Nastavlja se ''RAT'' oko zemlje u Crnjelovu?!

Datum:

Share post:

Poljoprivrednici iz semberskog sela Gornje Crnjelovo jutros su uz prisustvo policije obustavili traktore lica koje je. prema njihovim riječima, bespravno dobilo zemlju u zakup i koncesiju, koji su došli da obrađuju zemlju. Naglašavaju da će zemlju koju obrađuju nekoliko decenija braniti  životom.

Nekoliko poljoprivrednika iz semberskog sela Gornje Crnjelovo zateklo je na njivi, za koju kaže da je njihova, mehanizaciju lica, koje je prema njihovim riječima, nelegalno dobilo koncesiju. 

Kažu da je više od 53 hektara plodne ravnice pripalo jednom pravnom licu, a oni su ostali po strani, iako tvrde da su posjedi njihovi, ali ne mogu da ih vrate jer su još predmet restitucije.

Tvrde da Vlada Srpske forsira pojedince, te da narod koji od poljoprivrede preživljava gura u još veću dubiozu. Ogorčeni najavljuju da stoje pri svom stavu i da zemlju ne daju.

“Ja objašnjavam da su došli da otmu moju očevinu, moju đedovinu, koju ja radim 25 godina, a koja je oduzeta 1949.godine.Ja sam to naslijedio čisto pošteno. Ja sam Mlađo Kokanović koji nije stao ni mravu na put, a došli su ovdje na našu zemlju. Neka svi ide šta rade sa sirotinje. Ja nemogu da živim ni od čega. Ja imam samo zemlju od koje živim i od koje sam djecu školovao. Od čega sada da živim. Neka me ubiju ovdje ali ja drugačije dozvoliti ne mogu”, kaže Mlađo Kokanović iz Gornjeg Crnjelova.

“Nije ovo samo od jutros, ovo se dešava mjesecima, niko nam se ne oglašava ni od ministarstva. Radnici su jutros došli da oru. Mi to ne damo. Mi smo posadili pšenicu, hoće hljeb da nam otmu iz ruku. Niko nam se ne obraća, a kada su izbori svi su tu. Ovo je moje I moju pšenicu poorati neće, kao ni ostalih. Borićemo se do kraja.”, dodaje Vojislav Jevremović iz ovog semberskog sela.

“Rekli su nam da ne uplićemo politiku, ne zna se šta će biti, pustite. Nismo stajali ni uz koga za vrijeme izbora, svi su obećali da će pomoći kada prođu, evo svi su prošli, a niko ne pomaže”, dodaje Žikica Stevanović.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koncesijom i licitacijom dalo do sada u zakup preko 3.000 ha za 10 pravnih i 23 fizička lica. Poljoprivrednici su poručili da će se za svoj hljeb boriti do kraja te da su ukoliko se ne riješe njihovi zahtjevi, spremni na radikalnije korake.

Izvor: rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BOŠKO RADIĆ: Proizvodnja pšenice je neisplativa

Proizvodnja pšenice je neisplativa, kaže u ATV jutru Borško Radić, predsjednik Udruženja proljoprivrednika sela Semberije. Radić ističe da čekaju...

U toku sedmice oplemenjivanje prostora parka prijateljstva „Bijeljina – Langenhagen“ novim, zdravim biljnim vrstama (foto)

Redakciji portala obratili su se građani sa informacijom da je Odjeljenje za STAKOM i zaštitu životne sredine Gradske...

Odziv za skrining trbušne aorte premašio očekivanja – Besplatni pregledi u bijeljinskoj Bolnici i naredne sedmice (video)

Zbog ogromnog interesovanja građana za skrining preglede aneurizme trbušne aorte, preventivna akcija besplatnih ultrazvučnih pregleda produžava se i...

Dodik će prisustvovati glavnom petresu pred Sudom BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sutra će se odazvati pozivu Suda BiH i sa pravnim timom prisustvovati glavnom...