LOPARE: Uvezivanje srpskog naroda važno za Srbe u dijaspori

Datum:

Share post:

Načelnik opštine Lopare Rado Savić izjavio je da ova lokalna zajednica podržava rad Udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije „Koreni“ čija je misija uvezivanje srpskog naroda, što je veoma važno, pogotovo za Srbe u dijaspori.

On je izrazio zadovoljstvo što je u Loparama održana sjednica Upravnog odbora Saveza udruženja „Koreni“, dodajući da ovo udruženje ima opštinski odbor u Loparama koji uspješno vodi ljekar Želimir Nešković.

Osnovni zaključci sjednice, na kojoj su analizirani dosadašnji rad i planirane aktivnosti za naredni period, jesu da će na Vidovdan u Nišu biti obilježena slava i organizovan svesrpski sabor koji će trajati četiri dana, a Udruženje će pokušati da uključi sve patriotske i rodoljubive snage od Australije do SAD i Kanade.

„Koreni“ će podržati manifestaciju Dani dijaspore, koja će biti održana posljednjeg vikenda u julu u Loparama, veliki privredni susret početkom septembra u Banjaluci i Dane privredne aktivnosti srpske dijaspore, koji se u organizaciji privrednika Majevice, održavaju u Cirihu.

Na sjednici je zaključeno da će Udruženje podržati i Dane srpske kulture koji se organizuju u Francuskoj.

Za generalnog sekretara Saveza udruženja „Koreni“ izabran je profesor muzike Petar Gojković, predsjednik Udruženja Srba u Parizu, koji dugi niz godina harmonizuje odnose u dijaspori, vodeći srpske škole i doprinoseći da mladi naraštaji nauče maternji jezik, kulturu i običaje.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja „Koreni“ Milan Gutić rekao je Srni da su Lopare rodno mjesto ovog udruženja, zahvaljujući ljudima koji su prepoznali umrežavanje matice i dijaspore, ističući posebno veliki doprinos načelnika Rade Savića i predsjednika Udruženja Stojana Stevanovića.

Sjednica je održana tako što je jedan broj članova bio u Loparama, a ostali su pratili sjednicu i uključivali se u njen rad putem video-konferencijske veze iz svojih gradova u različitim državama.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

EPISKOP FOTIJE: Da srpski narod živi vaskrsenjem Hristovim (foto)

- NJegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije poželio je da srpski narod živi Vaskrsenjem Hristovim, da počinje i...

Mladi SDS Bijeljina organizovali druženje sa sugrađanima (foto)

Mladi SDS Bijeljina, povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, organizovali su druženje sa sugrađanima.  Ovom prilikom, dijelili su ofarbana vaskršnja...

U Bijeljini organizovana 31. „Jajarijada“ (foto)

Povodom velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa, JU Centar za kulturu „Semberija“ Bijeljina u saradnji sa SKUD „Semberija“, Gradskim pozorištem...

Nastavlja se akcija potrage za rudarom Rudnika „Mramor“

Nastavlja se akcija potrage za rudarom Asimom Šehanovićem, koji je ostao zatrpan pod zemljom u Rudniku lignita "Mramor". Generalni...