DANAS obilježavamo Svjetski DAN KNJIGE i autorskih prava

Datum:

Share post:

Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava 23. aprila donijeta je na Generalnoj konferenciji UNESKO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

U Španiji se ovaj dan obilježava još od 1923. godine u čast pisca Migela de Servantesa koji je umro na taj dan. To je i dio proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gdje je tradicija od Srednjeg vijeka da muškarci donose ruže svojim voljenim, a od 1925. godine da žene daju knjigu u zamjenu. Polovina godišnje prodaje knjiga u Kataloniji je u ovo vrijeme sa preko 400.000 prodatih i razmijenjenih primjeraka za preko 4 miliona ruža.

 
Na Generalnoj konferenciji UNESKO-a 1995. godine odlučeno je da se Svjetski dan knjige i autorskih prava slavi na ovaj datum, jer je tada katalonski festival. Pored toga, ovo je datum godišnjice rođenja i smrti Vilijama Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, rođenja Morisa Drjuona, Vladimira Nabokova, Manuela Valeho Mehie.

Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ u Bijeljini danas u svom knjižnom fondu ima oko 110.000 knjiga, od toga je oko 15.000 naslova na dječijem odjeljenju, na odjeljenju za odrasle oko 20.000, a oko 15.000 je u čitaonicama, dok je veliki broj naslova u magacinskim prostorijama.

TESTNA REKLAMA

U svom sastavu već nekoliko godina ima Audio Braj internet klub čitaonicu i na taj način posvećuje pažnju i slijepim i slabovidim osobama. Pored toga, 2019. godine uveli su elektronsku pozajmicu knjiga na dječijem odjeljenju, a do kraja 2020. godine planiraju da je uvedu i na odjeljenju za odrasle, što će mnogo olakšati uslugu.

Od početka 2010. godine, realizuju projekat „Digitalizacija zavičajnog fonda, stare i rijetke knjige“. U težnji da se formira Nacionalni centar za zaštitu i očuvanje digitalne građe, kao doprinos ostvarivanju nacionalne elektronske biblioteke na teritoriji BiH, nastala je Digitalna biblioteka najstarije kulturne ustanove s matičnom funkcijom u Bijeljini, Narodne biblioteke „Filip Višnjić”. Jedan od projektnih zadataka bio je štampanje kataloga (u tiražu od 500 primjeraka) u kome je prikazan dio digitalizovane građe iz fonda tri narodne biblioteke. Bijeljinska biblioteka je uvođenjem digitalizacije zavičajne građe i radom na elektronskom katalogu ušla u red savremenih biblioteka.

U sklopu Narodne biblioteke „Filip Višnjić“, prošle godine je otvoren Američki kutak koji se može opisati kao mala biblioteka rađena u američkom stilu predviđena za učenje, druženje i lično usavršavanje putem radionica koje se organizuju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...