NA PETROVDAN, prije 32 godine osnovana Srpska demokratska stranka

Datum:

Share post:

Srpska demokratska stranka je rođena na Petrovdan 12. jula 1990. godine, kao posljednja formirana nacionalna stranka na prostoru bivše federalne jedinice BiH i utoliko kao reakcija na prijeteće procese nastale u predvečerje raspada bivše Jugoslavije. Ona je nastala sa sviješću da srpsko nacionalno pitanje jeste i demokratsko pitanje, i kao takvo, pitanje opstanka Srba na ovom prostoru. 

Nakon rata, Srpska demokratska stranka je bila glavni politički faktor očuvanja stepena slobode i državnosti srpskog naroda u BiH, na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Poslije opštih parlamentarnih izbora 1998. godine, iako najveća parlamentarna stranka, SDS prelazi u opoziciju. U vlast se vraća pobjedom na izborima 2001. godine, a vlast gubi porazom na izborima 2006. godine. 

Srpska demokratska stranka je stranka narodne orijentacije, okrenuta tradicionalnim, nacionalnim i kulturnim vrijednostima. SDS ne podržava reforme radi reformi, nego reforme koje će našem narodu donijeti bolji život i sigurniju budućnost piše u Platformi SDS.

SDS je stranka kontinuiteta, a dosadašnje programske principe modifikuje u skladu sa realnim političkim promjenama u Republici Srpskoj i BiH. Platforma Stranke je zasnovana na politici za koju je SDS dobijao većinsku podršku naroda u proteklom vremenu.

Srpska demokratska stranka je saborna stranka koja interes naroda drži iznad interesa stranke ili pojedinaca. Okuplja sve snage u Republici Srpskoj koje se bore za očuvanje demokratije i slobode misli, a protiv jednoumlja, koje opet prijeti demokratiji, navodi se u Platformi SDS.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POMOĆ PEDIJATRIJSKOJ ONKOLOGIJI: Nikola Rokvić na putu HODOČAŠĆA do manastira Nektarija Eginskog (video)

"Idemo dalje za dječju radost" Koliko je Nikola Rokvić skupio novca nakon 5 DANA HODOČAŠĆA Prije pet dana, ispred...

OTVOREN POZIV NA RAT: Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem

Saopštenje organizacije “Bosansko-bošnjačko narodno vijeće” u kojem je bošnjački narod pozvan “na samoorganizovanje” i u kojem je istaknuto...

Identifikovano lice koje je pokidalo tablicu sa privatnog vozila gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića

Sinoć (četvrtak, 25. april 2024.) u poznatom bijeljinslom salonu je bila organizovana proslava povodom odlaska u penziju jednog...

U Bijeljini održana prezentacija projekta „Zdrave zajednice u BiH“ (foto)

U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina danas je održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji uz finansijsku...