Do 5.000 KM subvencija vlasnicima kuća i stanova: Vrijedan projekat Evropske komisije za građane Srpske, ovo su uslovi za prijavu

Datum:

Share post:

Stanovnici Republike Srpske koji planiraju da zamijene dotrajalu stolariju, izolaciju ili sistem grijanja mogu računati na pomoć.

Do kraja godine trebalo bi da bude raspisan poziv za mjere energetske efikasnosti u privatnom stambenom sektoru, za šta je planirano više od tri miliona evra.

Riječ je o projektu Evropske komisije za BiH, koji u Srpskoj sprovodi Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost. Prema riječima direktora ovog fonda Srđana Todorovića, na poziv će moći da se prijave svi vlasnici kuća i stanova.

Za učešće će biti potrebno priložiti tri posljednja računa za električnu energiju, na kojima mora postojati određen nivo potrošnje, kao i predračun radova na osnovu kojeg se traži određen iznos novca.

– Poziv će biti sprovođen po principu do isteka sredstava, dakle neće biti rangiranja. Osnovni preduslov je da u objektu neko živi, a to će svi aplikanti moći da dokažu na osnovu visine računa za električnu energiju – rekao je Todorović.

Dodao je da će vlasnici stambenih objekata za ove namjene od ovog fonda moći povući do 5.000 maraka, odnosno 50 odsto od ukupnih troškova, koliko moraju uložiti iz sopstvenih sredstava. 

– Što se tiče poziva spremni smo da ga odmah raspišemo, jer su sve procedure i pripreme završene. Čekamo samo da nam resorno ministarstvo prebaci potrebna sredstva, kako je to predviđeno ovim aranžmanom sa Evropskom komisijom i zaključkom koji je u okviru informacije o ovim aktivnostima usvojila Vlada RS – istakao je Todorović i dodao da bi ovim pozivom moglo biti obuhvaćeno oko 1.400 domaćinstava u Srpskoj.

Subvencije i za privredu

Na subvencije za unapređenje energetske efikasnosti, u smislu zamjene stolarije, fasade, sistema grijanja i ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije u objektima gdje rade mogu da računaju, istakao je on, i mikro, mala i srednja preduzeća.

– Riječ je o drugoj komponenti ovog projekta za šta je, takođe, planirano više od tri miliona evra. Međutim, ukupna vrijednost kofinansiranja od strane Fonda u ovom slučaju je do 50.000 maraka, što je isto 50 odsto od maksimalnog iznosa po preduzeću – naveao je Todorović, koji je učestvovao na međunarodnoj konferenciji “Energetska tranzicija i dekarbonizacija kao razvojna šansa” održanoj u Banjaluci.

On je tom prilikom rekao kako je namjera da projekat u idućoj godini prošire i na zajednice etažnih vlasnika.

Izvršna direktorka Udruženja građana “ToPeeR” Doboj Snežana Šešlija istakla je da će stanovnicima dobro doći pomoć za zamjenu stolarije, fasade ili kotlove, jer mnogi već odavno za tim imaju potrebu, ali nemaju novca.

– Zahvaljujući tome vlasnici kuća i stanova će se lakše odlučivati da se zaštite ne samo od hladnoće, nego i velikih računa. Svaka marka koja ostane u džepu stanovnicima u ovoj krizi mnogo znači – ističe Šešlija, koja očekuje da se na poziv javi veliki broj stanovnika, jer kako kaže danas malo ko ima dovoljno novca da, primjera radi, zamijeni kompletnu stolariju.

Javni sektor

Srđan Todorović je podsjetio da je Fond za zaštitu životne sredine zajedno sa partnerima u prethodnom periodu značajno radio na sprovođenju mjera energetske efikasnosti u javnom sektoru, ističući da je do sada po tom osnovu implementirano više od 30 miliona KM u Srpskoj.

– Urađeno je ili se radi više od 60 javnih objekata u smislu sprovođenja mjera energetske efikasnosti, a radilo se o objektima u oblasti obrazovanja i zdravstva – istakao je Todorović, piše Glas Srpske.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VUČIĆ: Usvajanje rezolucije o Srebrenici dovelo bi do novih tenzija i dubokih podjela

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa stalnim predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata pri UN Muhamedom Abušahabom...

Gradaščević izrazio saučešće ambasadoru Irana i upisao se u knjigu žalosti (foto)

Mustafa Gradaščević, potpredsjednik Skupštine grada Bijeljina boravio je u Sarajevu i tom prilikom izrazio saučešće ambasadoru Irana te...

BORENOVIĆ: Dodik i SNSD su po ko zna koji put sve slagali

Pokušava se izvlačiti na opoziciju, što je krajnje apsurdno, ali ostaje činjenica: Dodik i SNSD su po ko...

„Poziv institucijama i građanima da 23. maja istaknu zastave Republike Srpske“

Vlada Republike Srpske poziva institucije i građane da u četvrtak, 23. maja 2024. godine, povodom glasanja u Generalnoj...