BORBA ZA ŽIVOT SRPSKOG OFICIRA: Zoran (43) u stanju vještačke kome zbog korone

Datum:

Share post:

Kada je trebalo da se prime i usmjere stotine hiljada naših državljana koji su u samo tri dana stigli na granični prelaz Horgoš, major Zoran Oreščanin (43), iz garnizona “Bačka” u Bačkoj Topoli, bio je u prvim redovima. Nije prezao od potencijalne opasnosti koja je u tim trenucima vrebala na svakom koraku. Njaga, kao i mnoge druge vojnike iz garnizona, tada je napala opasnost zvana virus korona, i major sada vodi svoju najveću bitku – za život.

Prema riječima njegove supruge Biljane, on se sa terena vratio kući u Suboticu 20. marta, a tri dana kasnije se razbolio.

– Dobio je temperaturu i odmah se samoizolovao, nije izlazio iz kuće, niti je imao kontakta sa djecom. Pio je antibiotike i druge lijekove, ali kako terapija nije davala rezultata, hospitalizovan je 1. aprila. Disao je samostalno, uz pomoć kiseonika. Mogao je malo da priča, ali smo se uglavnom dopisivali porukama. Šalio se, znao je da nazove djecu, da im čuje glas i bar malo ih nasmije. Međutim, organizam mu se previše iscrpio od vježbanja disanja i ljekari su morali da izazovu vještačku komu da bi mogli da mu pomognu. Trudio se, ali fizički nije mogao to da podnese – kaže Biljana.

Major je u vještačkoj komi od četvrtka, i od tada ljekari Kliničkog centra Vojvodine vode lavovsku borbu za njegov život. Porodici tračak nade predstavlja najavljeno liječenje krvnom plazmom, te je supruga na društvenim mrežama uputila apel svima koji su izliječeni od ovog opakog virusa da budu davaoci krvi.

– Kada sam čula da će ta terapija početi da se primjenjuje od ponedjeljka, to je bio način da mu ja pomognem. Dosta ljudi mi se javilo, ali postoji mnogo parametara koji moraju da se ispoštuju i to je sve na lekarima – kaže Biljana.

– Potrebno je da krvna grupa bude A pozitivna i O pozitivna i da je pacijent preležao koronu. Ja bih prva to uradila, ali ne mogu kada nisam imala koronu. Nulti pacijent, takođe iz Bačke Topole, ponudio je pomoć, ali ni on nije odgovarajuća krvna grupa. Zoran je dobrovoljni davalac krvi, ima potpisanu donorsku karticu i sigurna sam da bi pomogao da može. Nadam se da će i njemu neko pomoći i da će prebroditi ovo.
 

Major Oreščanin je rodom iz Vukovara, a u službi Vojske Srbije je od 2001. Posljednje četiri godine raspoređen je u Bačkoj Topoli, a sa porodicom živi u Subotici. Vijesti iz Кliničkog centra Vojvodine svakog dana s nestrpljenjem čekaju Biljana i dvoje maloletne djece. Oni su zbog kontakta sa njim u samoizolaciji do 28. aprila i nemaju nikakvih simptoma virusa.

TESTNA REKLAMA

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

“UPITNA PLATA“ za radnike Gradske uprave Grada Bijeljina!?

Kako portal Dešavanja u Bijeljini nezvanično saznaje upitno je da li će radnici Gradske uprave Grada Bijeljina dobiti...

SKUPŠTINA SRPSKE, prvog decebra: Izbor delegata u Dom naroda BiH i u Vijeće naroda RS

Prva posebna sjednica NSRS u četvrtak Prva posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da bude održana u...

Šta donosi promjena na čelu PDP: Stanivuković (ne)će u simbiozu s Dodikom

Izborni Sabor PDP na kojem bi ta stranka trebalo da dobije novog predsjednika biće održan na proljeće sljedeće...

Šta otkrivaju presude za seksualno nasilje u BiH: Žrtve silovanja na udaru NEČASNIH SUDIJA I TUŽILACA

Silovanje se u BiH još uvijek smatra krivičnim djelom drugog reda, iako je to teški zločin, sa trajnim...