Evropska sedmica urbane mobilnosti od 16. do 22. septembra – „Mix & Move“ (video)

Datum:

Share post:

Gradski Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, u saradnji sa velikim brojem sponzora i partnera, po peti put organizuje Evropsku sedmicu mobilnosti od 16. do 22. septembra, pod ovogodišnjim sloganom “Mix & Move”.  

Tim povodom na Gradskom trgu u Bijeljini organizovan je performans, odnosno, vožnja bicikla na poligonu.

Mladen Petrović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS istakao je da se Evropska sedmica urbane mobilnosti obilježava širom Evrope, a Bijeljina je već godinama dio tih aktivnosti.

„Vidjeli smo da u koroni i tokom pandemije virusa korona možemo više koristiti alternativne vidove prevoza, kao što su električna vozila, te smo danas i pripremili flajere ispred Agencije za bezbjednost saobraćaja kako da se upotrebljavaju laka električna vozila koja su budućnost u Evropi, pa tako i kod nas. Mislim da će podizanje svijesti o urbanoj mobilnosti konačno u našem gradu napraviti mali pomak u saobraćaju i funkcionisanja saobraćaja u gradu“, rekao je Petrović.

TESTNA REKLAMA

AMS RS i AMD već tradiocionalno učestvuju organizaciji u sedmici Evropske mobilnosti, a svoj doprinos AMS pružiće od 16. do 22. septembra tako što će organizovati takmičenje u vožnji bicilkla na poligonima gdje su za najbolje obezbjeđene i nagrade.

Dio Evropske sedmice urbane mobilnosti je i EP Mobile, koji je osnovan 2019. godine sa tendencijom i ciljem da se uspostavi i razvije infrastruktura električnih punjača za punjenje električnih vozila. Kako su istakli iz EP Mobile, postavljena je infrastruktura za preko 40 punjača širom RS i BiH.

Ljubiša Petrović, Gradonačelnik Grada Bijeljina rekao je da je bitno širiti svijest koliko je nemotorni saobraćaj značajan za zdravlje, za stanje duha i za zaštitu životne sredine i promocije svih onih vrijednosti koje kreću od predškolskih uzrasta.

„Jedan od planova za budućnost je i sistem „Bike sharing“, a cilj je da na jednoj tački u gradu ostavite bicikl, obavite što imate, pređete u drugu tačku i tamo da vas sačeka bicikl koji ćete moći tokom mjesečne pretplate i koristiti. U skladu sa budžetskim okvirom uspjeli smo završiti radove i otvoriti novu pješačku zonu u Ulici patrijarha Pavla, ali nećemo stati na tome… Izgradnja javne garaže je takođe u planu kako bi Bijeljina imala optimalan broj parking mjesta, radićemo i na pješačkim prelazima, s obzirom da bezbjednost pješaka treba da bude na boljem nivou“, rekao je Petrović, te dodao da Direkcija za izgradnju i razvoj grada radi na projektovanju pješačko-biciklističke staze na dionici puta Bijeljina-Amajlije u dužini od 8km.

Cilj je da se biciklom može doći od Grada do rijeke Drine. Takođe, Gradonačelnk je najavio da je u toku projektovanje dokumentacije za Račansku ulicu sa pripadajućom infrastukturom svih podzemnih i nadzemnih instalacija.

Dragan Stanimirović, pomoćnik ministra u Ministarstvu saobraćaja i veza u Vladi RS, istakao je da cilj manifestacije promocija nemotornog saobraćaja, sa posebnim osvrtom na smanjenje upotrebe putničkih automobila i smanjenje motornog saobraćaja.

„Želimo time da utičemo na smanjenje štetnih uticaja na životnu sredinu i zdraviji način života. Poznato je da su evropski gradovi koji promovišu pješačenje i biciklistički saobraćaj daleko popularniji za život, ali svakako primaljiviji za turiste“, rekao je Stanimirović.

On je istakao da je problem u većini gradova saobraćajna infrastruktura, u smislu biciklističkih staza, te je ovom prilikom apelovao na jedinice lokalne samouprave, da posebnu pažnju posvete izradi prostorno-planske dokumentacije, odnosno, formiranju biciklističkih koridora i pješačkih staza.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Želimir Nešković na obilježavanju Dana Republike Srpske u Cirihu (foto)

U hramu Srpske pravoslavne crkve u Cirihu danas je slomljen slavski kolač povodom praznika Svetog arhiđakona Stefana i...

ANALITIČARI: Šmit radi uzaludan posao, Srpska sve jača

Istoričar Aleksandar Raković smatra da prijetnje sankcijama Republici Srpskoj imaju za cilj da demonstracijom sile uplaši donosioce odluka,...

MILIČEVIĆ O AKCIZAMA: Nema tako visokog poreza koji može zadovoljiti apetite korumpirane vlasti

Nema bogate zemlje sa siromašnim stanovnicima i nema tako visokog poreza koji može da zadovolji apetite korumpirane vlast. ...

Zvezda i Vojvodina odali počast Mihajloviću, dresovi na poklom sinovima

Fudbalski klubovi Crvena zvezda i Vojvodina odali su počast Siniši Mihajloviću uoči današnjeg meča dva tima na startu...