Google u pretragu uvodi revolucionarnu promjenu

Datum:

Share post:

Microsoft je prvi put u svom pretraživaču novim funkcionalnostima preduhitrio Google, pa u ovoj kompaniji sada smišljaju načine kako da odgovore na sve popularniji Bing Chat i personalizovano iskustvo pretraživanja veba.

Kroz svoj Bing i integraciju AI četbota Microsoft je zadao svojevrsni udarac na ego Googlea, koji je sinonim za pretraživanje veba, a još više ih brine što je time počeo na svoj pretraživač da privlači sve veći broj korisnika.

Njegove funkcije generisanja ilustracija ili četa, koji istovremeno pretražuje internet i daje odgovore na pitanja prirodnim jezikom, nešto je što Google još nije uspio da kreira, pa sada u kompaniji pokušavaju da pronađu načine kako da odgovore na taj značajan potez konkurencije.

Mogući odgovor na to je došao prethodnoga vikenda u članku koji je objavio Wall Street Journal. 

Prema informacijama koje imaju, u Googleu planiraju da potpuno redizajniraju svoju najpoznatiju uslugu – pretraživač, i to na način da iz korjena promijene prve rezultate pretraživanja koji su prezentovani nakon slanja upita. Ono što su do sada prikazivali kao „10 plavih linkova“, tj. rezultate pretraživanja na prvoj stranici, zamijeniće potpuno novim sadržajem.

Ubuduće bismo, dakle, nakon što „proguglamo“ neki pojam, mogli dobijati rezultate o obliku „vizuelnih, ličnih i ljudskih“ odgovora, kratkih sižea najvažnijih pronađenih informacija, u obliku kratkih audio-vizuelnih snimaka.

S obzirom na to da Google želi time da privuče primarno mlađe korisnike, koji su naviknuti na takve sadržaje, neki već kažu da će to biti korak prema pretvaranju Googlea u TikTok. Umjesto „čeprkanja“ po rezultatima pretraživanja, posjetiocima pretraživača nudiće se da mu postave potpitanja prirodnim jezikom, a odgovore potraže „listanjem“ odgovora, što je takođe iskustvo nalik „prelistavanju“ kratkih videa na TikToku.

Više o ovim planovima Googlea vjerovatno ćemo saznati već tokom ove nedjelje, kada se održava njihova godišnja konferencija I/O. WSJ navodi da će na istom događaju biti predstavljeni prvi koraci ove velike izmjene, čime bi Google pretraživač mogao prvi puta značajnije da zakorači u novo doba, koje pokreće vještačka inteligencija.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Polaganjem vijenaca i cvijeća obilježena 31. godišnjica Druge semberske lake pješadijske brigade VRS (foto, video)

Na današnji dan, 1992. godine, formirana je Druga semberska brigada Vojske Republike Srpske kroz koju je prošlo 4.200...

ĐURĐEVIĆ: KMF „Radnik MD Shop“ je ponos Bijeljine (foto, video)

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević, danas je organizovao prijem za šampione BiH u futsalu KMF "Radnik MD...

Potpisivan ugovora izmedju RTRS i rukometnog kampa „Mladen Bojinovic Dugi“

U Multimedijalnoj sali RTV danas je održana konferencija za medije povodom trećeg rukometnog kampa za djecu uzrasta 10-...

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Kvalitetnom praktičnom nastavom zadržati mlade na našim prostorima (foto)

Poslovni subjekti u Republici Srpskoj sve češće se susreću sa problemom nedostatka kvalifikovane radne snage pa tako potraga...