
  II zona  0,166 KM/m2
  III zona 0,142 KM/m2
  IV zona 0,095 KM/m2
  V zona  0,071 KM/m2
  VI zona 0,035 KM/m2.

„Odsjek obveznicima koji moraju plaćati komunalnu naknadu prema Odluci o komunalnoj naknadi šalje Rješenja o naplati koja su trajna. Građani možda nisu upoznati sa podatkom o trajnosti rješenja, pa iz tog razloga zaborave da plaćaju naknadu. Zbog toga smo obveznicima slali obavještenja, ali i opomene o dugovanjima. Većim dužnicima smo slali opomene, pa ukoliko ne dođe do uplate nakon određenog roka šaljemo opomene pred tužbu, a trenutno smo u fazi slanja tužbi sudu“, rekla je za portal „Dešavanja u Bijeljini“ šef Odjeka za poslove komunalne naknade Mirsada Đezić.
Đezićeva je napomenula da su prošle godine imali problem oko nadležnosti vezane za prinudnu naplatu, ali da je to sada riješeno i da sud prihvata u rad predmete koje im šalju.

„Na kraju 2018. godine naplata je iznosila oko 380.000KM. Od 1. januara 2019. godine, pa do sredine decembra, naplata iznosi oko 310.000KM. Međutim, od suda smo dobili određena Rješenja o izvršenju, tako da očekujemo veći priliv sredstava u narednom periodu“, istakla je Đezićeva.

Postoji određen broj obveznika sa kojima su potpisali Ugovor o vansudskom poravnanju i mogućnošću otplaćivanja duga na rate.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Danas se obilježava Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova Praznik Svete...

Ekstenzija za Chrome i Edge krade imejlove korisnika

Malver koji su istraživači iz firme Volexity nazvali SHARPEXT je u formi ekstenzije za veb pregledače Google Chrome...

AGRO SAVJET: Kako napraviti gajilište za proizvodnju šampinjona

U intenzivnom gajenju šampinjona postoje gajilišta u kojima se odvija čitava proizvodnja počev od unošenja zasijane podloge do...

SERVISNE INFORMACIJE za 8. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...