Na šta novac troše predstavništva Republike Srpske u inostranstvu?

Datum:

Share post:

Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu dobila su još novca iz budžeta. Drugi put ove godine. Početkom ove, za finansiranje njihovog rada izdvojeno je 4,7 miliona KM.

Polovinom godine taj iznos je povećan na 5,08 miliona.Ni tu nije bio kraj. Prije 10-ak dana dobili su još 400.000 KM. Na šta tačno taj novac troše javnost uglavnom nikada ne sazna. Ministar Zlatan Klokić, kaže on zna. 

„Mogu reći da oni uredno dostavljaju svoje izvejštaje o radu da Vlada usvaja polugodišnje i godišnje izvještaje kao i programe rada i aktivnosti. Oni jesu opravdali svoje postojanje jer neka predstavništva imaju zanačajniji politički uticaj , rekao bih u zemljama u kojima imamo sjedište neka imaju ekonomski uticaj“, kaže Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Najnovija izdvajanja otišla su u Rusiju, Austriju i Srbiju. Beč je dobio 200.000 KM. Najviše novca će otići na kulturu i aktivnosti koje nisu realizovali a to pravdaju koronom. 

„Pokazalo se kao vrlo uspješno što je predstavništvo organizovalo niz kulturnih privrednih događaja sa našom dijasporom posebno, a s druge strane imali smo priliku da predstavimo veliki broj umjetnika stvaraoca iz Republike Srpske publici u Austriji“, kaže Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču.

Prethodno su povećanje budžeta dobila predstavništva u SAD i Njemačkoj. U Štutgart je otišlo 80.000 maraka i fokus im je na privredi. A moralo se više novca izdvojiti i za kiriju. 

„Mi pravimo kontakte između naših privrednika i ovdje privrednih subjekata u Njemačkoj. Pravimo kontakte sa naćšim privrednicima koji žive i rade u Njemačkoj da bi investirali u Republiku Srpsku“, kaže Mićo Ćetković – šef Predstavništva Republike Srpske u Njemačkoj.

Rad predstavništava Srpske u inostranstvu često je bio predmet kritika zbog nedovoljne transparentnosti. To nije imalo efekta, izvještaji o radu predstavništava ostali su nedostupni javnosti do dan danas.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LJUBIŠA PETROVIĆ: Vlast na Bijeljinu gleda samo kao plijen

- Dok su drugi zaduživali ovaj grad i sa nasleđenim dugom od 39 miliona KM, a za ove...

RSS: Delegacija Tasosa posjetila Bijeljinu na poziv turizmologa Jasne Pazarac Savić (foto)

Saopštenje za javnost Republičke stranke Srpske prenosimo u cjelosti: Članica upravnog odbora Turističke organizacije /TO/ grada Bijeljina Jasna Pazarac...

Putinova inauguracija 7. maja

Inauguracija predsjednika Rusije Vladimira Putina biće održana 7. maja, izjavio je predsjedavajući Odbora za ustavno zakonodavstvo i državnost...

VIŠNJIĆ DJELOM SABIRAO ROD: U Ugljeviku svetkovina u čast Filipa Višnjića (foto)

I imenom, i djelom, i riječju, i pesmom, i divnim zvukovima gusala u njegovim rukama, i ljubavlju prema...