LOPARE: PRVOG DANA PRAVOSLAVNE NOVE GODINE KOD MANASTIRA ROŽANJ NALOŽEN BADNJAK (foto)

Datum:

Share post:

Ispred Manastirskog hrama u Rožnju, koji je posvećen Svetom proroku Jeremiji, danas prvog dana Nove godine, je naložen Badnjak.

Protojerej-stavrofor Zoran Ilić, paroh pribojski nije krio zadovoljstvo odzivom vjernika ovom događaju, te je izrazio nadu da će on postati tradicionalan.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je uručio svešteniku Iliću ikonu mučenika iz sela Pridvorica kod Gacka, dar za rožanjsku svetinju koji je poslat iz Hercegovine.

TESTNA REKLAMA

Pridvorica je jedno od najstradalnijih mjesta Srba u Hercegovini u kojem su ustaše 1942. godine pobile sve stanovnike, njih 186, s tim da se ne zna koliko je bilo tek rođene, a nekrštene djece, pa se smatra da je žrtava bilo i više od 200, te na taj način dijeli sudbinu Rožnja.

Načelnik Savić je rekao da Rožanj nije na teritoriji opštine Lopare, ali je u srcu svakog Majevičanina i Loparčanina.

„Ovo je još jedan dan u godini kada se okupljaju Rožnjci i svi ostali koji vole ovo mjesto i ovu svetinju, obnovom manastira nadamo se i povratku života u ovo pusto majevičko selo“, naveo je Savić.

On je naglasio da je dosta urađeno na uređenju manastira u Rožnju, njegovog konaka, gdje su radovi pri kraju, i pristupnog puta.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Želimir Nešković je rekao da je ikona, koju je načelnik Savić darovao, stigla od Vukote Govedarice, koji je takođe poslanik u Narodnoj skupštini.

„Vukota je učestvovao na donatorskoj večeri za nastavak obnove i izgradnje manastira i manastirskog konaka u Rožnju, koja je održana u Loparama i tom prilikom mu je uručena ikona Rožanjskih mučenika.

On je tada rekao da sličan primjer stradanja Srba postoji u okolini Gacka, tačnije u Pridvorici“, naveo je Nešković.

On je dodao da su ikone i tragedije spojile dva stadalnička srpska sela Pridvoricu i Rožanj u kojem je samo u jednoj kući tokom Drugog svjetskog rata od strane ustaša spaljeno 87 odraslih osoba i djece.

Tokom proteklog rata stradalo je 18 mještana, a sve kuće i objekti u selu su potpuno uništeni.

Rožanj se do raspada Jugoslavije nalazio u sastavu opštine Zvornik.

Nakon potpisivanja Dejtonkskog mirovnog sporazuma selo je pripalo opštini Sapna u Federaciji BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavamnjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Đoković piše novu stranicu teniske istorije

​Srpski teniser Novak Đoković boriće se sutra protiv Grka Stefanosa Cicipasa za svoju rekordnu desetu titulu na Otvorenom...

U Bijeljini otvoren 4. Kjokušinkai karate turnir “RS čelendž“ (foto)

U Bijeljini je večeras otvoren četvrti „RS Čelendž“ kjokušinkai karate turnir na kojem učestvuju borci iz Španije, Rumunije,...

Danas obilježena 81. godišnjica “Igmanskog marša”

Partizani vršili proboj ka Foči: Hiljade ljudi iz BiH i regije obilježilo godišnjicu Igmanskog marša Godišnjica je obilježena tradicionalnim...

OSTOJIĆ BO RS: Hitno imenovati resornog ministra i nastaviti pregovore

Savjet Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ apeluje na institucije Srpske da se što hitnije imenuje resorni ministar i...