BIJELJINA: Poljoprivrednici nezadovoljni – traže hitan sastanak sa ministrima i premijerom

Datum:

Share post:

Danas je u Gradskoj upravi Grada Bijeljina održan drugi po redu sastanak poljoprivrednika i mlinara sa područja Semberije sa direktorom Agrarnog fonda i Gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem kako bi pokušali da se dogovore oko otkupne cijene žitarica za ovu godinu.

Svi učesnici sastanka su se složili da su sve dalje od dogovora i da je sastanak "propao", s obzirom da je svaka predložena cijena mlinarima visoka i da dalje snižavanje ne ide poljoprivrednicima "u prilog" i ne isplati im se da po toj cijeni prodaju pšenicu.

Drago Stajić, odbornik u Skupštini Grada Bijeljina i član Komisije za poljoprivredu Skupštine Grada kao jedan od učesnika sastanka rekao je da žetva traje četiri dana, a da još uvijek ne postoji formirana otkupna cijena pšenice.

"Već 40% žetve je obavljeno. Od toga, 30% je već predato mlinarima i otkupljivačima, a da poljoprivrednici ne znaju koja je otkupna cijena pšenice. Agrarni fond je jasno izašao sa 3 pfeninga i poljoprivredni proizvođač na to računa. Insistirao sam da se danas izađe sa cijenom kako bi proizvođači znali šta da rade sa pšenicom – da lageruju, predaju, da računaju na 3 pfeninga Agrarnog fonda i 400 KM od ministarstva po hektaru. Međutim, danas sam čuo da se za tačnu otkupnu cijenu neće znati ni za 15 dana, a za par dana se završava žetva u Semberiji", rekao je Stajić i dodao da je obrazloženje mlinara da još uvijek nemaju formirane cijene u okruženju, koje oni prate.

TESTNA REKLAMA

Poljoprivredni proizvođači Semberije kažu da je došlo do nesporazuma i da je pšenica jeftinija od ječma za oko 5 pfeninga. U nadi da će uspjeti da dogovore cijenu i ostvare svoja prava, traže hitan sastanak sa ministrima Pašalićem, Košarcem i premijerom Viškovićem. Poljoprivrednici su spremni da, ako nakon sastanka sa ministrima i premijerom ne postignu dogovor, istovare po dvije tone pšenice na put.

Kako kažu, prinos je manji nego prošle godine, ali je pšenica boljeg kvaliteta u odnosu na prošlu godinu – proizvodnja ispod 0,70 pfeninga je za njih neprihvatljiva, a 0,82 pfeninga je "tek toliko da im nešto ostane".

Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda Bijeljina rekao je da se između dva sastanka desilo obrnuto od onoga što su pretpostavljali i očekivali – umjesto da dođe do stabilizacije cijene, došlo je do još većeg razlaza u cijeni pšenice između mlinara i poljoprivrednika.

Gradonačelnik Petrović rekao je da je žetva u punom jeku i da je potrebno hitno reagovati.

"Iza nas je loš sastanak kojim smo se udaljili od usaglašavanja cijene pšenice – stav otkupljivača i mlinoprerađivača je takav da su oni radi da pšenicu plate u iznosu od 0,50 do 0,55 KM, što je neprihvatljivo za poljoprivredne proizvođače, a to ne može prihvatiti ni grad ni Gradska uprava. Dolazimo u situaciju da se za pšenicu nudi cijena koja je daleko jeftinija od cijene ječma (0,60 KM po kilogramu), a cijena pšenice je uvijek bila veća od cijene ječma", rekao je Gradonačelnik i istakao da je jedini zaključak sastanka da Gradska uprava pošalje pozive ministrima Pašaliću i Košarcu i premijeru Viškoviću na hitan sastanak.

Niko od prisutnih mlinara nije želio da se obrati novinarima i iznese svoje razloge i viđenje ovakve trenutne situacije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BRANO VIĆANOVIĆ – Najzaslužniji za renoviranje fudbalskog terena u Dvorovima 1976. godine

Brano Vićanović (1934-1994 godina) je vrlo značajna ličnost u stvaranju istorije Proletera što kao igrač, što kao sportski...

RISTIĆ, PDP: PREDSJEDNIK SKUPŠTINE LOPARE NA OTVARANJU PROJEKTA “DIJASPORA INVEST“ (foto)

DELEGACIJA OPŠTINE NA OTVARANJU PROJEKTA ''DIJASPORA INVEST'' Delegacija opštine Lopare je prisustvovala otvaranju projekta Diaspora Invest /Diaspora Invest/, zajedno...

DODIK: Srebrenica neće biti distrikt niti će izgubiti status opštine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da Srebrenica neće biti distrikt niti će izgubiti status opštine. "Vlada...

SMIJENJEN direktor OŠ u Gornjem Dragaljevcu kod Bijeljine (foto)

Dosadašnji direktor JU OŠ ’’Stevan Nemanja’’ u Gornjem Draaljevcu Lalo Perić (SNSD) razriješen je te dužnosti zbog kako...