KABINET GRADONAČELNIKA: PREDSJEDNIK SKUPŠTINE KRŠI USTAV REPUBLIKE SRPSKE I POSLOVNIK O RADU SKUPŠTINE GRADA BIJELJINA

Datum:

Share post:

Kabinet Gradonačelnika Bijeljine se oglasio povodom sazivanja vanredne sjednice Skupštine grada Bijeljina od strane predsjednika Skupštine Grada te saopštenje za javnost prenosimo u cijelosti:

Predsjednik Skupštine sazvao je vanrednu sjednicu Skupštine grada Bijeljina za 5. januar 2023. godine sa jednom tačkom dnevnog reda – prijedlog zaključka o ispravci greške tehničke prirode u amandmanu na prijedlog Odluke o budžetu grada Bijeljina za 2023. godinu, prekršivši time odredbu Poslovnika na koju se i sam pozvao u pozivu za sjednicu.

Naime, Poslovnik propisuje da se vanredne sjednice održavaju izuzetno, u slučajevima opasnosti po javnu sigurnost i sigurnost građana širih razmjera, elementarnih nepogoda i epidemija.

Očigledno je da propust koji je načinjen od strane predsjednika Skupštine, a koji se ogleda u tome da je dotični na sjednici Skupštine održanoj 30. decembra 2022. godine, stavio na glasanje amandman odbornika Arsenović Vase koji je bio neprovodiv (zbog neslaganja prihodovne i rashodovne strane) i sada želi to da ispravi zakazivanjem vanredne sjednice, iako za to nisu ispunjeni uslovi propisani Poslovnikom. 

Jasno je da se u konkretnom slučaju ne radi niti o opasnosti po javnu sigurnost, niti o opasnosti po sigurnost građana širih razmjera, elementarnih nepogoda i epidemija, ali se svakako može govoriti o opasnosti od neznanja, nestručnosti i nezakonitog postupanja od strane predsjednika Skupštine, inače, diplomiranog pravnika.

Poslovnik, naravno predviđa način za ispravku štamparskih grešaka, ali se to ne može činiti zaključkom, niti se njime može vršiti ispravka amandmana. Ispravka se, u skladu sa Poslovnikom, vrši samo u slučaju neslaganja teksta objavljenog u glasniku sa izvornikom akta (što ovdje nije slučaj), a pogotovo se ne može vršiti ispravka u konkretnom slučaju, jer Odluka o budžetu za 2023. godinu (koja je, zahvaljujući neznanju dotičnog izglasana zajedno sa neprovodivim amandmanom) nije objavljena, pa samim tim nije ni stupila na snagu, što sve skupa ukazuje na drastična kršenja odredbi Poslovnika koje je predsjednik Skupštine počinio sazivanjem vanredne sjednice na gore opisani način i predlaganjem spornog zaključka kao tačkom dnevnog reda.

Javnosti posebno skrećemo pažnju da predsjednik Skupštine gubi iz vida najbitniju činjenicu da je amandman sastavni dio Odluke o budžetu grada Bijeljina za 2023. godinu u skladu sa Poslovnikom, pa bi svaka promjena u vezi sa amandmanom mogla i morala da se radi samo u okviru izmjene usvojene Odluke o budžetu grada Bijeljina za 2023. godinu, a u skladu sa Pravilima za izradu zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Posebno zabrinjavajući je prijedlog Zaključka kojom se zadužuje Odjeljenje za finansije da usvojeni amandman sa ispravljenom greškom tehničke prirode uvrsti u Odluku o budžetu grada Bijeljina za 2023. godinu, jer zaključak nije opšti, nego pojedinačni pravni akt, i njime se ne može mijenjati opšti akt (što Odluka o budžetu grada Bijeljina za 2023. godinu svakako jeste, a amandman koji je usvojen je sastavni dio Odluke o budžetu koji se ne može posmatrati odvojeno), niti se on, zaključak (kao pojedinačni pravni akt), može, kako to Predsjednik Skupštine kaže „uvrstiti“ u opšti pravni akt, a najspornije je što zaključkom nalaže da se na nezakonit način, taj zaključak, koji će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u glasniku, retroaktivno uvrsti u Odluku o budžetu grada Bijeljina za 2023. godinu, čime direktno krši odredbe Ustava Republike Srpske, kao i odredbe Pravila za izradu zakona i drugih propisa Republike Srpske. 

Predsjednik Skupštine, svakako nema pravo, niti možete tražiti, a pogotovo ne može obavezivati druge (u ovom slučaju Odjeljenje za finansije kao organizacionu jedinicu Gradske uprave) da ispravljaju njegove nezakonite propuste i da time i sami vrše nezakonite radnje.

Umjesto da prethodno dobro razmisli o učinjenim propustima, on svjesno pravi još veće (nezakonite) propuste, kako bi sakrio povrede za koje je upravo on odgovoran.

Ovo je vjerovatno, do sada, nezabilježen i najdrastični slučaj kršenja odredbi Poslovnika, s jedne strane, i Ustava Republike Srpske, s druge strane, u nekoj lokalnoj zajednici, a koja kršenja, da slučaj bude gori, dolaze od predsjednika Skupštine (diplomiranog pravnika) koji je dužan da obezbijedi poštovanje odredbi Poslovnika o radu Skupštine grada Bijeljina, zbog čega je gradonačelnik bio prinuđen da se obrati dotičnom obavještenjem i ukaže na počinjene nezakonitosti, jer je za novonastalu situaciju samo on isključivi i najodgovorniji krivac.

Gradonačelnik je takođe, sugerisao predsjedniku Skupštine da se taj dopis proslijedi Komisiji za propise, kao i sekretaru, prije početka sjednice, kako bi se izjasnili na isti, a imajući u vidu značajna kršenja Ustava Republike Srpske, Poslovnika o radu Skupštine grada Bijeljina i Pravila za izradu zakona i drugih propisa Republike Srpske  koja su počinjena s njegove strane.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POMOĆ PEDIJATRIJSKOJ ONKOLOGIJI: Nikola Rokvić na putu HODOČAŠĆA do manastira Nektarija Eginskog (video)

"Idemo dalje za dječju radost" Koliko je Nikola Rokvić skupio novca nakon 5 DANA HODOČAŠĆA Prije pet dana, ispred...

OTVOREN POZIV NA RAT: Bošnjačke organizacije ponovo zveckaju oružjem

Saopštenje organizacije “Bosansko-bošnjačko narodno vijeće” u kojem je bošnjački narod pozvan “na samoorganizovanje” i u kojem je istaknuto...

Identifikovano lice koje je pokidalo tablicu sa privatnog vozila gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića

Sinoć (četvrtak, 25. april 2024.) u poznatom bijeljinslom salonu je bila organizovana proslava povodom odlaska u penziju jednog...

U Bijeljini održana prezentacija projekta „Zdrave zajednice u BiH“ (foto)

U prostorijama Gradske uprave grada Bijeljina danas je održana prezentacija projekta "Zdrave zajednice u BiH" koji uz finansijsku...