Sve stranke uvjerene da su ''PAPCI'' u tuđim redovima

Datum:

Share post:

Čak trećina poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske je od izbora 2018. godine do danas promijenila stranački dres, a ništa bolja slika nije ni u lokalnim skupštinama.
 

Zbog toga građani sve više gube povjerenje u izbore, dok se lideri političkih partija hvataju za glavu, jer više nisu sigurni sa koliko parlamentaraca/odbornika će završiti dan, a sa koliko početi novi.

Preletači, u narodu poznatijih kako “papci”, postali su već svakodnevna slika u BiH, pa skoro da nikoga i ne čudi kada čuje vijest da je neki poslanik ili odbornik napustio stranku i priključio se drugom jatu.

U većini slučajeva stranački dres mijenjaju oni iz opozicije koji požele da napokon postanu dio vlasti, mada ima i slučajeva gdje neki poslanik/odbornik ode iz vlasti u opoziciju.

Sve počelo 2014.
Ovaj vid političkih prelazaka je naročito postao aktuelan nakon izbora 2014. godine, kada je vlast u Republici Srpskoj formirana prelaskom dva opoziciona poslanika u tabor vladajuće većine. Od tada do danas brojni su primjeri promjene stranačkog dresa, pa su tako od izbora 2018. godine do danas čak 22 poslanika od ukupno 83 u NSRS promijenila političku partiju! Najviše njih je otišlo iz SDS i DNS u redove stranaka na vlasti.

 

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
 

I nisu se samo mijenjali stranački dresovi, već i cijepale stranke i pravile nove. U parlament Srpske je tako nakon izbora 2018. godine ušlo sedam stranaka, a danas ih ima 10. Riječ je o tri nove stranke – DEMOS i NPS, koje su nastale cijepanjem DNS, te SPS, koja je nastala cijepanjem SP.

Dok političari i stručnjaci upozoravaju da je potrebno hitno mijenjati Izborni zakon BiH kako bi se stalo u kraj preletačima, očito je da od toga, bar za ove izbore, nema ništa, jer su propali svi prijedlozi koji su išli u pravcu toga da kroz izmjene izbornog zakonodavstva mandat pripadne stranki, a ne pojedincu, kao što je to slučaj sada.

S obzirom da su do izbora ostala još dva i po mjeseca, pitali smo stranke kako su se spremile za preletače, odnosno čime su se rukovodili prilikom sastavljanja kandidatskih listi i koliko su sigurni da im budući poslanik neće okrenuti leđa čim sjedne u skupštinsku klupu.

Počeli sa 12, završili sa 4

Predsjednik DNS, Nenad Nešić, kategorično odbija pomisao da bi se njegovoj stranci moglo ponoviti isto kao i u protekle četiri godine, kada su u NSRS ušli sa 12 poslanika, a danas imaju tek četiri!

 

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
 

– DNS je vodio računa koga je stavio na listu, a posebno koga je stavio za nosioca lista, tako da smo onemogućili da nakon izbora dođe do bilo kakvih preleta – ističe Nešić za Srpskainfo.

Uvjeren je da nakon izbora neće biti izdaje jer je rukovodstvo DNS posvetilo posebnu pažnju tome kome daju svoje povjerenje.

– Mogu slobodno reći da smo se riješili papaka prije izbora u oktobru ove godine. Preletači su nas na vrijeme napustili i više nisu naš problem – kategoričan je Nešić.

Najveća opoziciona stranka – SDS je nakon izbora 2018. godine u parlamentu imala 16 poslanika, a danas Klub ove stranke u NSRS ima tek 10 poslanika.

Treba napomenuti da bi SDS danas imala 8 poslanika da im se u međuvremenu nije pridružio Milan Radović iz DNS, te da poslanik Nebojša Vukanović, koji nije član te stranke, djeluje samostalno, mimo Kluba SDS.

“Papci više nisu s nama”

Predsjednik Kluba poslanika SDS u NSRS, Miladin Stanić, uvjeren je, takođe, da im se neće ponoviti scenario koji su građani gledali u protekle četiri godine.

 

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
 

On ističe da SDS sada ima daleko bolji odabir nosilaca lista za parlament Srpske i Predstavnički dom PSBiH.

– Vjerujem da se to neće ponoviti. Uostalom, SDS računa na pobjedu na ovim izborima, pa neka se plaše oni koji izgube, jer “papci” više nisu među nama – rekao je kratko Stanić za Srpskainfo.

PROČITAJTE JOŠ
za parlament Srpske tri go

Kulminacija

Lider PDP, Branislav Borenović, ističe da je trend “preletača” zavladao unazad nekoliko izbornih godina, a kulminirao nakon izbora 2018. godine.

Za razliku od DNS i SDS, ovu stranku je od izbora 2018. godine napustio tek jedan poslanik u NSRS.

– Jasno je da je promjena stranačkog dresa u većini slučajeva motivisana isključivo interesom, jer se većina onih koji su promijenili stranku priključila vlasti. Rijetki su oni koji su promijenili stranački dres zbog neslaganja sa politikom stranke – ističe Borenović za Srpskainfo.

Dodaje da PDP nije imala značajnih problema po pitanju prelijetanja, što je rezultat dobre procjene i jake kohezije.

– Dok je ovaj izborni zakon na snazi, najviše se možemo oslanjati na procjenu. S druge strane, preleti su skoro uvijek išli iz pravca opozicije ka vlasti, što je, ako uzmemo da su vođeni ličnim interesom, logično. Zato sam uvjeren da ni nakon ovih izbora nećemo imati problema s tim, jer ćemo mi biti pobjednička opcija – tvrdi Borenović.

 

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kaže kako vjeruje da će poslanici koji će predstavljati PDP u NSRS i Parlamentarnoj skupštini BiH biti oni koji su u svakom pogledu spremni da preuzmu odgovornost da prave ovu zemlju boljom, snažnijom, perspektivnijom.

Ekipa mala, ali odabrana

Ni poslanik Nebojša Vukanović, koji ove godine izlazi na izbore sa samostalnom kandidatskom listom i za parlament Srpske i za Predstavnički dom PSBiH, nije uplašen da će mu neko od poslanika okrenuti leđa.

– Imam malu ekipu, ali odabranu – poručuje Vukanović.

On kaže da je ponosan na činjenicu da u Trebinju nijedan njegov odbornik nije podlegao pritiscima i napustio njegovu Listu za pravdu i red.

 

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
 

– Izabrao sam ekipu časnih i poštenih ljudi, dobrih namjera, koji se ne bave politikom da bi imali neke privilegije već iskreno žele da mijenjaju sistem. Uvijek sam govorio da je najbitnije imati grupu odanih prijatelja i saveznika koji će za vas u svakom trenu da daju svoj maksimum – ističe Vukanović za Srpskainfo.

Objašnjava da ima korektan i drugarski odnos s nosiocima lista i kako je siguran da niko od njih, ako uđu u parlament, neće promijeniti stranački dres.

– Odabrao sam povjerenike po izbornim jedinicama, a onda su oni sastavljali liste. Vjerujte da nijednom nisam pitao ko je na tim listama, jer imam apsolutno povjerenje u ljude koji su nosioci lista – poručuje Vukanović

IZ VLASTI U OPOZICIJU

Socijalistička partija je jedna od rijetkih stranaka koja je u vlasti, a koju je u posljednjem sazivu NSRS napustilo čak pet poslanika. U međuvremenu se dvoje vratilo, dok je preostalih troje poslanika ostalo u novoj partiji – SPS, s kojom u oktobru prvi put izlaze na opšte izbore. Zanimljivo je da su se Socijalističkoj partiji priključila i četiri poslanika iz SDS.

Narodni poslanik SP, Srđan Todorović, ističe da su se prilikom sastavljanja kandidatskih listi za ove izbore rukovodili svojim standardnim kriterijumima, a to su prethodni pojedinačni izborni rezultati, ugled, stručnost ljudi i slično.

– Kandidovali smo osobe koje na kvalitetan način mogu predstavljati građane i koje mogu svojim ličnim kredibilitetom i ugledom da zadobiju podršku građana. Kako će poslanici, koji su vlasnici mandata, da se ponašaju dalje, to je stvar ličnog karaktera i ličnih moralnih načela – ističe Todorović za Srpskainfo.

Dodaje kako SP računa da su osobe koje su kandidovali na listama za ove izbore visokomoralne i da će ostati lojalne stranki i nakon izbora.

IZ VLASTI U OPOZIC

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

EPISKOP FOTIJE: U Vaskrsu sabrana sva ljudska nada (foto)

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije čestitao je predstojeći Vaskrs, ističući da je u njemu sabrana sva ljudska nada. "Ispovijedajući...

Zvezda pregazila Megu u prvom meču i napravila veliki korak ka finalu ABA lige

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Mege u prvom meču polufinala ABA lige i tako napravili veliki korak...

VUČEVIĆ: Od Brisela se očekuje da ne postavlja uslove koji nikome nisu postavljani

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je članstvo u ЕU nacionalni i strateški cilj Srbije, koja očekuje...

BIJELJINA: Borjan Maksimović obišao gradilište u Vidovdanskoj ulici (foto)

Borjan Maksimović  načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje po ovlaštenju gradonačelnika Bijeljine je posjetio gradilište u Vidovdanskoj ulici, gdje je...