BIJELJINA: Poljoprivrednici nezadovoljni – traže hitan sastanak sa ministrima i premijerom

Datum:

Share post:

Danas je u Gradskoj upravi Grada Bijeljina održan drugi po redu sastanak poljoprivrednika i mlinara sa područja Semberije sa direktorom Agrarnog fonda i Gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem kako bi pokušali da se dogovore oko otkupne cijene žitarica za ovu godinu.

Svi učesnici sastanka su se složili da su sve dalje od dogovora i da je sastanak "propao", s obzirom da je svaka predložena cijena mlinarima visoka i da dalje snižavanje ne ide poljoprivrednicima "u prilog" i ne isplati im se da po toj cijeni prodaju pšenicu.

Drago Stajić, odbornik u Skupštini Grada Bijeljina i član Komisije za poljoprivredu Skupštine Grada kao jedan od učesnika sastanka rekao je da žetva traje četiri dana, a da još uvijek ne postoji formirana otkupna cijena pšenice.

"Već 40% žetve je obavljeno. Od toga, 30% je već predato mlinarima i otkupljivačima, a da poljoprivrednici ne znaju koja je otkupna cijena pšenice. Agrarni fond je jasno izašao sa 3 pfeninga i poljoprivredni proizvođač na to računa. Insistirao sam da se danas izađe sa cijenom kako bi proizvođači znali šta da rade sa pšenicom – da lageruju, predaju, da računaju na 3 pfeninga Agrarnog fonda i 400 KM od ministarstva po hektaru. Međutim, danas sam čuo da se za tačnu otkupnu cijenu neće znati ni za 15 dana, a za par dana se završava žetva u Semberiji", rekao je Stajić i dodao da je obrazloženje mlinara da još uvijek nemaju formirane cijene u okruženju, koje oni prate.

TESTNA REKLAMA

Poljoprivredni proizvođači Semberije kažu da je došlo do nesporazuma i da je pšenica jeftinija od ječma za oko 5 pfeninga. U nadi da će uspjeti da dogovore cijenu i ostvare svoja prava, traže hitan sastanak sa ministrima Pašalićem, Košarcem i premijerom Viškovićem. Poljoprivrednici su spremni da, ako nakon sastanka sa ministrima i premijerom ne postignu dogovor, istovare po dvije tone pšenice na put.

Kako kažu, prinos je manji nego prošle godine, ali je pšenica boljeg kvaliteta u odnosu na prošlu godinu – proizvodnja ispod 0,70 pfeninga je za njih neprihvatljiva, a 0,82 pfeninga je "tek toliko da im nešto ostane".

Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda Bijeljina rekao je da se između dva sastanka desilo obrnuto od onoga što su pretpostavljali i očekivali – umjesto da dođe do stabilizacije cijene, došlo je do još većeg razlaza u cijeni pšenice između mlinara i poljoprivrednika.

Gradonačelnik Petrović rekao je da je žetva u punom jeku i da je potrebno hitno reagovati.

"Iza nas je loš sastanak kojim smo se udaljili od usaglašavanja cijene pšenice – stav otkupljivača i mlinoprerađivača je takav da su oni radi da pšenicu plate u iznosu od 0,50 do 0,55 KM, što je neprihvatljivo za poljoprivredne proizvođače, a to ne može prihvatiti ni grad ni Gradska uprava. Dolazimo u situaciju da se za pšenicu nudi cijena koja je daleko jeftinija od cijene ječma (0,60 KM po kilogramu), a cijena pšenice je uvijek bila veća od cijene ječma", rekao je Gradonačelnik i istakao da je jedini zaključak sastanka da Gradska uprava pošalje pozive ministrima Pašaliću i Košarcu i premijeru Viškoviću na hitan sastanak.

Niko od prisutnih mlinara nije želio da se obrati novinarima i iznese svoje razloge i viđenje ovakve trenutne situacije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Vasilije Perić čestitao slavu Grada Bijeljina – “Da nastavite velika djela Bijeljine i Semberije“

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić čestitao je građanima i rukovodstvu Bijeljine slavu grada Svetog Pantelejmona. -Velika je čast što...

DIMITRIJEVIĆ, GORAŽDEVAC: Bratska Povelja između Bijeljine i Goraždevca pokazala je dobar put, saradnju i dobru vezu među nama (foto)

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina, večeras je organizovan prijem za delegacije diplomatsko-konzularnih predstavništava i bratskih i prijateljskih gradova....

ĐURĐEVIĆ: Nadam se da ćemo još dugi niz godina slaviti našu slavu sa još više prijatelja (foto)

U Gradskoj upravi Grada Bijeljina, večeras je organizovan prijem za delegacije diplomatsko-konzularnih predstavništava i bratskih i prijateljskih gradova....

BIJELJINA: Prijem za delegacije diplomatsko-konzularnih predstavništava i bratskih i prijateljskih gradova (foto)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, zajedno sa predsjednikom Skupštine Bijeljina Aleksandrom Đurđevićem i predstavnicima Gradske uprave i drugih gradskih...