“Liga pravih muškaraca“ – Devet bijeljinskih uglednih pojedinaca javno istupilo protiv nasilja

Datum:

Share post:

Udruženje građana „Otaharin“ obilježilo je posljednji dan kampanje „Liga pravih muškaraca“ u okviru projekta „Uključenost zajednica u smanjenju rodnih stereotipa i prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama“, koji je finansiran od strane vlade Švedske i UN Women.

Cilj „Lige pravih muškaraca“ jeste da uključi što veći broj istaknutih pojedinaca iz lokalne zajednice koji su spremni i voljni da se aktivno uključe u prevenciju svih oblika nasilja i promociju standarda nulte tolerancije na nasilje.

Bojana Jovanović, programski direktor Udruženja građana „Otaharin“ ističe da se ovakva kampanja prvi put organizuje u Bijeljini u nadi da će uskoro postati i tradicionalna.

„Danas predstavljamo naših devet kandidata iz Grada Bijeljina koji obavljaju važne društvene uloge i javne poslove. Istaknuti su pojedinci, koji su svaki za sebe javno istupili protiv nasilja i zauzeli jasan stav protiv istog“, rekla je Jovanovićeva.

„Liga pravih muškaraca“ predstavlja inicijativu bijeljinske lokalne zajednice da se javnosti prezentuju muškarci koji su primjer drugima, da istaknu kvalitete koje posjeduju i potaknu društveni dijalog o tome kako pomoći mladićima da se ostvare u svom punom potencijalu, praktikujući pravedne i rodno ravnopravne stavove i vrijednosti. Današnju aktivnost podržali su Bojan Petričević, Dragan Joković, Nikola Gavrić, Slaviša Vujanović, Miloš Stevanović, Predrag Jović, Vladan Stanišić, Mladen Đurić i Bojan Sofrenić.

Projekat „Uključenost zajednica u smanjenju rodnih stereotipa i prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama“ posjeduje više aspekata, a jedan od njih se odnosi na aktivno učešće zajednice u prevenciji nasilja i podizanju svijesti o rodno zasnovanom nasilju i rodnoj ravnopravnosti, dok drugi predstavlja procese škole izvrsnosti.

„Po prvi put kroz projekat u BiH tri srednje škole su dobile status škole izvrsnosti, među kojima je i Poljoprivredna i medicinska škola u Bijeljini. Ono što podrazumjeva škola izvrsnosti jeste spremnost na saradnju sa nevladinim sektorom i drugim institucijama, aktivna obuka nastavnog kadra u tim školama i provođenje programa za prevenciju nasilja u školi“, rekla je Jovanovićeva.

Dostizanje  većeg stepena rodne ravnopravnosti jednako je važno za muškarce i žene, jer njen izostanak ima višestruk uticaj na svakodnevni život svih u lokalnoj zajednici, poručeno je na završnoj konferenciji kampanje „Liga pravih muškaraca“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BRAVO, MILICE! Gimnazijalka iz Kikinde osvojila 2 zlatne medalje iz fizike na Svetskom takmičenju u Turskoj! (foto)

Polaznica Regionalnog centra za talente „Dušan Vasiljev“ i učenica druge godine Gimnazije, Milica Tomić, osvojila je dve zlatne medalje...

BIJELJINA: Simići iz Trnjaka imaju dugu tradiciju proizvodnje rakije i kuća od drveta (foto)

Jedan od učesnika 13. Međunarodnog sajma turizma i gastrokulture u Bijeljini su i voćnjaci Simić iz Trnjaka. "Mi...

Košarkaši Jahorine prvaci Srpske (foto)

Večeras je u Palama  odigrana i treća utakmica finalne serije doigravanja u okviru MD shop 1.MLRS. Košarkaši Jahorine su...

Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna

Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna Srpska bokserka Sara Ćirković osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je...