Milanović UNAPRIJEDIO generala Matuzovića kojem se sudi za ZLOČINE NAD SRBIMA

Datum:

Share post:

Nevladina organizacija Documenta iz Zagreba uputila je protest jer je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, unaprijedio generala kojem se sudi za ratne zločine nad Srbima.

Documenta je na svojoj stranici objavila protest nakon što je Milanović dodijelio počasni čin brigadnog generala Đuri Matuzoviću, jednom od komandatana Hrvatskog vijeća odbrane, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine.
 

Podsjećanja radi, Tužilaštvo BiH podignulo je 30. decembra 2016. optužnicu protiv Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića.

U Documenti navode da se optužene tereti da su u vremenskom periodu od druge polovine aprila 1992. do jula 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području opštine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura kao i stražara u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i Osnovnoj školi 'Donja Mahala', počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolice. Na teret im se stavlja i počinjenje zločina protiv čovječnosti, odnosno učestvovanje u progonu stanovništva srpske nacionalnosti motivisano nacionalnim, etničkim, kulturnim i vjerskim razlozima.

"Odlukom o dodjeli počasnog čina predsjednik Republike Hrvatske omalovažava rad pravosuđa susjedne zemlje i uznemirava preživjele žrtve povreda međunarodnog humanitarnog prava", navode u Documenti.

TESTNA REKLAMA

Suđenje pred Sudom BiH, kako podsjećaju, počelo je u avgustu 2017, a svjedočilo je više od stotinu svjedoka.

"Suđenje u ovom predmetu nije se dugo odvijalo zbog pandemije i preporuka Kriznog štaba, bolovanja predsjednice vijeća i promjene člana Sudskog vijeća", kažu oni i podsjećaju da je upravo juče održano novo ročište.

"Zbog istog mjesta i vremena počinjenja kaznenih djela ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti, kazneni postupak protiv Mirka Jurića spojen je s postupkom koji se vodi protiv navedene devetorice te im se sudi istovremeno. Optužnica protiv Jurića, pripadnika Vojne policije 106. brigade HVO-a, kojom mu se na teret stavlja ubojstvo jedne osobe, mučenje i zlostavljanje nekoliko osoba kao i silovanje dvije osobe, podignuta je 23. ožujku 2017. Naglašavamo da su zločini prema civilima zatočenim u zgradi nekadašnje Osnovne škole 'Donja Mahala' bili predmet još jednog kaznenog postupka u kojem su pravomoćno utvrđene činjenice o nečovječnom postupanju prema civilima. Za te je zločine osuđen Mate Baotić, zapovjednik II odjela Vojne policije 106. brigade HVO-a", navode u Documenti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DRAGIŠA KATIĆ KALE: Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi

Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi. Dugogodišnji igrač, kapiten, trener i direktor stadiona u Dvorovima, omiljen, poštovan...

ŠAROVIĆ: SDS na izbore izlazi pod sloganom “Živjećeš bolje“

Srpska demokratska stranka na predstojeće izbore izlazi sa sloganom „Živjećeš bolje“, saopštio je ovo danas na konferenciji za...

MALETIĆ: Savo Bakajlić preko Nedžada Biće koji ima “SAKSIJU ZEMLJE“ i federalnih udruženja hoće nemire u Srpskoj

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, komentarišući današnju konferenciju za medije Udruženja poljoprivrednika "Sela...

Savo Bakajlić traži ostavku Gradonačelnika Bijeljine i raspuštanje Skupštine (video)

Predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“, Savo Bakajlić, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je zatražio...