Dr Stoja Ćuskić Kenjić – Cilj je da svako novorođenče bude isključivo hranjeno majčinim mlijekom

Datum:

Share post:

Obilježavanje svjetske nedelje dojenja.

Svjetska nedelja dojenja se svake godine obilježava u više od 170 zemalja svijeta. Ove godine pod sloganom „Istupi za dojenje, edukuj i podrži“ obilježava se od 1. do 7. avgusta, kako bi se povećalo znanje i svijest o značaju i prednostima dojenja i obezbijedila podrška dojenju u cilju unapređenja zdravlja majke i djeteta.

Majčino mlijeko je jedinstvena superiorna hrana za ishranu novorođenčeta i odojčeta u prvih šest mjeseci života. Sastav majčinog mlijeka je prilagođen nedovoljno zrelim organskim sistemima za varenje novorođenčeta, te je iskoristljivost hranjivih materija najbolja.

U sastavu majčinog mlijeka pored proteina, masti i ugljenih hidrata nalaze se i brojne imunološki aktivne materije koje štite novorođenče od infekcije. U prvim danima života novorođenče se doji na zahtjev i nije potrebno novorođenčetu dodavati ni vodu ni čaj, na taj način majka će obezbjediti djetetu dovoljnu količinu mlijeka za pravilan rast i razvoj. Prvo mlijeko – kolostrum je oskudno količinski ali je najbogatije imunološkim supstancama i služi kao prva vakcina.

Sastav majčinog mlijeka se mjenja tokom podoja. Prvo mlijeko služi da novorođenčetu ublaži žeđ , dok je mlijeko na kraju podoja bogatije mastima i obezbjeđuje energetske potrebe djetetu.

Odojčad na prirodnoj ishrani rjeđe oboljevaju od akutnih infekcija, izložena su manjem riziku od dijabetesa, anemije i malignih bolesti.

Majčino mlijeko je optimalna hrana za novorođenče i odojče do 6 mjeseci a preporuka je da se nastavi do kraja 2. godine uz nemliječnu dohranu od 6. mjeseca života.

I na kraju ali ne manje bitno, dojenjem se uspostavlja neraskidiva emotivna veza majke i djeteta koja će trajati cijeli život . Dojenje pruža osjećaj sigurnosti i zadovoljstva kako novorođenčetu tako i majci koja će uvijek i u svakom momentu uz pomoć dojke moći nahraniti , utješiti i umiriti uplakanu bebu.

„Pri svakom prvom pregledu novorođenčeta u savjetovalištu Ambulante za specijalističke konsultacije iz pedijatrije, Doma zdravlja Bijeljina, svaka majka dobije savjet o značaju dojenja, tehnici podoja, uputstva za njegu novorođenčeta, kao i savjet za pravilnu ishranu majke, a sve u cilju da svako novorođenče bude isključivo hranjeno majčinim mlijekom“, navodi spec. dr Stoja Ćuskić Kenjić, specijalista pedijatrije u Ambulanti za specijalističke konsultacije iz pedijatrije Doma zdravlja Bijeljina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Dom zdravlja Bijeljina

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BRAVO, MILICE! Gimnazijalka iz Kikinde osvojila 2 zlatne medalje iz fizike na Svetskom takmičenju u Turskoj! (foto)

Polaznica Regionalnog centra za talente „Dušan Vasiljev“ i učenica druge godine Gimnazije, Milica Tomić, osvojila je dve zlatne medalje...

BIJELJINA: Simići iz Trnjaka imaju dugu tradiciju proizvodnje rakije i kuća od drveta (foto)

Jedan od učesnika 13. Međunarodnog sajma turizma i gastrokulture u Bijeljini su i voćnjaci Simić iz Trnjaka. "Mi...

Košarkaši Jahorine prvaci Srpske (foto)

Večeras je u Palama  odigrana i treća utakmica finalne serije doigravanja u okviru MD shop 1.MLRS. Košarkaši Jahorine su...

Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna

Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna Srpska bokserka Sara Ćirković osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je...