ĆORIĆ SNSD: Gradonačelnik NAJODGOVORNIJI za probleme u javnim preduzećima i ustanovama

Datum:

Share post:

Narodni poslanik u Narodnoj skupštini RS, Nedeljko Ćorić, bio je gost današnje Sjednice Skupštine Grada Bijeljina zbog Prijedloga odluke o kreditnom zaduženju Grada Bijeljina za finansiranje kapitalnih razvojnih projekata.

SNSD zabrinut zbog novog kreditnog zaduženja
Ćorić je uzeo učešće na današnjoj Sjednici Skupštine i izrazio zabrinutost SNSD zbog novog kreditnog zaduženja.

„Razlog mog dolaska je zabrinutost SNSD novim kreditnim zaduženjem našeg grada, posebno na način na koji se to radi u Skupštini Grada Bijeljina i kako to provodi Odjeljenje za finansije. Da bi građani bili upoznati, u materijalima, sav sadržaj teksta je u nekoliko pasusa kojim se obrazlaže Odluka o kreditnom zaduženju od 7.000.000 KM koje ćemo mi da vraćamo narednih 10 godina. To je praksa koja se dešava ovdje u Odjeljenju za finansije uz pomoć i podršku Gradonačelnika i Skupštine Grada Bijeljina“, rekao je Ćorić.

Kako navodi, grad treba da se zaduži za nepostojeće projekte, odnosno, za projekte koji još uvijek nisu urađeni, za projekte za koje će se tek napraviti idejno rješenje.

TESTNA REKLAMA

„Kada se uradi idejno rješenje, kreće se u realizaciju izradom projektnog rješenja, pa na kraju, kad se sve to završi, imaćemo projekat na osnovu kog bi trebalo nešto da se radi. Ovaj grad nema razvijene projekte, nema projekte koji su svrsishodni, nema projekte koji mogu da unaprijede život u ovom gradu. Nažalost, zadužujemo se samo zato da bismo obezbijedili kreditna sredstva i da bismo obezbijedili sredstva za predstojeću godinu kada je izborna kampanja. Ono što je jako bitno i što građani treba da znaju, nijedan od ovih kredita koji su podignuti u prethodnih 5-6 mjeseci, u iznosu od 20.000.000 KM, ne dolazi na dospijeće sljedeće godine. Ovi krediti će se vraćati tek nakon dvije godine grejs perioda“, istakao je Ćorić.

Ćorić objašnjava da je stanje u lokalnim preduzećima haotično i da su ona na ivici egzistencije. Izrazio je očekivanja da će početkom sljedeće godine račun AD „Vodovod i kanalizacija“ ponovo biti blokiran.

„Vjerovatno će račun „Vodovoda“ ponovo biti blokiran, jer je Vlada RS izmirila kreditne obaveze koje je trebao da izmiri AD „Vodovod i kanalizacija“. Sredstva su išla sa računa Ministarstva finansija i iz budžeta RS. U januaru sljedeće godine novi kredit dolazi na naplatu, „Vodovod“ nije obezbijedio sredstva za izmirenje obaveza po osnovu tog kredita i taj kredit će takođe biti izmiren iz budžeta Vlade RS. Samim tim, u visini tih sredstava biće blokirani računi „Vodovoda i kanalizacije“. Ja se kao predsjednik GO najveće stranke u Bijeljini zaista brinem za egzistenciju i budućnost radnika koji su zaposleni u „Vodovodu i kanalizaciji“. Takođe se brinem za uredno snabdijevanje vodom svih građana koji žive u našem gradu“, objasnio je Ćorić.

Narodni poslanik je rekao da smatra da bi sredstva od novog kreditnog zaduženja trebalo iskoristiti za saniranje prvenstveno problema koje Grad Bijeljina ima u preduzećima gdje je stopostotni vlasnik i gdje je Gradonačelnik kao najodgovornija ličnost, predstavnik državnog kapitala u tim preduzećima.

„Mislim da u ovom trenutku sam Gradonačelnik snosi najveću odgovornost za loše stanje u javnim preduzećima i ustanovama. Mi smatramo da na ovaj način ne treba razvijati i raditi projekte u našem gradu. Mnogo toga smo započeli u Bijeljini, ali ništa nismo završili. Započeli smo kanalizaciju koju smo navodno završili. Svi građani su upoznati da nijedna septička jama nije zakopana, zatrpana i stavljena van funkcije, sve one su i dalje u funkciji i taj projekat je samo nazvan završenim projektom. Završetka i krajnje realizacije tog projekta nema ni na vidiku“, izričit je Ćorić.

7. miliona KM se moglo iskoristiti kao pomoć poljoprivrednicima
Ovom prilikom, Ćorić se osvrnuo i na projekte u Banji Dvorovi. Kako kaže, građani su svjedoci da ni tamo ništa nije urađeno.

„Mi smatramo da se takvi kapitalni projekti moraju prvenstveno stručno uraditi. Raspisati javni poziv da dođu najpozvaniji i najzainteresovaniji ljudi iz struke koji treba da kažu u kom pravcu treba da se radi neki projekat i da kažu koje je rješenje najbolje za kapacitet koji mi imamo u našem gradu i okruženju. To bi bio neki najbolji put u kom pravcu trebaju da idu investicije u našem gradu. Možda smo ovih 7. miliona KM mogli iskoristiti kao pomoć poljoprivrednicima, s obzirom da je Bijeljina poljoprivredni kraj. Možda smo mogli iskoristiti da konačno završimo infrastrukturne projekte gdje bi građani učestvovali u nekom minimalnom procentu, a grad sa ostatkom sredstava“, rekao je Ćorić.

Predsjednik GO SNSD Bijeljina smatra da grad ide pogrešnim pravcem i da je ovaj prijedlog trebalo skinuti sa dnevnog reda, kako je on i predložio na Sjednici.

„Moja molba je išla u pravcu da ovu odluku danas skinemo sa dnevnog reda i da se dostave podloge i opravdanost za novo kreditno zaduženje. Zamislite dokle idu besmislice – Grad Bijeljina je jedini grad u okruženju koji podiže kreditna sredstva da bi uveo LED rasvjetu. Opštepoznato je da su svi gradovi u okruženju to uradili u okviru javnog i privatnog partnerstva ili su iznajmili rasvjetu trećim licima koja su se tim bavila. Nemoguće je da smo mi pametniji od svih razvijenijih gradova u Evropi i u okruženju, ali neka to služi na čast Gradonačelniku koji je inicijator i predlagač svih ovih odluka. Ovdje je takođe odluka o kreditnom zaduženju za uvođenje izmjene grijanja u Gradu Bijeljina. Grad Bijeljina planira da uvede novi energent, tako da će građani ubuduće moći da se griju na plin. Naravno da to podržavamo, ali ne mogu da podržim ovu odluku kad nema nikakve opravdanosti, ni studije izvodljivosti. Ne znamo ni kolika će biti cijena grijanja po kvadratnom metru kad pređemo na plin u ovom kapacitetu koji danas imamo i sa ovim brojem korisnika koji danas imamo. Može se desiti i vrlo je vjerovatno da će biti duplo skuplja, samo je pitanje ko će je platiti“, istakao je Ćorić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...