BIJELJINA: Organizovana regionalna konferencija „Sigurne zajednice za sigurnu budućnost građana“ (foto)

Datum:

Share post:

Danas su u Bijeljini, u okviru Projekta jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategija pripravnosti (PREPS) u Bosni i Hercegovini i Srbiji, koji finansira USAID, Catholic Relief Services (CRS) i partneri u Srbiji (Caritas Srbije i Čovekoljublje), organizovali Regionalnu konferenciju „Sigurne zajednice za sigurnu budućnost građana“ u Bijeljini.

Konferencije predstavlja razmjenu iskustava iz BiH i Srbije u jačanju efikasnosti Sistema zaštite i spašavanja, primjena mjera smanjenja rizika od katastrofa i kvalitetnog planiranja mjera i aktivnosti u okviru prevencije, odgovora i sanacije kao posljedica katastrofa.

“Nikad ne možemo reći da smo potpuno spremni da odgovorimo na katastrofe, ali je važno raditi na podizanju svijesti i izgradnji kapaciteta, da bi mogli odgovoriti na njih, ako se dese. U tom sistemu odgovora na katastrofe, lokalna zajednica ima vrlo važnu ulogu i bitno je izgraditi jaku i otpornu lokalnu zajednicu kako bi drugi nivoi vlasti imali manje posla u slučaju katastrofa. Važno je naglasiti da je konferencija regionalnog karaktera što je važno imajući u vidu prekogranične hazarde i opasnosti koji su zajednički za zemlje koje graniče sa BiH”, rekao je Idriz Brković, Šef službe za strateško planiranje, u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Sanela Imamović, predstavnik CRS za Balkan istakla je da ova konferencija ima za cilj da propita napore i spremnost, odnosno na koji način smo spremni da odgovorimo na sve moguće kataastrofe i nepogode koje nam se dešavaju.

“Kao zajednice i institucije, treba da zajednički pokažemo i našu namjeru da provodimo Šandai sporazum koji govori i daje smjernice na koji način da smanjimo rizik od prirodnih katastrofa 2015-2030 godina. Ključno za konferenciju je da podstaknemo na što veću komunikaciju i koordinaciju kako na nivou opština i mjesnih zajednica, tako i na nivou opština i gradova, ali i u sistemu dvije zemlje s obzirom da smo komšijske zemlje”, objasnila je Imamović.

Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac kaže da su poplave 2014. godine pokazale da je potprebna koordinacija lokalnih zajednica na nivou države, ali i koordinacija sa svim nivoima vlasti uz podršku nevladinog sektora.

“Koristim priliku da se CRS i USAID zahvalim na donaciji i pomoći 2014. godine koja je iznosila preko milion KM, imajući u vidu da opština Šamac, kao i većina lokalnih zajednica u BiH, ne bi mogla sama da iznese ono što se dešavalo 2014. godine. Korak dalje smo otišli tokom ovih proteklih godina u smislu koordinacije civilne zaštite i lokalnih službi i viših nivoa republičkih kako bi eventualne buduće događaje i elementarne nepogode još spremnije dočekali. Proteklih godina smo realizovali brojne projekte u vrijednosti od preko 150.000 KM, a sve u cilju bolje koordinacije svih nivoa vlasti, civilne službe, mještana, građana mjesnih zajednica. Tokom 2022. godine zajedno sa CRS smo organizovali akcioni plan koji se odnosi na eventualne odgovore na buduće takve elementarne nepogode koje bi se mogle desiti, pogotovo na području mjesnih zajednica koje su blizu područja koje su tokom 2014. godine bile poplavljene”, naveo je Milićević i dodao da je bitno sagledati sve segmente i izvući iskustva iz 2014. godine, dati odgovore na buduće slučajeve elementarnih odgovora i dati jasan odgovor u smislu prevencije, da se takav događaj ne bi ponovio.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Aleksandar Trninić umjesto Vasića novi šef Kluba Ujedinjene Srpske u NS RS (foto)

Kostadin Vasić od danas nije više šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u NS RS, saznaje portal Dešavanja u...

DODIK: NE BOJIM SE – IDEM DO KRAJA – OHR lobira kod patrijarha da obezbijedi susret mene i Šmita

„Nemojte mi pričati o sankcijama, idem do kraja, NE BOJIM SE“ Dodik tvrdi da OHR lobira kod patrijarha...

Plate osobama koje se nalaze pod američkim sankcijama (OFAK lista) biće uplaćivane na pošte u Srpskoj (foto)

Zbog opasnosti da bi se banke u BiH mogle naći u velikom problemu zbog osoba koje su pod...

Poslanici NS RS danas raspravljaju i o Izbornom zakonu RS?

Kako se nezvanično saznaje, Izborni zakon Republike Srpske danas će se ipak naći na dnevnom redu u Narodnoj...