Od danas presretači na drumovima Srpske

Datum:

Share post:

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da će sistem radarske kamere ugrađen u dva neobilježena policijska vozila, od danas raditi na području cijele Republike radi sprečavanja prekoračenja brzine i sankcionisanja vozača.
 

Ćulum je novinarima u Banjaluci, na predstavljanju ovog sistema, rekao da će vozila sa radarskim kamerama biti parkirana i mjeriti brzinu kretanja vozila u odlasku i dolasku nakon čega se obrađuju podaci i šalju vozačima ako su prekoračili dozvoljenu brzinu.

"Uređaj može raditi u pokretu pri čemu mjeri brzinu svih vozila u dolasku i odlasku, kao i u pokretu kao presretač uz direktnu kontrolu policijskih službenika kada se na licu mjesta sankcionišu vozači", pojasnio je Ćulum i dodao da smatra da će uređaji djelovati preventivno na vozače.

Prema njegovim riječima, vrijednost nabavljenih uređaja je 177.000 KM.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović naglasio je da je brzina uzrok svake druge saobraćajne nezgode sa teško povrijeđenim ili poginulim licem.

TESTNA REKLAMA

On smatra da će nabavljeni uređaji doprinijeti sigurnosti na putevima i da će spasiti mnogo života.

Radović je pojasnio da su nabavljeni radari najnovija tehnologija koja evidentira prekrašaje vozila i u dolasku i u odlasku, sa dovoljne udaljenosti, tako da nijedno vozilo koje je u prekršaju neće ostati nezabilježeno.

"U pet mjeseci ove godine smanjen je broj nesreća u odnosu na isti period lani. Ključni su juli i avgust, jer je avgust u posljednjih 10 godina mjesec sa najviše poginulih u saobraćaju. Sutra počinje i naša kampanja `Niti jedna brza vožnja`", kaže Radojević.

Načelnik Uprave policije MUP-a Republike Srpske Dalibor Ivanić rekao je da je nepropisna brzina uzrok 20 odsto saobraćajnih nezgoda i 45 odsto nezgoda sa najtežim posljedicama i smtrno strdalim licima, zbog čega MUP mora pronalaziti nove metode i sredstva kako bi stanje u toj oblasti bilo popravljeno.

"Uloga radara nije samo represivna, već će imati i veliki preventivni efekat", ocijenio je Ivanić i dodao da će radarski uređaji za početak biti raspoređeni na području Banjaluke i Prijedora, a kasnije i na području cijele Srpske

Opremu je za potrebe MUP-a Republike Srpske nabavila Agencija za bezbjednost saobraćaja na osnovu Programa utroška sredstava koja uplaćuju društva za osiguranje i filijala društava za osiguranje iz Federacije BiH.

Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...