Carinici uzeli na stotine hiljada KM, a novac dijelili i sa šefovima smjene

Datum:

Share post:

Carinici koji su uhapšeni u policijskoj akciji “Brend” duže vrijeme su uzimali mito od velikog broja građana, ali su imali i određene firme koje su im bile stalne “mušterije”.

Prema prikupljenim informacijama sumnja se da su uzeli na stotine hiljada maraka. Među uhapšenim je i Milan Špirić koji je blizak rođak potpredsjednika SNSD Nikole Špirića. Prema ranijem pisanju pojedinih medija u Upravi za indirektno oporezivanje je zaposlen baš kada je Nikola Špiršić bio u Upravnom doboru te institucije.

U akciji „Brend“ osim Špirića uhapšeni su i Dejan Damjanović, Aleksandar Tucikešić obojica iz Banjaluke, Hamdija Nizandžić iz Bužima, Tino Kapetan iz Novog Travnika, Ognjen Gajić iz Brčkog, Adem Mujkanović iz Orašja, Obrad Radovanović iz Šamca, Zahid Delić iz Odžaka, Virsan Zolotić iz Odžaka i Mato Delić iz Orašja.

Oni su bili zaposleni na graničnim prelazima Gradiška, Orašje i Šamac.

TESTNA REKLAMA

Izvor blizak istrazi je pojasnio da oni nisu djelovali baš kao organizovana kriminalna grupa, ali da su znali jedni za druge, a često su radili zajedno i dijelili dobijeni novac.

– Kada bi radili zajedno u smjeni carinici bi u dogovoru uzimali novac, koji bi kasnije dijelili između sebe, a određen procenat išao je i šefovima smjene. Oni se nisu libili da novac uzimaju od običnih građana koji bi nešto prevozili preko granice – kaže naš sagovornik iz vrha istrage.

Dodaje da su zatim imali određene firme sa kojima su unaprijed imali dogovorene tarife za prelazak njihovih kamiona sa robom preko granice.

Nakon što uzmu novac puštali su kamione da prolaze bez pregleda robe, a veći dio tereta nisu ni carinili.

– Ova akcija je veoma detaljano pripremljena i trajala je mjesecima, a tom prilikom prikupljeni su veoma jaki dokazi, pa teško da će se carinici ovaj put izvući bez osuđujućih presuda – pojasnio je naš sagovornik.

Dodao je da je sada loptica prebačena na Tužilaštvo BiH, ali da se očekuje da neće imati problema da u što kraćem roku podignu optužnicu protiv uhapšenih.

U SIPA su rekli da je akcija provedena po nalogu Tužilaštva BiH u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona.
 

– Osumnjičenim se stavlja na teret da su u saradnji sa drugim licima, a kao službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi tražili i uzimali novac od lica koja vrše uvoz roba iz Hrvatske u BiH. Za dobijeni novac osumnjičeni su obezbjeđivali nesmetan uvoz roba bez propisane carinske kontrole i stvarnog carinjenja roba – rekli su u SIPA.

U Tužilaštvu BiH su rekli da su osumnjičeni na ovaj način ostvarili nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu, odnosno svim građanima BiH.

– Osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku da li će im biti predložen pritvor – rečeno je u Tužilaštvu BiH.

Do sada je bilo više akcija u kojima su hapšeni zaposleni u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, upravo zbog primanja mita.

UIO: nismo obavješteni o hapšenju

U Upravi za indirektno oporezivanje su rekli da u potpuni podržavaju zakonid rad u svim oblastima.

– U tom smislu UIO stoji na raspolaganju Tužilaštvu BiH i svim ostalim agencijama za provođenje zakonskih propisa u BiH – rekli su u UIO BiH.

Dodali su da juče nisu bili zvanično obavješzeni o njihovim služenicima koji su uhapšeni.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Ekstenzija za Chrome i Edge krade imejlove korisnika

Malver koji su istraživači iz firme Volexity nazvali SHARPEXT je u formi ekstenzije za veb pregledače Google Chrome...

AGRO SAVJET: Kako napraviti gajilište za proizvodnju šampinjona

U intenzivnom gajenju šampinjona postoje gajilišta u kojima se odvija čitava proizvodnja počev od unošenja zasijane podloge do...

SERVISNE INFORMACIJE za 8. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena je jedna djevojčica i jedan dječak. Broj...