KABINET GRADONAČELNIKA: MJEŠTANI I SAVJETI MJESNIH ZAJEDNICA DA PRIJAVE PRIORITETE ZA ASFALTIRANJE I JAVNU RASVJETU

Datum:

Share post:

Saopštenje za javnost Kabineta gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cjelosti:

Kompenzacioni fond Republike Srpske je na račun Agrarnog fonda Grada Bijeljina uplatio tri miliona konvertibilnih maraka, koji će, prema najavi direktora Agrarnog fonda biti uloženi isključivo u ruralni razvoj – asfaltiranje i javnu rasvjetu. Ova sredstva su opredijeljena ovako, iako je na sastanku održanom nedavno u Gradskoj upravi sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, koji je direktor Agrarnog fonda napustio, konstatovano da je tekuća godina jedna od najtežih za poljoprivrednike zbog suše i ekonomske krize i da je finansijska pomoć poljoprivrednicima prijeko potrebna kako bi spremno dočekali jesenju sjetvu.

Od 3.000.000 KM uplaćenih sredstava, Agrarni fond je isplanirao da 2,7 miliona potroši na asfaltiranje, a oko 300.000 KM na javnu rasvjetu. Po trenutnim cijenama na tržištu, za tu sumu se može asfaltirati oko 20 kilometara puteva i ulica (što zavisi od širine saobraćajnica, pripremljenosti podloge i sličnih preduslova).

Gradska uprava je svjesna da je u tekućoj godini finansijska pomoć poljovprivrednicima prioritet, ali ne želi da ometa izgradnju infrastrukture u mjesnim zajednicama, ali istovremeno, zahtjeva da ovaj proces bude pravedno sproveden, a sredstva potrošena transparentno, bez malverzacija i zloupotreba. U tom cilju, Gradska uprava poziva sve mještane mjesnih zajednica da gradskom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine (kontakt-osoba Nemanja Mitrić) od ponedeljka, 22. avgusta, do petka 26. avgusta 2022. godine, od 8.00 do 14.00 časova prijave neasfaltirane saobraćajnice u svojim mjesnim zajednicama. Ovo Odjeljenje će registrovati sve prijave, a tamo gdje već nije izvršeno snimanje i mjerenje terena, nadležne službe će to uraditi.

TESTNA REKLAMA

Takođe, i prijave za postavljanje javne rasvjete se mogu uputiti na isti način.

Odjeljenje za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine napraviće listu prioriteta za asfaltiranje na osnovu prethodne analize i podataka (gdje je i u kojoj mjesnoj zajednici i koliko asfaltirano saobraćajnica, dužina trajanja problema, prioritetnost itd), kao i spisak svih mjesta gdje je neophodno postavljanje javne rasvjete.

Istovremeno, i savjeti svih seoskih mjesnih zajednica su dužni da najkasnije do 26. avgusta 2022. godine dostave spiskove svih neasfaltiranih dionica u njihovim mjesnim zajednicama i lokacije za postavljanje javne rasvjete, tako da spiskovi budu sa tačno navedenim prioritetnim dionicima.

Nakon toga, Gradska uprava će 31. avgusta 2022. godine održati sastanak sa predstavnicima savjeta mjesnih zajednica i direktorom Agrarnog fonda u prostorijama Gradske uprave, na kom bi trebalo da se usaglase i odrede prioriteti i tačan spisak dionica koje će biti asfaltirane u svakoj mjesnoj zajednici, kao i da se tačno odrede lokacije na kojim će biti postavljena javna rasvjeta, kako bi bila legalizovana, što će omogućiti uredno održavanje sistema rasvjete i planiranje budžeta za njen rad.

Takođe, ako Agrarni fond istraje u svojoj odluci da sva novodobijena sredstva budu uložena u ruralni razvoj, bez izdvajanja dijela sredstava za naše poljoprivrednike, Gradska uprava će uputiti otvoreno pismo ministrima poljoprivrede i finansija, odnosno, predsjednicima Vlade i Republike, sa zahtjevom za dodatna izdvajanja za poljoprivredu, jer je jasno da u Kompenzacionom fondu ima sredstava, imajući u vidu da izdvojio tri miliona KM za ruralni razvoj, iako su svjesni da se naši poljoprivrednici suočavaju sa teškim problemima zbog velikih gubitaka uzrokovanih sušom i ekonomskom krizom. Do tada, Gradska uprava moli sve poljoprivredne proizvođače da na adresu Agrarnog fonda upute zahtjeve za pomoć.

Gradska uprava poziva poljoprivrednike da ostanu složni, da zahtjevaju uvid u trošenje narodnog novca i da ne dozvole zloupotrebe i odlivanje ovih sredstava u neke druge svrhe, umjesto u one za koje je namijenjen.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Pojedini mediji u Bijeljini prave atraktivne naslove??? (foto)

Na meil adresu Redakcije portala Dešavanja u Bijeljini danas, 26. septembra 2022. godine u 17. 18 časova, je...

MAKSIMOVIĆ: Grad spreman za odgovornu i efikasnu primjenu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata (foto, video)

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Gradskoj upravi bilo je riječi o jednoj od najaktuelnijih tema prethodnih...

MARKOVIĆ, PDP: Ubjedljiva pobjeda Jelene Trivić i Mirka Šarovića (foto, video)

Slaviša Marković, predsjednik GO PDP Bijeljina, na konferenciji za medije, zajedno sa kandidatima PDP u Izbornoj jedinici 6,...

„Elvako MetPro“ potpisao ugovor sa Italijanima vrijedan devet miliona KM, posao za novih 15 radnika

Rukovodstvo preduzeća „Elvako MetPro“ iz Bijeljine ozvaničilo je danas početak poslovanja sa državnom italijanskom kompanijom „Terna“ za koju...