Na šta novac troše predstavništva Republike Srpske u inostranstvu?

Datum:

Share post:

Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu dobila su još novca iz budžeta. Drugi put ove godine. Početkom ove, za finansiranje njihovog rada izdvojeno je 4,7 miliona KM.

Polovinom godine taj iznos je povećan na 5,08 miliona.Ni tu nije bio kraj. Prije 10-ak dana dobili su još 400.000 KM. Na šta tačno taj novac troše javnost uglavnom nikada ne sazna. Ministar Zlatan Klokić, kaže on zna. 

„Mogu reći da oni uredno dostavljaju svoje izvejštaje o radu da Vlada usvaja polugodišnje i godišnje izvještaje kao i programe rada i aktivnosti. Oni jesu opravdali svoje postojanje jer neka predstavništva imaju zanačajniji politički uticaj , rekao bih u zemljama u kojima imamo sjedište neka imaju ekonomski uticaj“, kaže Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Najnovija izdvajanja otišla su u Rusiju, Austriju i Srbiju. Beč je dobio 200.000 KM. Najviše novca će otići na kulturu i aktivnosti koje nisu realizovali a to pravdaju koronom. 

TESTNA REKLAMA

„Pokazalo se kao vrlo uspješno što je predstavništvo organizovalo niz kulturnih privrednih događaja sa našom dijasporom posebno, a s druge strane imali smo priliku da predstavimo veliki broj umjetnika stvaraoca iz Republike Srpske publici u Austriji“, kaže Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču.

Prethodno su povećanje budžeta dobila predstavništva u SAD i Njemačkoj. U Štutgart je otišlo 80.000 maraka i fokus im je na privredi. A moralo se više novca izdvojiti i za kiriju. 

„Mi pravimo kontakte između naših privrednika i ovdje privrednih subjekata u Njemačkoj. Pravimo kontakte sa naćšim privrednicima koji žive i rade u Njemačkoj da bi investirali u Republiku Srpsku“, kaže Mićo Ćetković – šef Predstavništva Republike Srpske u Njemačkoj.

Rad predstavništava Srpske u inostranstvu često je bio predmet kritika zbog nedovoljne transparentnosti. To nije imalo efekta, izvještaji o radu predstavništava ostali su nedostupni javnosti do dan danas.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

UROŠ RADAN iz Bijeljine SEDMI na EP u karateu na Kipru (foto)

Na Kipru je održano Evropsko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore, a jedan od takmičara...

Nastavljena uspješna saradnja TO Bijeljina i PED ’’Majevica’’ (foto)

Turistička organizacija Grada Bijeljina je bila gost Planinaesko ekološkog društva – PED ’’Majevica’’. -Bili smo gosti PED ’’Majevica’’ te...

Kavazović, poglavar Islamske zajednice u BiH podržao imama koji je vrijeđao pravoslavne vjernike

Kao da to nije ništa strašno: Poglavar Islamske zajednice u BiH podržao imama koji je vrijeđao pravoslavne vjernike Poglavar...

Odbojkašice bijeljinskog Radnika ubjedljive protiv trebinjki

12. kolo Prve lige: ŽOK Radnik - ŽOK Leotar 3:1 Ana Zekić i drugarice uspješnije od Trebinjki u izvanrednoj...