BIJELJINA: UNAPREĐUJE SE ENERGETSKA EFIKASNOST U OŠ „PETAR KOČIĆ“ U BROCU

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Ljubiša Petrović sa saradnicima posjetio je danas Osnovnu školu „Petar Kočić“ u Brocu na kojoj je završena prva faza radova na poboljšanju energetske efikasnosti. Radove su sufinansirali švajcarski „Karitas“ u iznosu od 120.000 konvertibilnih maraka i Grad Bijeljina koji je iz budžeta izdvojio 100.000 KM. Osim grubih građevinskih, izolaterskih i fasaderskih radova na glavnoj zgradi, zamijenjena je i fasada i stolarija u fiskulturnoj sali.

U toku je druga faza radova, a „Karitas“ je raspisao javnu nabavku za toplotnu pumpu, pa će uskoro u ovoj školi biti potpuno promijenjen sistem grijanja u skladu sa savremenim standardima energetske efikasnosti. Ovu školu pohađa 356 učenika od prvog do devetog razreda, a školski obekat je građen davne 1963. godine.
Direktor škole u Brocu je rekao da je na zgradu škole postavljena termo-izolaciona fasada, debljine deset centimetara, a na tavanicu staklena vuna. Fasada sale za fizičko vaspitanje takođe je zamijenjena, skinuta je limena prekrivka i urađena izolacija staklenom vunom, a zamijenjeni su i prozori na sali, svlačionicama i toaletima.

On je istakao da obnova nije završena, te da je ključno rješavanje pitanja rekonstrukcije krova na školi – potrebni su podaščavanje i novi crijep, a postojeća unutrašnja građa je dobrog kvaliteta. Završetkom ovih radova, životni vijek zgrade škole biće produžen za nekoliko decenija.
Fuad Imamović, menadžer za projekte u sektoru za energetsku efikasnost u „Karitasu“, rekao je da sprovode praksu obnavljanja različitih objekata u Republici Srpskoj i BiH još od 2007. godine.

– Naš krajnji cilj je da, osim stvaranja komfornijih i estetski prihvatljivijih objekata, ublažimo i klimatske promjene – rekao je Imamović i pojasnio način izbora škole u kojoj će biti izvršena rekonstrukcija.

TESTNA REKLAMA

– Izbor škole se vrši po sistemu koji je „Karitas“ ustanovio zajedno sa svojim partnerom, Gradom Bijeljina. Definisani su kriterijumi po kojima se radi, koji podrazumijevaju četiri osnovna parametra – veličinu, perspektivnost školskog objekta (broj učenika), energetsku potrošnju i ekološki parametar (emisija ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova u atmosferu) – pojasnio je Imamović.

Gradonačelnik Petrović je današnji obilazak radova iskoristio da se zahvali „Karitasu“ na dugogodišnjoj saradnji i osvrne se na završene radove na zgradi škole u Brocu.

– Škola u Brocu i Ekonomska škola u Bijeljini su jedine dvije škole na području Semberije koje su do sada koristile lož ulje kao energent, pa će postavljanjem toplotne pumpe, biti postignuta znatna ušteda energije – ocijenio je Petrović, dodajući da je, zbog višegodišnje saradnje sa Gradom Bijeljina, „Karitas“ nominovan za nominovan za jedno od najviših gradskih priznanja – medalju „Knez Ivo od Semberije“.

Gradonačelnik Petrović je naglasio i da, nažalost, mnogi školski objekti u Semberiji vape za obnovom. To je slučaj sa zgradom škole „Dositej Obradović“ u Suvom Polju i OŠ „Jovan Dučić“ u Bijeljini, na kojoj prijeti opasnost da loša krovna konstrukcija može, usljed nadolazeće sezone padavina, biti urušena.

– Glavni razlog zašto ovaj gorući problem nije riješen je što su amandmanom skupštinske većina uskraćena sredstava Gradu u iznosu od 200.000 KM, koja su prvobitno bila prvobitno namijenjena za rekonstrukciju krova na zgradi škole „Jovan Dučić“ – bio je jasan Petrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

STRUČNI UGAO: Izgradnja malih hidroelektrana na kanalskom sistemu u Semberiji

Osnovnu kanalsku mrežu na području Semberije čine primarni kanali: Glavni obodni kanal (GOK), Majevički obodni kanal (MOK) i...

Evropski parlament donio odluku: Uvodi se jedinstven punjač za mobilne uređaje

Evropski parlament usvojio je danas pravila o uvođenju jedinstvenog porta za punjenje mobilnih telefona, tablet uređaja i kamera...

Ljubiša Petrović na čelu organizovanog odlaska na proteste opozicije u Banjaluku (foto, video)

Danas je u Bijeljini organizovan odlazak na najavljene proteste opozicije u Banjaluku. Kako je rekao Gradonačelnik Bijeljine i...

SNSD BIJELJINA: Ljubiša Petrović poziva na bojkot NSRS – DA LI SI SVJESTAN ŠTA RADIŠ?

Saopštenje GrO SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Savezu nezavisnih socijaldemokrata je samo na tri biračka mjesta u Bijeljini upisano...