Brčanka Ida Fazlić magistarski odbranila iz IZOLACIJE

Datum:

Share post:

Mlada Brčanka Ida Fazlić (24) proteklih šest mjeseci provela je u Veneciji, a u rodno Brčko se vratila krajem prošle sedmice, malo prije nego je situacija u Italiji zbog virusa korona postala baš dramatična.

Trenutno je u izolaciji u svom stanu, a kaže da se osjeća dobro i da nema nikakve simptome.

Ipak, s obzirom na to da virus ima inkubaciju od 14 dana, te da je strogo preporučena samoizolacija u tom periodu, ona želi biti sigurna da je zdrava.

Ležerni Italijani

Iz izolacije je, prije nekoliko dana, putem videolinka uspješno odbranila magistarski rad. Stekla je titulu magistrice u nauci i tehnologiji konzervacije kulturnog nasljeđa na Univerzitetu Ca’Foscari u Veneciji.

“U Veneciji sam bila i kada je tek počeo da izbija virus u Wuhanu, a kasnije i u Italiji. Već tada sam postala svjesna situacije i opasnosti virusa, te sam odmah poduzela sve preporučene mjere zaštite”, kaže Ida.

 

DOBILA JE PRILIKU DA RADI SA SVJETSKI PRIZNATIM NAUČNICIMA I KONZERVATORIMA
 

Ono što je nju posebno iznenadilo jeste to što su Italijani, isprva, bili ležerni po pitanju širenja virusa. Nisu bili dovoljno svjesni ozbiljnosti situacije.

Nakon izbijanja prvog slučaja u Rimu, kaže Fazlić, činilo se da situaciju imaju pod kontrolom.

No, vrlo brzo nakon dvije do tri sedmice počele su pristizati vijesti da je sve više testiranih pozitivno na korona virus.

“Od početka sam nosila masku, ali sam se susretala sa ljudima koji su mi se zbog toga podrugljivo smijali. Nekim prijateljima je djelovalo čudno kada ih prilikom susreta nisam željela zagrliti”, priča nam Ida.

Po povratku iz Italije javila se u dežurnu službu putem telefona. Nije odlazila u Dom zdravlja i smatra da je to dobra ideja. Ona je, tokom izolacije u kojoj je od prošle sedmice, sama u stanu.

“I odbranu svog magistarskog rada proslavila sam sama u stanu putem videopoziva sa mojom porodicom. Prva stvar koju je naš univerzitet uradio jeste što su odmah zatvorili sve biblioteke i otkazali predavanja. Ovim putem im želim zahvaliti na efikasnosti, ali i jer su omogućili da se nastava odvija normalno putem interneta. Drugi studenti su imali predavanje i ispite online. To se obavlja putem platforme google meet, spojite se sa profesorima i održite ispit. Na isti način sam ja održala odbranu magistarskog rada”, kaže Ida.

Osim nje, na odbrani magistarskog rada učestvovalo je još 10-ak njenih kolegica sa Univerziteta. S druge strane internetske veze bila su njihova četiri profesora.

“Slušali su nas, postavljali nam pitanja. Iako je bilo putem video-linka sve je bilo jako ozbiljno i ništa manje zahtjevno nego odbrana uživo. Nakon jednog dana ponovo su nas nazvali, svakog ponaosob, obavijestili nas o ocjeni i u ime države Italije proglasili su me magistrom. Bilo je jako uzbudljivo. Jedino sam osjećala tugu jer moja porodica nije mogla prisustvovati zbog izolacije u kojoj se trenutno nalazim”, priča nam mlada i uspješna Brčanka.

Ona je prije dvije godine završila dodiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu. Imala je želju da još više nauči o ulozi nauke u konzervaciji kulturnog naslijeđa, jer je veliki dio konzervatorskog rada zasnovan na naučnim analizama.

Izazvana tom željom, da zna više, odlučila je da online aplicira na Univerzitetu Ca’Foscari u Veneciji.

 

IDA JE PRIJE DVIJE GODINE ZAVRŠILA DODIPLOMSKI STUDIJ NA UNIVERZITETU U SARAJEVU
 

“Dobila sam punu stipendiju na dvije godine od Vlade Italije. Nakon te dvije godine dobila sam nevjerovatnu priliku da odradim šestomjesečni staž sa profesorom organske hemije, mojim mentorom Fabriziom Fabris i mentoricom Francescom Izzo koja je veliki stručnjak u konzervaciji. Sa njima sam istraživala analizu oksidacije mono i polinezasićenih masnih kiselina u sušećim uljima koja se koriste kao vezivo u slikama. To smo istraživali raznim metodama kao što su nuklearna magnetna rezonanca koja je bila glavna tehnika korištena u mom radu. Svjesna sam da mi nemamo te instrumente niti uslove rada, ali znam da to neće ostati tako. Planiram da nastavim svoj obrazovni put kroz dalje studije da kroz svoj rad i zalaganje vani unaprijedim stanje zaštite bosanskog naslijeđa po povratku u BiH”, otkrila je Ida svoje planove.

Rad u Kunsthistorisches muzeju

Ona je prošle godine svoj CV i motivacijsko pismo poslala Kunsthistorisches muzeju u Beču. U novembru su joj javili da dođe kod njih i u njihovoj laboratoriji za nauku u konzervaciji provela je dva mjeseca.

Prema njenim riječima, to je nevjerovatno iskustvo kroz koje je dobila priliku da radi kroz praksu sa svjetski priznatim naučnicima i konzervatorima kao što su dr. Sabine Stanek i dr. Vaclav Pitthard, te da vidi i iskusi rad u muzejskoj laboratoriji.

Po završetku staža oni su bili zadovoljni i pozvali su je da opet dođe. Planirano je da 15. maja otputuje za Beč.

Povodom Idinog uspjeha oglasila se i njena profesorica Amra Hadžimuhamedović, koja je na svom Facebook profilu, između ostalog, napisala: “Kad neko nosi titulu MSc in Conservation Science and Technology for Cultural Heritage sa Ca’ Foscari, širom su mu otvorena vrata svijeta da radi i napreduje. Ida Fazlić je posebno dobrodošla u globalni svijet konzervatorske znanosti. Mentorica i članovi komisije, profesori, stručnjaci svjetskog ranga, ocijenili su da Idin magistarski rad od mogućih 110 zaslužuje 110 bodova. Ta vedra, lijepa, pametna, vrijedna i odlučna mlada žena na otvorena vrata svoje karijere ulazi u nadi da će svoje znanje investirati u bolju budućnost bosanske prošlosti”.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: oslobodjenje.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...