MARKOVIĆ: Bijeljinskoj toplani subvencija od 100.000 KM, USKORO JOŠ 500.000 KM

Datum:

Share post:

Bijeljinska „Toplana“ predstojeću sezonu grijanja dočekuje spremno zahvaljujući pomoći u iznosu od 100.000 KM koju su dobili od Gradske uprave za remont postrojenja i nabavku energenata.

U ovom preduzeću ističu da su novac koji su dobili iz gradske kase djelomično uložili u remont postrojenja te da su javni poziv za nabavku 4.500 tona uglja raspisali na vrijeme.

Naime, Grad Bijeljina u posljednjih pet godina nije davao subvencije „Toplani", a nije mijenjana ni cijena grijanja. Sredinom godine „Toplana" je zatražila pomoć, a 100.000 maraka joj je odobreno na posljednjoj sjednici gradskog parlamenta.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković kaže da je ova odluka opravdana.

TESTNA REKLAMA

– Cijene usluga, odnosno isporuke toplotne energije našim građanima nećemo mijenjati. A ugalj, koji je glavni energent u „Toplani", je poskupio, i njegova cijena je veća za 25 odsto. Ovo preduzeće je prošle godine imalo negativno poslovanje od 80.000 KM, a ako pogledate druge toplane u RS i okruženju, to su milionski iznosi – kaže Marković.

Prema procjeni vlasti, „Toplana" bi mogla poslovati pozitivno tek s dolaskom gasa u Bijeljinu, što bi između ostalog dovelo i do značajnog proširenja mreže, odnosno broja korisnika. Upravo iz tog razloga uskoro će nova kreditna sredstva biti usmjerena u „Toplanu".

– Grad Bijeljina će u ovo preduzeće usmjeriti još 500.000 maraka kreditnih sredstava za zamjenu kotlova i korišćenje plina. Studija izvodljivosti će pokazati kakvo grijanje je najbolje rješenje za ovaj grad. Želimo da sa čvrstog goriva pređemo na plin. Očekujemo da u naredna tri mjeseca stigne gas u Bijeljinu i da se konačno završi taj projekat, koji bi između ostalog značajnije poboljšao ekološku sliku Bijeljine – naglašava Marković.

Sa ovom odlukom se ipak ne slažu svi. Na posljednjoj sjednici Skupštine Grada opozicija je zatražila da se u roku od mjesec dana održi tematska sjednica o stanju u gradskim preduzećima, jer je, kako su istakli, previše lokalnih privrednih gubitaša.

Odbornik SNSD Aleksandar Đurđević upozorio je da se na skoro svakoj drugoj sjednici raspravlja o nekom od preduzeća čiji je osnivač lokalna zajednica, a koje godinama niže gubitke.

– Ta preduzeća posluju sa minusom, a mi građani smo prisiljeni da vraćamo te dugove. Uzimamo kredite i tako iz godine u godinu. Tome se jednom mora stati u kraj – kaže Đurđević.

U „Toplani" tvrde da preduzimaju sve kako bi obezbijedili redovne i kvalitetne isporuke toplotne energije, smanjili dugovanja, koja iznose 183.000 KM, i poboljšali poslovanje.

Direktor „Toplane" Bijeljina Mladen Krasavac kaže da su, iako je sistem toplovoda uglavnom dotrajao, investiciona ulaganja prethodnih godina dala rezultate. Podsjeća da su prošlogodišnji i ovogodišnji remont urađeni kvalitetno te da građani mogu ove zime da očekuju sigurnu i kvalitetnu isporuku toplotne energije.

Cilj povećati broj korisnika

Direktor „Toplane" Mladen Krasavac naglašava da je cijena grijanja ostala na nivou prošlogodišnje od 2,75 KM po kvadratnom metru mjesečno za građane, odnosno dvostruko više za poslovne subjekte u šestomjesečnom obračunu.

– Na sistem grijanja priključeno je 1.140 fizičkih i 88 pravnih lica, a grijemo oko 64.000 kvadrata. Naš cilj i jeste povećati broj korisnika odnosno površine koje grijemo – kaže Krasavac.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Danas se obilježava Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova Praznik Svete...

Ekstenzija za Chrome i Edge krade imejlove korisnika

Malver koji su istraživači iz firme Volexity nazvali SHARPEXT je u formi ekstenzije za veb pregledače Google Chrome...

AGRO SAVJET: Kako napraviti gajilište za proizvodnju šampinjona

U intenzivnom gajenju šampinjona postoje gajilišta u kojima se odvija čitava proizvodnja počev od unošenja zasijane podloge do...

SERVISNE INFORMACIJE za 8. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...