CIK KORIGOVAO NAREDBU: Nije ponovljeno, nego kontrolno brojanje

Datum:

Share post:

Jučerašnja odluka o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika Republike Srpske izazvala je oprečne reakcije u javnosti, a na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije naredba o ponovnom brojanju je dopunjena, dok je sve detaljno objasnila članica CIK Irena Hadžiabdić.

Interesantno, ona kaže da je “apsurdno ovo nazvati ponovnim brojanjem, kad rezultati nisu utvrđeni”, te da su oni odlučivali po službenoj dužnosti, na osnovu izmjenjenog člana zakona iz avgusta, koje je nametnuo Kristijan Šmit.

– Ovdje se slabo prate izmjene zakona, a ova izmjena člana 6.7., koja je prošla neopaženo, ali je značajna, ostavlja mogućnost da mi po službenoj dužnosti, kada to ne urade opštinski birački odbori, provjerimo sve sumnje. U petak smo imali brojku od 1000, a ona je sada oko 400 biračkih mjesta na kojima postoje matematičke nelogičnosti – kaže ona.

Kako kaže, možda je sve u redu, ali da CIK ima obavezu da ovo uradi u interesu integriteta izbornog procesa, što je i stavljeno u dopunu naredbe.

TESTNA REKLAMA

– Kada sve provjerimo, to će biti rezultati iza kojih kao institucija možemo stati, na osnovu kojih možemo dodijeliti mandate. Mi moramo dati odgovor na nepovjerenje koje postoji – kazala je ona.

Drugim riječima, CIK tvrdi da to nije “pravo” ponovljeno brojanje, nego tzv. kontrolno ponovljeno brojanje kojim utvrđuju izborni rezultat, po službenoj dužnosti, ne po prigovorima. Nakon toga, dodaje većina u CIK, moći se se razmatrati ponovno brojanje glasova.

Sa tim se ponovo nije složio hrvatski član CIK, Vlado Rogić.

– Podržaću današnju naredbu, ali mogu podržati ispravku jučerašnje naredbe jer nisu prethodno razmotrili sve prigovore i žalbe. Možemo mi to sada zvati kontrolnim brojanjem, ali to je u suštini ponovno prebrojavanje. Mi smo obesmislili na taj način postupak ponovnog brojanja koji je izričito propisan zakonom – kaže Rogić.

Dešavanje u bijeljini
Izvor. banjaluka.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

„VIDI TV“ poklanja Bijeljini koncert Halida Bešlića (foto)

Viditv započinje promotivne aktivnosti u svrhu informisanja građana BiH o digitalizaciji TV signala zemaljskog emitovanja nacionalnih i lokalnih...

Direktor Garantnog fonda ne želi auto staro četiri godine

– Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar zamjenio je luksuzni automobil star četiri godine još luksuznijim, pod...

SNSD u Bijeljini održao sjednicu Gradskog odbora (foto)

Večeras (ponedjeljak, 05. decembar 2022.) je održana 6. sjednica GO SNSD Bijeljina na kojoj je usvojen Izvještaj Gradskog...

Gasovod IZGRAĐEN, a gas NE TEČE kroz Bijeljinu! ZAŠTO?

Gasovod izgrađen, a gas ne teče: Evo kada će Bijeljina moći da koristi plin Gasovod je još prije nekoliko...