NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Datum:

Share post:

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik generacije. Nakon toga je upisao matematičku gimnaziju u Beogradu, a zatim Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu koji je završio sa prosjekom 9.93.

Nikola je bio najbolji student na svom smjeru – hidrotehnika – Diplomski rad poklonio gradu Bijeljina

Nikola je bio najbolji student na svom smjeru – hidrotehnika. Nakon završetka studija, dobio je stipendiju i upisao master na Univerzitetu IHE Delft u istoimenom gradu u Holandiji, gdje se i trenutno nalazi i radi master tezu.

Kao jedna od zanimljivih stvari, ističe se Nikolin diplomski rad, s obzirom da je njegova tema bila priključenje naselja Janja na gradski kanalizacioni sistem grada Bijeljine.

„Diplomski rad sam radio posljednja dva do tri mjeseca svojih osnovnih studija i po završetku i diplomiranju sam odlučio da svoj diplomski rad poklonim gradu Bijeljina“, kaže Nikola.

Familijarno Stevanovići porodica građevinskih inženjera

Od malena, odnosno, od krajnjih razreda osnovne škole, Nikola je znao čime želi da se bavi.

„Inače smo familijarno porodica građevinskih inženjera, ali i pored toga mislim da bih se odlučio za ovaj poziv.  To je bila moja želja. Od porodice, roditelja, nikad nisam imao nikakav pritisak, ni oko škole, ni oko fakulteta. To je sve išlo prilično spontano. Naravno, nažalost, jedan od motiva je bio i to što smo mi pretrpjeli poplave 2010. i 2014. godine, pa je neka moja želja da dam svoj doprinost u budućnosti u rješavanja tog problema“, kaže Nikola za portal Dešavanja u Bijeljini.

Govoreći o svom školovanju, Nikola ističe da je Matematička gimnazija presudno uticala na njegov razvojni put, koji je, kako kaže, bio nestandardan.

„Meni sve lakše pada obrazovanje kako odmiče. Ako bih klasifikovao po težini srednju školu, fakultet i master studije, to bi bilo baš u tom redosledu opadajuće. Tako da mi je najteže, u principu, pala srednja škola, fakultet mi je pao lakše, a sad master studije mi padaju lakše od fakulteta“, navodi Nikola.

Master studije pod pokroviteljstvom Evropske komisije UNESCO

S obzirom da je na master studijama u inostranstvu, Nikola nam je predstavio kako to zapravo izgleda u drugoj državi. Naime, radi se o dvogodišnjem master programu koji je pod pokroviteljstvom, odnosno finansiranjem Evropske komisije UNESCO-a.

„Organizovan je tako da u te dve godine prvi semestar provodim na Tehničkom Univeritetu Drezden u Njemačkoj, nakon toga sam bio u Holandiji na Univerzitetu na kom i radim master tezu. U okviru tog semestra, drugog semestra master studija, imao sam i jedno putovanje na Floridu u Ameriku od par nedelja, gdje smo u okviru USGS-a, odnosno Instituta za geološke istraživanje Sjedinjenih Država, radili na istraživanju vodnog sistema Južne Floride. Nakon povratka odatle, prešao sam na Politehnički univerzitet u Barcelonu, gdje sam proveo jedan semestar, dok sam posljednjih oko dva mjeseca tog semestra proveo u Ljubljani, na Univerzitetu u Ljubljani. Nakon toga je zamišljeno da dolazi ova faza u kojoj sam ja trenutno, to je četvrti semestar gdje se radi master teza na jednom od ta četiri univerziteta i ja sam odabrao da to radim u Holandiji kao na najrenomiranijoj ustanovi od navedenih“, ispričao je Nikola.

Govoreći o prednostima i manama školovanja u svom gradu i inostranstvu, Nikola je istakao da je veliki broj i jednih i drugih.

„Prednosti studiranja kod nas su brojne, pre svega bih istakao taj socijalni aspekt, mnogo se lakše nalazi društvo, tu imam  drugare iz detinstva, porodicu,  i na nivou svakodnevnog života je dosta lakše, Takođe, ja bih rekao da naši tehnički fakulteti, posebno tehnički fakulteti Univerziteta u Beogradu, ni po čemu ne zaostaju što se tiče znanja za stranim fakultetima. Onaj aspekt koji, po mom mišljenju, fali tehničkim fakultetima i generalnom Univerzitetu u Beogradu je marketing toga što mi pružamo. Što se tiče prednosti školovanja u inostranstvu, to je naravno to umrežavanje sa ljudima različitih prvo kultura, ali i ljudima koji će razvijati različite karijere u budućnosti i sa kojima se ja lično trudim da pre svega gradim prijateljske, drugarske odnose, ali i kolegijalne odnose gdje ćemo svi mi biti povezani u budućnosti, u karijeri, tako da i oni mogu imati benefite od nas, ali i mi od njih. Koliko god  inženjerstvo bilo onako vrlo determinističko u smislu da su to vrlo određene stvari,  ipak deljenje iskustava iz različitih delova sveta je nešto što je vrlo korisno za sve činioce“, rekao je Nikola.

Govoreći o upravljanju rizika od poplava, s obzirom da je na master programu sa 25 kolega iz svih dijelova svijeta, Nikola je istakao da je Semberija nalazi otprilike na sredini.

Upravljanje rizikom od poplava

„Na master programu sa mnom zajedno je 25 kolega iz Sjeverne Amerike, Evrope, Čilea, Kolumbije, Brazila, Nigerije, Etiopije, Južne Afrike, Avganistana, Indije, Nepala, Vijetnama, Tajlanda, Kine i većina tih delova sveta ima problem sa poplavama. U velikoj meri čak i ozbiljniji problem nego mi, posebno mislim na jugoistočnu Kinu.  Kad me pitate gdje smo mi u odnosu na ostatak sveta, rekao bih da smo negde u sredini.  Ono što je potrebno za uspešno upravljanje rizicima od poplava je sa jedne strane  volja u društvu da se taj problem reši, a sa tom voljom u društvu će onda dolaziti i izvori finansiranja koji su zaista neophodni da se to reši. Upravljanje rizicima od poplava  nije nešto što se može rešavati na lokalnom nivou. To je nešto što zahtjeva jedan holistički, generalan pristup.  Kompleksna je tema i to se bez volje na državnom nivou ne može rešiti. Čak, to prevazilazi i nivo država, s obzirom da su slivovi nešto što države između sebe dele, tako da je i dobra komunikacija međudržavna, znači internacionalna, zaista važna“, rekao je Nikola.

Panel diskusiju na temu „U harmoniji sa prirodom, promjena pristupa u upravljanju rizicima od poplava“

Jedna od inicijativa koju je pokrenuo mladi Bijeljinac je i Panel diskusija koja će biti održana u petak, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

„Organizujem Panel diskusiju na temu „U harmoniji sa prirodom, promjena pristupa u upravljanju rizicima od poplava“. Ono što je trend u svetu trenutno je da se sve više odmiče od tih, to se na engleskom generalno zovu „siva“ rešenja, koja podrazumevaju nasipe, zidove za odbranu od poplava i slično, sve više se teži ka takozvanim prirodom inspirisanim rešenjima i na to se odnosi ovaj naziv, „U harmoniji sa prirodom, promjena pristupa u upravljanju rizicima od poplava“, priča Nikola.

Moderator panel diskusije biće profesor Jovan Despotović sa Građanskog fakulteta u Beogradu, a učešće kao predavači na diskusiji, uzeće i predstavnici „Voda Srpske“.

Volio bi se vratiti u svoj grad, svoju državu

Govoreći o planovima za budućnost, Nikola ističe da bi volio da se vrati u svoj grad, svoju državu.

„Ja bih zaista voleo da se vratim ovde.  Gde će mene put dalje da navede, videćemo. Do septembra sam u Holandiji. Još uvijek treba da odlučim da li hoću u inostranstvo ili hoću ovde, kad kažem ovde mislim Beograd ili Bijeljina, a to neću znati do posljednjih mesec dana, ali osim toga još uvijek nisam odlučio da li hoću da dalje nastavljam na doktorat ili hoću da se odmah preorijentišem u smjeru privrede“, kaže Nikola.

Za kraj, Nikola je istakao da je lijep osjećaj studirati u inostranstvu, upoznati druge kulture, ljude, njihove probleme i čuti njihova iskustva. Zahvalan je, prije svega, roditeljima što je imao priliku da bude usresređen samo na svoj put i da to bude jedino čime se bavi.

„Odabrao sam poziv koji volim, nijednog trenutka se nisam pokajao“, rekao je Nikola na kraju razgovora.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POMOĆ PEDIJATRIJSKOJ ONKOLOGIJI: Nikola Rokvić na putu HODOČAŠĆA do manastira Nektarija Eginskog (video)

"Idemo dalje za dječju radost" Koliko je Nikola Rokvić skupio novca nakon 5 DANA HODOČAŠĆA Prije pet dana, ispred...

OTVOREN POZIV NA RAT: Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem

Saopštenje organizacije “Bosansko-bošnjačko narodno vijeće” u kojem je bošnjački narod pozvan “na samoorganizovanje” i u kojem je istaknuto...

Identifikovano lice koje je pokidalo tablicu sa privatnog vozila gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića

Sinoć (četvrtak, 25. april 2024.) u poznatom bijeljinslom salonu je bila organizovana proslava povodom odlaska u penziju jednog...

U Bijeljini održana prezentacija projekta „Zdrave zajednice u BiH“ (foto)

U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina danas je održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji uz finansijsku...